Huawei heeft met zijn P40-serie een aantal prima smartphones neergezet: de P40 lite, P40, P40 Pro en sinds kort de P40 Pro Plus. Lees hier de review en conclusie na 3 testweken van de P40 lite, de eenvoudigste en goedkoopste uitvoering.

Abe de Vries

Al eerder verschenen artikelen van mijn hand over de Huawei P40 lite, zowel over de hardware als over de software. In dit artikel lees je de verkorte review van zowel hard- als software alsmede het gebruik van de P40 lite van Huawei. Deze smartphone is namelijk niet voorzien van Google-diensten en -apps. Huawei is echter flink aan de slag om hierin zoveel mogelijk te voorzien en het bieden van alternatieve apps.

P40 lite hardware
De P40 lite ziet er degelijk en fraai uit, ligt prettig in de hand en heeft een zeer helder 6,4inch lcd-scherm met fraaie kleuren. De hoeken van het toestel zijn fraai afgerond. De maten van de telefoon zijn 159,2 x 76,3 x 8,7 millimeter en het gewicht is 183 gram. De batterij heeft een capaciteit van 4200 mAh en gaat bij flink gebruik 2 dagen mee, met de bijgeleverde snellader van 40 Watt is de batterij na een half uur alweer 70% en na circa 60 minuten weer vol. De Kirin 810- processor zorgt ervoor dat de telefoon vlot reageert en er is geheugen: 6GB aan werkgeheugen en 128 GB aan opslagruimte. Het toestel is aan de achterzijde voorzien van 4 camera’s die fraaie foto’s maken, vooral foto’s in schemer en donker komen door de AI-software van Huawei goed uit de verf.

Software: EMUI 10, AppGallery en Petal Search
De telefoon draait op Android 10, door Huawei voorzien van zijn eigen schil EMUI 10 en helaas door de handelsoorlog niet voorzien van Google Play Store, maar van de eigen Huawei AppGallery die nog volop in ontwikkeling is. De EMUI-schil van Huawei is mij bijzonder goed bevallen. Ik was er, komend van een bejaarde iPhone, zeer snel aan gewend. Het systeem zit logisch in elkaar en er is vlot mee te werken. De gezichtsherkenning werkt goed, maar vooral van de vingerafdrukscanner op de aan/uit-knop aan de zijkant was ik zeer onder de indruk: makkelijk en zeer snel ontgrendelen. Het grootste nadeel van de telefoon is het ontbreken van de Google Play Store, Huawei is echter zeer hard aan het werk om zijn AppGallery te vullen.
De laatste ontwikkeling is echter een zoekmachine genaamd Petal Search waarin de gewenste apps kunnen worden opgezocht. De zoekmachine kijkt bij het zoeken naar apps eerst in de eigen Huawei AppGallery. Zijn ze daar niet aanwezig, dan zoekt de machine verder bij de eigen site van de gevraagde app, bijvoorbeeld Facebook en WhatsApp. Daarna gaat Petal Search zoeken op andere websites die apps aanbieden zoals APKPure, Aurora en Aptoide. Geven die ook geen oplossing, dan biedt de zoekmachine een snelkoppeling aan naar de website van de gevraagde app waarvan dan een snelkoppeling op het bureaublad kan worden gezet. Voorbeelden hiervan zijn sommige sites van banken. Lees hier het uitgebreide verslag van de AppGallery, Petal Search, HMS, et cetera

Gevonden apps
De zoekmachine heeft voor mij persoonlijk de meeste apps gevonden die ik wil gebruiken en die niet direct in de Huawei AppGallery zelf staan. Zo kwam ik toch aan Facebook, DigiD, WhatsApp, Twitter, Spotify, Synology-apps, Fritzbox, NRC, Triodos Bank, Outlook, Netflix, VLC, Buienradar en zelfs Google Maps. Enkele apps kunnen wel worden gedownload, maar werken niet vanwege het ontbreken van Google-apps, bijvoorbeeld XS4All, K9-mail, Google Agenda en de Stentor-krant. Deze lijst is uiteraard niet compleet. Het moet echter gezegd dat sinds de invoering van Petal Search zeer veel werkende apps toch kunnen worden gevonden. Het grote probleem van Huawei bij zijn nieuwe telefoons, namelijk de ontbrekende Google Play Store is dus redelijk ondervangen. Opgelost is het echter nog niet.

Gebruik
Na enkele weken met de P40 Lite ben ik na een wat moeizame start vanwege de apps erg tevreden over de telefoon. Hij werkt vlot, heeft een mooi scherm en maakt fraaie foto's en video’s. Ik betrap me erop dat ik sneller mijn telefoon grijp en mijn tablet vaker laat liggen.

Conclusie
Huawei heeft met de P40 Lite in deze prijsklasse een prima telefoon gemaakt. Hardwarematig is de Huawei P40 lite voor deze prijs (circa 270 euro) een prima telefoon. Hij heeft een goed scherm, is lekker snel, heeft een erg goede accuduur en laadt snel. Het is een van de snellere telefoons in deze prijsklasse. Let wel: het installeren van apps kost in het begin wat meer moeite dan bij andere merken die wel beschikken over de Google-diensten, dat blijft een nadeel.

Algehele beoordeling Huawei P40 lite: 4 sterren

4 sterren

Pluspunten
+ helder scherm, mooie kleuren
+ maakt mooie foto's
+ werkt lekker snel
+ snel opladen
+ lange accuduur
+ niet duur

Minpunten
– geen Google-diensten en apps
– enige handigheid bij installeren apps gewenst
– geen videostabilisatie
– afwijkend NM-sd-kaartformaat
– niet spatwaterdicht

p40 lite s2 pink in artikel