Qua hardware kreeg de Huawei P40 lite 4,5 sterren, maar hoe goed en gebruikersvriendelijk is de P40 lite met de Huawei Mobile Services (HMS) met de AppGallery, de Petal Search en Phone Clone zonder de Google Services? Kun je je favoriete apps gebruiken of niet?

Abe de Vries

Al eerder bekeken we vooral de hardware van de P40 lite, waarvan je hier de review van de P40 lite vindt. Nu kijken we vooral of je gebruik kunt maken van je favoriete apps met behulp van de Huawei Mobile Services (HMS) met de AppGallery, de Petal Search en Phone Clone zonder de Google Services. Zoals bekend mag Huawei sinds enige tijd vanwege het handelsverbod met de VS geen gebruik meer maken van de Google-apps en -diensten, ook wel Google Mobile Services (GMS) genoemd. GMS maakt geen deel uit van het Android Open Source Project (AOSP), hetgeen betekent dat elke Android-fabrikant een licentie moet verkrijgen van Google om GMS legaal op een Android-toestel te mogen plaatsen.

Huawei Mobile Services (HMS)
Huawei heeft nu een eigen ecosysteem opgezet: Huawei Mobile Services kortweg HMS. In HMS zit een gebruikersdeel met daarin de AppGallery (de vervanger van Google Play Store) en een ontwikkelaarsdeel. Het zal nog wel enige tijd duren tot Huawei zijn appstore op hetzelfde niveau heeft als Google en Apple, maar Huawei is wel erg hard bezig met het ontwikkelen en plaatsen van apps en het aanpassen van de AppGallery. Het kan dus mogelijk zijn dat apps die hieronder worden genoemd na het schrijven van dit artikel op een andere manier wel aanwezig zijn en dat de manieren om te downloaden, zijn aangepast.
Een voorbeeld hiervan is dat tijdens het schrijven van dit artikel 'Petal Seach' werd geïntroduceerd, een programma van Huawei om het zoeken en installeren van apps te vereenvoudigen. Het installeren van apps kan op een aantal manieren:
- Phone Clone
- AppGallery (Huawei's eigen appstore)
- Petal Search
- Quick Apps
- Websites van derde partijen (Apk pure, Amazon, Aurora, Aptoide)
- VIP service

Phone Clone
De eerste manier om apps over te zetten, is met behulp van Phone Clone. Dit staat op elke nieuwe Huawei-smartphone en op andere smarthonemerken is het te downloaden in de Play Store van Google of de Appstore van Apple. Heb je een Android-telefoon, dan zet dit programma foto’s, video’s, contactpersonen, agenda en alle apps over. Bij een iPhone idem dito, alleen worden daar de apps niet overgezet. Het programma is zeer eenvoudig en wijst zichzelf.
Vanwege het ontbreken van Google Services werken na het overzetten niet alle apps op de Huawei; op internet is te vinden welke wel en niet werken. Een aantal die wel werken zijn: Spotify, Ziggo, Sonos, Radio 538, Facebook, Gmail, Twitter, Instagram, Pinterest, Flitsmeister, Google Maps, NS, Funda, AH, ING en Tikkie. Let wel: door het ontbreken van de Google Srvices hebben sommige apps af en toe last met de locatie, daarom crashen ze soms. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Phone Clone

AppGallery (Huawei's eigen appstore)
De tweede manier is uiteraard om de apps in de AppGallery van Huawei te downloaden. Een aantal apps die hierboven worden genoemd, staan ook in de AppGallery en kunnen ook van hieruit worden geïnstalleerd. Dit zijn onder andere AH, 9292, Praxis, Telegram, VLC, MX Player, Buienradar, VLC, Telegram, TikTok, QR code scanner, MAPS.ME enz.
Bij sommige apps die niet in de Gallery staan, wordt voor de download doorverwezen naar de officiële site van het programma, voorbeelden hiervan zijn Facebook en Whatsapp. Werkt een app niet op de normale manier maar wel op de website, dan geeft de Gallery dat aan. Zo staat bijvoorbeeld bij Google Calendar “Ga”. Je krijgt dan de browseruitvoering, deze uitvoering is wel zeer beperkt. Wanneer deze app wordt geopend in de Gallery, dan kom je terecht op de website en tevens wordt deze link op het bureaublad van de telefoon geplaatst in een mapje Snelle apps. Vervolgens kunnen ze de volgende keer als snelkoppeling op het startscherm worden geopend. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

AppGallery

Petal Search
De meest recente ontwikkeling is Petal Search. Deze app van Huawei is bedoeld als tegenhanger van Google Search. Petal Search heeft een beginscherm met drie tabbladen, te weten: Voor u, Zoeken en Ik. Bij Voor u zit er bovenin een zoekbalk en daaronder trending onderwerpen door van Microsoft News. De Zoeken-tab laat je de meest populaire apps zien die je kunt downloaden. Geef de naam van de app die je wilt downloaden in en Petal Search gaat zoeken: als de app beschikbaar is in de Huawei App Gallery, word je daarheen geleid. Zo niet, dan wordt verder gezocht en word je doorgeleid naar de site waar de app wel beschikbaar is, bijvoorbeeld bij APKPure, Aptoide en Aurora. Ook kan Petal Search ervoor zorgen dat de app wordt geüpdatet. Huawei heeft er met Petal Search voor gezorgd dat er zeer veel apps toch kunnen worden geïnstalleerd. Een voorbeeld is de app 'Afval-vrij', waarop te zien is op welke dag de afvalbak aan de weg moet worden geplaatst. Na ingeven kon zelfs deze lokale app worden gedownload van APKpure en draait zonder problemen. (tekst gaat verder onder de afbeelding)Petal Search

 

VIP service
Ook is er nog de Huawei VIP service, deze service is gratis bij aankoop van een Huawei-smartphone als je deze binnen 30 dagen registreert. Met deze service zet een servicepartner in de buurt onder andere je gegevens gratis over.

Apps en software gebruiken
YouTube werkt via de website prima, alles draait naar behoren. Google Chrome werkt ook uitstekend. Google Drive werkt niet via de app, maar wel via web net als Gmail. Google Calendar werkt ook alleen in de webversie, maar die is niet om aan te zien. Google Foto’s werkt goed via web (Quick app), uploaden en downloaden. Google Home wordt geïnstalleerd, maar start niet op. Google Maps draait goed als app.
Kortom, sommige Google-apps dienen soms te worden vervangen door alternatieven. Voor de e-mail heb ik eerst K-9 geprobeerd, maar daar kwam een foutmelding bij het aanmaken van een account. Als vervangers zijn er Bluemail en Outlook, Outlook werkt prima en heeft een ingebouwde agenda die synchroniseert met Google agenda. Bluemail werkt, geeft echter een foutmelding dat de push services niet werken.
Via Petal Search zijn veel apps wel te downloaden.

Internetbankieren en social media
Wil je gaan internetbankieren, dan werken sommige banken alleen met de webversie. Een aantal bankapps zijn wel te installeren en de Triodos-bankapp werkt prima.
Met betrekking tot social media: Facebook kan worden geïnstalleerd via de eigen website, ook andere social media-apps zijn te installeren en draaien prima: Whatsapp, Instagram, Twitter, Telegram en Signal werken goed.
Helaas werkt de XS4ALL-app niet, de app start wel op maar gaat niet verder, (foutmelding) wegens het gebrek aan Google play services.

Op dit moment draaien op mijn telefoon de volgende apps naar behoren: Triodos bank, Buienradar, Chrome, DigiD, de apps van Synology (DS Finder, Video etc.), Facebook, Fietsknoop, Fritzbox, Keepass2Android, Google Maps, NS, Office, Outlook, Spotify, Stack (cloud dienst), Stocard, Telegram, Total Commander, VLC, WhatsApp en Netflix.

Conclusie
Hoewel er ongetwijfeld een aantal apps zijn die niet willen draaien op de Huawei-smartphone, draait een groot aantal wel. Met de ontwikkeling van Petal Search heeft Huawei een grote stap gezet om het vinden en installeren van apps te vereenvoudigen. Voor veel gebruikers zal er goed te werken zijn met de Huawei-telefoon, uiteraard zullen er altijd apps blijven die helemaal niet of niet goed draaien. In veel gevallen is dit met een andere app op te lossen, helaas niet altijd. Er is Huawei echter veel aan gelegen om een en ander zo snel mogelijk op te lossen.