Ben je op zoek naar een e-bike, lees dan hier de test van 3 e-bikes en handige tips voor een grotere actieradius en hoe je zelf je framemaat berekent. In het uitgebreide artikel 'Koopgids e-bikes' vind je nog veel meer informatie over het kopen van een e-bike.

de testRob Coenraads

Er zijn veel positieve reacties op het artikel ‘Koopgids e-bikes’ uit PC-Active 311 dat inmiddels ook online staat. In dat uitgebreide artikel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een elektrische fiets en een drietal reviews. Nu gaan we in op hoe je de actieradius voor je e-bike kunt vergroten, hoe je je framemaat zelf berekent en wederom vind je hier reviews van een drietal elektrische fietsen.

Tips voor meer kilometers
Net als bij de batterij van je smartphone wil je ook dat de batterij van je e-bike niet leeg raakt terwijl je hem nodig hebt. Hier vind je een aantal logische en handige tips om zo lang mogelijk onderweg te zijn.

* Staat je ondersteuning op de hoogste stand, dan verbruikt je e-bike veel energie. Je hebt echter lang niet altijd die stand nodig en zeker niet op lange routes en met de wind in de rug: zet hem dan in een lagere stand. Zorg sowieso dat je de juiste versnelling en ondersteuning hebt. De motor werkt namelijk heel efficiënt bij een trapfrequentie van 70 tot 80 omwentelingen per minuut, bij minder verlies je onnodig veel energie.

* Als je vanuit stilstand moet optrekken, kost dat veel ‘brandstof’. Probeer daarom zoveel mogelijk door te fietsen en liefst in een lage(re) versnelling als je bijna moet stoppen.

* En net als bij een auto moeten de banden van je e-bike de juiste bandenspanning hebben, anders heb je meer ‘rolweerstand’. Dat laatste heb je ook bij onverharde paden, dus probeer die ook zoveel mogelijk te vermijden als je een lange fietstocht maakt.

* Ten slotte: wil je een lange fietstocht maken, neem dan voor alle zekerheid de oplader mee of eventueel een extra accu.

Framemaat
Je kunt makkelijk zelf je framemaat berekenen. Pak een rolmaat, trek je schoenen uit en zet je voeten zo’n 15 centimeter uit elkaar. Meet nu de afstand van de vloer tot je kruis en vermenigvuldig die met 0,68. Als je e-bike een verende zadelpen heeft, moet je 4 cm. van je framemaat aftrekken.

belt 2Riemaandrijving
In plaats van de bekende ketting zijn steeds meer e-bikes voorzien van een riemaandrijving (belt drive). Deze kunststof riem is stiller en heel onderhoudsvriendelijk, want je hoeft niet te smeren. Hij slijt ook minder hard dan een ketting die kan roesten. Overigens tref je een riemaandrijving eigenlijk alleen aan met een versnellingsnaaf of -bak en dus geen derailleurversnelling.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reviews E-bikes: stadsfietsen

 
1 CSB Standaard 2 Witte muto 1 Sparta 4

CitySmartBike

Muto

Sparta R5E