Huawei heeft in het jaar 2020 een breed scala aan nieuwe smartphones uitgebracht in de P40-serie, in prestaties en prijs oplopend de P40 Lite, P40, P40 Pro en recentelijk het topmodel de P40 Pro Plus. Lees hier de review van de P40 Pro.

Abe de Vries

De P-serie van Huawei is qua prestaties erg sterk en staat bijvoorbeeld bekend om de kwaliteit van de camera’s waarin Huawei samenwerkt met de bekende lenzenfabrikant Leica. Na de succesvolle P30-serie van 2019 is het dit jaar de beurt aan de P40-serie, waarover we al eerder hebben gepubliceerd zoals de review van de P40 Lite, de review van de P40-software en de review en conclusie na 3 weken gebruik.
In dit artikel lees je de review van de P40 Pro. Het grote probleem van Huawei op dit toestel is het ontbreken van de Google Playstore en dus de (on)mogelijkheid om alle (gewenste) apps te installeren; een en ander uiteraard door de handelsoorlog tussen de VS en China.

Design en behuizing
Wanneer het toestel uit de doos wordt gehaald, valt onmiddellijk de aparte vormgeving op. Het toestel is geheel van glas gemaakt met een metalen frame, Huawei zegt niets over de kwaliteit van het glas. Alle zijkanten zijn afgerond en ook het scherm loopt aan de zijkant verder in de ronding, zodat de randen (bezels) van het scherm minimaal zijn. Een en ander heeft wel als gevolg dat de hoekenvan het on-board toetsenbord een beetje worden afgeknepen. De hoeken van het toestel zijn apart vormgegeven en lopen heel iets omhoog. Het toestel ligt wel goed in de hand, maar voelt erg glad aan. Persoonlijk vind ik het toestel met een hoesje eromheen prettiger aanvoelen en vasthouden. Ook omdat het cameradeel aan de achterzijde uitsteekt, is een hoesje aan te bevelen.
De afmetingen zijn 158,2 x 72,6 x 8,95 millimeter en het gewicht is 209 gram. De telefoon is te verkrijgen in de kleuren zwart, zilver, goud, wit en blauw. Aan de bovenzijde zit een infraroodsensor en de secundaire microfoon. Aan de rechterzijde zitten de aan/uit-knop en de volumeknop, aan de onderzijde de primaire microfoon, simkaart-slot, usb-c/headset-aansluiting en helaas maar één luidspreker. Er is geen 'ouderwetse' ronde 3,5millimeter aansluiting voor de hoofdtelefoon aanwezig, dus een usb-c- of bluetoothkoptelefoon is verplicht en een usb-c-telefoonsetje wordt meegeleverd. Op de achterzijde zit het camerablok.

Processor, geheugen en batterij
De P40 wordt aangedreven door de snelle Kirin 990-chipset en hij beschikt over 8GB werkgeheugen en 256 GB aan data-opslag. Hierdoor voelt de smartphone snel aan. De accu heeft een capaciteit van 4200 mAh en gaat bij redelijk gebruik twee dagen mee. Een oplader van 40 watt wordt meegeleverd: deze zorgt ervoor dat de accu binnen een halfuur weer op 70% zit en na zo'n uurtje weer vol is. Ook draadloos opladen is mogelijk met 27 watt en een ander apparaat kan met de P40 Pro worden opgeladen (reverse charging). Het toestel heeft de IP68-specificatie en is dus waterdicht.

Scherm
De P40 Pro heeft een prachtig 6,58inch oled-scherm met 2640 x 1200 pixels (440 ppi). De kleuren zijn helder, ogen fris en zijn op alle manieren in te stellen. Het scherm is ook buiten in zonlicht goed af te lezen en de kijkhoeken zijn goed. Met oogcomfort kan een blauwlichtfilter ingesteld worden om vermoeide ogen te verminderen. Het scherm heeft een ververssnelheid van 90 hertz, waarbij alles op het scherm zeer vloeiend wordt weergegeven: bij het wisselen van apps, scrollen van websites en gamen. Hierdoor gaat de accu echter wel iets minder lang mee, maar je kunt de ververscyclus ook instellen op de batterijbesparende 60 Hz.
In het scherm zit een fors gat (punch hole) voor de selfie-camera en de infraroodsensor; dit kan bij instellingen worden afgedekt door een zwart balkje zodat het minder opvalt. De camera aan de voorzijde van 32 MP (f 2.2) maakt goede selfies, die nog aan te passen zijn met de camerasoftware.

Camera’s
Het camerablok (in samenwerking met Leica) steekt uit aan de achterzijde en is voorzien van een dubbele led-flitser, vier camera’s en een Tof-sensor. De hoofdcamera is 50 MP (f1.9), er is een 40MP ultragroothoeklens (f 1.8), een 12MP-zoomlens (f3.4)met 5x optische zoom en een 3D-dieptecamera. Video kan worden opgenomen met 4K, 1080p en 720p en ook de slowmotion video's werken zeer goed.
De camerasoftware is zeer uitgebreid en heeft zeer veel mogelijkheden, in de 'Pro'-modus kan alles van ISO tot sluitertijd worden ingesteld. In de 'Meer'-modus kunnen zeer veel instellingen worden gekozen: van monochroom tot onderwater.
De gemaakte foto’s zijn van uitstekende kwaliteit en het toestel behoort volgens de kenners bij de beste. Kortom voor de fotograaf is dit toestel een uitstekende keuze.

Software
Op de P40 (Pro) draait Android 10 met daaroverheen de EMUI 10.1-schil van Huawei. Deze schil is gelukkig niet voorzien van veel bloatware, slechts enkele apps zijn niet te verwijderen. Het systeem zit logisch in elkaar en kan met swipes of met home- en return-knopjes op het scherm worden bediend. Ook kan door vanaf de zijkant te vegen, een balkje worden geopend met daarin een aantal snelkoppelingen naar apps die dan openen in een extra schermpje. In het systeem is zeer veel in te stellen en de bediening went snel. Ontgrendeling werkt met pincode, vingerafdruk of gezichtsherkenning. De gezichtsherkenning voor de ontgrendeling werkt door de infraroodsensor snel en veilig en werkt ook goed in het donker. Ook ontgrendeling met de vingerafdrukscanner in het scherm werkt prima.

Geen PlayStore maar HMS, AppGallery, Petal Search en Aurora
Uiteraard is het grote probleem van dit toestel het ontbreken van de Google Playstore. Dit zal voor een veel potentiële kopers een dealbreker zijn, omdat veel populaire apps niet zijn te installeren. In de Huawei-appstore zijn veel van de in Nederland populaire apps van onder andere banken, kranten en nieuws nog niet aanwezig. Huawei is hard bezig om zoveel mogelijk appbouwers over te halen ook voor de Huawei appstore te gaan schrijven, maar er ontbreken nog veel apps. Huawei heeft wel recentelijk een nieuwe zoekmachine uitgebracht genaamd 'Petal Search', die achtereenvolgens gaat zoeken in de Huawei-appstore, daarna op de site van de app zelf en als laatste op externe sites zoals APKPure en Aptoide waar wel veel apps te vinden zijn. Persoonlijk had ik redelijk goede ervaringen met Aurora. Indien geen app gevonden kan worden, wordt een link naar de website aangeboden die als snelkoppeling op het bureaublad kan worden geplaatst.
Soms wordt een app gevonden en geïnstalleerd, maar deze opent dan niet. Dat komt waarschijnlijk omdat de app niet draait zonder de inbreng van Google, meestal de locatie. Veel apps gebruiken op de achtergrond de Google Mobile Services zonder dat wij dit in de gaten hebben. Een voorbeeld hiervan is de app Tekenbeet: deze is te downloaden en te installeren, opent en blijft vervolgens op het openingsscherm staan, zeer frustrerend. Tot Huawei er in slaagt een met Google en Apple vergelijkbare appstore op te zetten, zal deze P40-serie het moeilijk hebben in de markt. Huawei geeft geen info over het updatebeleid.

Lees hier ook het installeren van de apps in het uitgebreide verslag van de AppGallery, Petal Search, HMS, et cetera.

Screenshot zoekscherm

Overig
Het toestel is uitgerust met 5G, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.1, usb-c 3.1 (met usb-c-koptelefoon) en NFC. Het toestel is beschikbaar in de uitvoeringen Dual-sim, sim/geheugenkaart of single sim + eSIM. Het geluid tijdens het bellen komt van een luidspreker onder het scherm, die de trillingen doorgeeft aan het oor.

Conclusie
Huawei heeft met de Pro 40 een topsmartphone op de markt gebracht. De telefoon heeft een prima scherm, een snelle processor, alles loopt zeer vloeiend en heeft een prima acculaadtijd. Maar met name op fotogebied behoort dit toestel tot de top. Het grote probleem voor Huawei blijft echter het ontbreken van de Google-diensten. Met enige moeite kan een redelijk aantal apps werkend worden geïnstalleerd. Voor een grote groep zal het ontbreken van de diensten van de Google Play Store toch een reden zijn om dit toestel met bijbehorend prijskaartje niet aan te schaffen. Door het ontbreken van de mogelijkheid om alle gewenste apps te installeren, kan de beoordeling niet hoger uitvallen dan 4 sterren.

Prijs: ca. € 900,-

4 sterren
Pluspunten:
+ prima scherm
+ werkt snel
+ uitstekende camera’s
+ snel laden

Minpunten:
– ontbreken van Google Playstore
– Huawei appstore ontoereikend
– prijs i.c.m. ontbreken Google Playstore

liggend3