Wie ben ik? Mijn naam is Karel Uilenburg en mij is gevraagd om mijn ervaringen als starter met Linux eens voor jullie te beschrijven.

cinnamon 2

Karel Uilenburg

Binnen HCC ben ik geen onbekende en heb in het verleden vaak deelgenomen aan de HCC-activiteiten in het land. Ik ben dus vergroeid met HCC en haar ontwikkelingen. Mijn leeftijd is dan ook een flink eind boven de pensioenleeftijd. Mijn opleiding is na de diverse dagscholen gekomen tot UTS Elektrotechniek, door verder te studeren opgeklommen tot ‘Coördinator technisch beheer computercentra’.  

Van meet af aan was het bijna bij iedere deelnemer van de HCC-activiteiten zo, dat Windows de meest gebruikte toepassing was op de meegebrachte computers. Bij de start van Linux binnen HCC heb ik mij dus ook afzijdig gehouden van wat men toen als voor en/of nadeel van Windows zag. Een bekende uitspraak destijds van mij was ”Linux is voor Windows-gebruikers als vloeken in de kerk”, maar een zeer oud spreekwoord zegt ‘Niemand kan de lente tegenhouden’.

Na de zoveelste ongevraagde aanpassingen van Microsoft aan Windows, werd mij in het oor gefluisterd om eens naar Linux te kijken. En terwijl ik weer met zo’n aanpassing (update noemen ze dat) aanklopte bij de digitale inloop en om oplossingen vroeg, werd mij gaandeweg duidelijk dat Linux die problemen niet kende! Mijn nieuwsgierigheid was gewekt, mede gevoed door de Linux-artikelen in dit blad, dus actie! Mijn computer in een grote boodschappentas en op naar de inloop, vroeg daar zijn, want dan ben ik de eerste!

logo mint
Aangezien de mogelijkheid bleek te bestaan (weet ik veel) om met beide programma’s naast elkaar op mijn pc kunnen werken, heb ik dat daar dan ook maar meteen met de nodige hulp geïnstalleerd. Ik kreeg tot mijn verbazing de nieuwste Linux Mint 19.1 Cinnamon gratis.

Beide systemen staan nu voor het gemak op mijn pc, met bij de opstart een keurig keuzemenu. Uiteraard heb ik door mijn Windows-gewenning wat ‘overstapprobleempjes’ en dat levert wat inspanning en zoekwerk op, maar ik heb de tijd om die overstap te maken. En tot nu toe ben ik er redelijk tevreden over, in de toekomst zal blijken of dat zo blijft. Overigens krijg ik veel steun van de ‘inloopjongens’ (senioren helpen senioren) en ik ga jullie op de hoogte houden.
Voor mijzelf heb ik PC-Active 301, 302 en 303 proberen te gebruiken, ze geven veel informatie, maar onvoldoende gestroomlijnd voor mij om te kunnen starten. Ik zie dus uit naar een verhandeling over Linux die mogelijk nog komen gaat in PC-Active, om deze met de minder digitale geletterdheid te kunnen gebruiken en toepassen. We gaan het zien, Karel.