Ik probeerde het artikel van Toon van Daele over vakken in Word uit.

John Vanderaart, HCC!vraagbaak en Rob Coenraads

Als ik een nieuw vak maak, kan ik dat met de muis vergroten, draaien en verplaatsen. Maar als ik via Ctrl + V een afbeelding invoeg of een schermopname, dan kan ik die wel draaien en vergroten, maar niet verplaatsen. Door extra lege regels in te voegen kan het vak wel zakken, maar dat is niet de bedoeling. Als ik rechtsklik, kan ik onder ‘formaat’ niets veranderen, alles is grijs. In WP X9 lukt dat altijd wel, hoe zit dat in Word? 
R. van Balderen

09 afbeelding 2

Verwijder de ongewenste achtergrond en drapeer je tekst mooi langsheen de figuur

Een document vormgeven (lay-outen) is vaak zoeken naar de beste opties om alle tekstuele en grafische mogelijkheden te plaatsen, zoals je dat wenst. Wanneer je een afbeelding in een tekstvak plaatst, dan kun je die afbeelding inderdaad schalen en roteren, maar niet zonder meer verplaatsen. Dat kan in principe wel wanneer je zo’n plaatje direct in je document plaatst, zonder dit eerst in een tekstvak onder te brengen. In hoeverre je dit kunt verplaatsen, hangt ook af van de gekozen Tekstterugloop. Bij de optie Vierkant bijvoorbeeld is dit geen probleem, maar kies je ‘In tekstregel’, dan zijn de bewegingsmogelijkheden al meteen beperkt.

Plaats je een afbeelding in een tekstvak, dan zijn de bewegingsmogelijkheden van je plaatje BINNEN je tekstvak op dezelfde manier beperkt, als wanneer je een plaatje rechtstreeks in je document plaatst en In tekstregel selecteert.

Wat je bijvoorbeeld wel kunt doen, is het tekstvak zelf selecteren. Hiervoor kun je namelijk wel uit verschillende tekstteruglopen kiezen. Als je het tekstvak vervolgens verplaatst, zal het plaatje mee met het tekstvak worden verplaatst.

Is dit niet wat je zoekt, dan kun je binnen het tekstvak waarin je de afbeelding hebt geplaatst, eventueel nog een bijkomend (kleiner) tekstvak plaatsen en daar bijvoorbeeld je tekst intikken. Of je maakt bijvoorbeeld een tabel aan in je tekstvak, vervolgens plaats je je afbeelding in een tabelcel en tracht zo tot een optimale lay-out en plaatsing te komen.

Maar je hebt gelijk: soms vereist een optimale vormgeving wel enige ‘creativiteit’, binnen de mogelijkheden van de software.