Ik ben aan de gang gegaan met het overzetten van mijn data van het oude Windows naar het Linux-systeem 19.1.

foto 1

Karel Uilenburg

 

Linux deel 3

Ik ben aan de slag gegaan met de gegevensoverdracht van Windows naar Linux. In mijn geval bleek dat ik hiervoor het beste gebruik kon maken van een extern usb-opslagmedium met veel vrij geheugen.

Waarom deze methode? Omdat ik daarmee die delen van mijn data in Windows die niet meer relevant zijn, kan opschonen en dat moest toch vroeg of laat een keer gebeuren. Daarna kan ik wel de relevante delen overzetten naar de mappen in Linux/Libre Office.

logo mintMijn advies is: begin bij de afbeeldingen. Hier is namelijk best wat op te ruimen en als het een en ander gesorteerd is, kan het overzetten naar Linux echt beginnen. De procedure van herkenning van de usb-aansluiting is zoals ik gewend ben in Windows.

Natuurlijk zijn er lezers onder jullie die dit soort dingen al vaker gedaan hebben en zullen aangeven, dat kan makkelijker, maar je moet effe niet vergeten dat Karel pas begint met de omschakeling en overzetting van Windows naar Linux, en alle andere mogelijke trucjes nog moet ontdekken.

Maar goed, de foto’s staan nu gerubriceerd onder Linux Afbeeldingen en na enige controle blijkt dan dat het er echt opgeruimd uitziet, zoekacties geven dan ook een snel resultaat.

Als je dus eerst met foto’s bent begonnen, kun je dezelfde methode gebruiken met je map documenten. Daarbij kwam ik tot de ontdekking dat er ook in documenten foto’s zitten die ik maar niet kon vinden!! Maar die ga ik later binnen Linux in hun juiste rubriek zetten. Net als bij Windows zijn de commando’s/sneltoetsen om iets over te zetten/kopiëren ook bruikbaar in Linux, mocht je dat gewend zijn.

Uiteraard kost het overzetten tijd, maar dat is volledig afhankelijk van de snelheid van je computer en de grootte van de bestanden, werd mij verteld door ‘de inloopjongens’. Zo is een Intel i7 sneller dan een i3 en gebruik je een ssd-schijf, dan is het hele systeem nog sneller dan met een traditionele harde schijf (is mijn ervaring). Dit overzetten kan dus enige tijd duren afhankelijk van het bovenstaande, maar dat geeft mij (dacht ik) de tijd om een bakkie koffie te halen, het leven is goed, maar je moet er wat van maken.

foto 2
Maar terwijl ik het voortgangsbalkje in de gaten houd, onder het genot van..., bedenk ik me dat ik nog wel het een en ander te doen heb, zoals foto’s overzetten van mijn camera en mobiel naar de computer en het juiste programma vinden om al die foto’s prettig toonbaar te maken. Dan zal er ook nog zeer snel een degelijk back-upprogramma moeten worden geïnstalleerd en moet ik ook nog …...…...pfffft.
Door de toch verbazend betrekkelijke eenvoud van het systeem en vooral de veiligheid daarvan, ben ik toch aardig op weg om een Linux-fan/gebruiker te worden.

Tot de volgende keer,

Karel Uilenburg

Zie ook: 

  Dagboek van een Linux-gebruiker, deel 1

  Dagboek van een Linux-gebruiker, deel 2