Of je nu op kantoor of vanuit huis werkt, het is van groot belang om een ergonomische werkplek te hebben. Is jouw werkplek momenteel nog niet echt ergonomisch? Dan is het tijd om daar verandering in te brengen. Een ergonomische werkplek brengt namelijk diverse voordelen met zich mee, zoals een verbeterde productiviteit en minder lichamelijke klachten. Maar hoe doe je dat, een ergonomische werkplek creëren? Wij zetten de beste tips op een rij!

Investeer in hoogwaardig meubilair
Hoe ergonomisch je kunt werken, hangt voor een groot deel af van het meubilair dat je hebt. Het is belangrijk om te investeren in meubilair van hoge kwaliteit. Een ergonomische bureaustoel is onmisbaar op jouw werkplek. Zo’n bureaustoel biedt goede ondersteuning en helpt jou erbij om een betere zithouding aan te nemen. Dit maakt niet alleen het uitvoeren van je werkzaamheden aangenamer, maar voorkomt ook vervelende nek- en rugklachten.

Naast een ergonomische bureaustoel, is ook een goed bureau een must. Het is belangrijk dat je een bureau hebt dat je op hoogte in kunt stellen. Zo kun je de hoogte aanpassen aan jouw zithouding en behoeften. Hierdoor verminder je de kans op nek-, rug- en schouderklachten. Een kwalitatief bureau draagt bij aan een gezonde en comfortabele werkplek.

Zet je beeldscherm op de juiste plek
Wat ook een goede tip is om een ergonomische werkplek te creëren, is je beeldscherm op de juiste plek neerzetten. Doe je dit niet, dan kun je te maken krijgen met spanning op je nek en vermoeide of pijnlijke ogen. Het is daarom van groot belang dat de bovenkant van het beeldscherm op ooghoogte staat. Zorg dat je goed naar het midden van het scherm kunt kijken.

Zorg voor goede verlichting
Een ergonomische werkplek realiseren doe je ook door voor goede verlichting te zorgen. Hoe beter de verlichting is, hoe beter je je taken kunt uitvoeren. Probeer zoveel mogelijk te beschikken over natuurlijk licht. Plaats je bureau in de buurt van een raam als dat mogelijk is.
Natuurlijk licht bevordert de productiviteit, verhoogt je energie en concentratie en draagt bij aan je welzijn. Om ervoor te zorgen dat de ruimte niet te donker wordt, is het slim om extra verlichting toe te voegen. Denk hierbij aan zowel basis- als functionele verlichting. Kies hierbij voor lampen die voor aangenaam licht zorgen en niet verblindend zijn.

Koop ergonomische accessoires
Een andere handige tip om je werkplek comfortabeler te maken, is om ergonomische accessoires te kopen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een ergonomisch toetsenbord en muis, een voetensteun en monitorstandaard. Al deze accessoires dragen bij aan een verbeterde ergonomie op je werkplek en zijn daarmee goede investeringen in jouw gezondheid en welzijn.

Met deze bovenstaande tips moet het jou lukken om een ergonomische werkplek te realiseren. Dit is niet alleen belangrijk als je op kantoor werkt, maar ook wanneer je jouw werkzaamheden vanuit huis verricht. Probeer altijd voor een goede ergonomie te zorgen, waar je ook werkt. Een comfortabele en gezonde werkomgeving brengt namelijk tal van voordelen met zich mee!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Manutan.nl

Werkplek