Een schone thuiswerkplek houdt je gemotiveerd en gezond. We geven daarom tips voor het reinigen van de kamer waar je in werkt of studeert.

Rens Blom

Je thuiswerkplek schoonhouden is belangrijk omdat stof slecht is voor je gezondheid en die van je apparatuur. Haal daarom het liefst elke dag even een doekje over je bureau of tafel om stof te verwijderen en verwijder eventuele broodkruimels en viezigheid. Zo voorkom je dat er insecten en ander ongedierte op afkomt. Je bureaustoel hoef je minder vaak schoon te maken. Eens per week de stofzuiger eroverheen om stof en eventuele etensresten te verwijderen is voor de meeste mensen voldoende.

01 schonethuiswerkplek 2

MONITOR EN PRINTER
Stof gaat overal zitten, maar trekt helemaal naar elektronische apparaten. Je monitor, pc of laptop en printer zien er daarom al snel vies uit. Maar belangrijker: stof kan zich ophopen in gaten en kieren en de apparatuur zo van binnen beschadigen. Je verwijdert stof het beste van een scherm en printer met een droge microvezeldoek. Daarna spuit je speciale beeldschermreiniger op de microvezeldoek en neem je het scherm voorzichtig af. Speciale beeldschermreinigings-vloeistof spuit je altijd op de microvezeldoek en nooit direct op het scherm. Let erop dat de vloeistof vrij is van aceton - dit beschadigt je apparatuur. Afhankelijk van hoeveel stof er in je thuiskantoor neerdwarrelt, kun je je monitor en eventueel printer dagelijks of een paar keer per week reinigen. 

TOETSENBORD EN MUIS 
Je toetsenbord en muis raak je de hele dag aan en zitten daarom vol bacteriën. En grote kans dat er ook etensresten, stof en andere viezigheid tussen je toetsen en op je muis zit. Je toetsenbord en muis reinigen begint door de stekker uit de computer te halen en/of de batterij(en) te verwijderen. Houd het toetsenbord vervolgens op zijn kop en schud zachtjes, het liefst boven een prullenbak. Zet het toetsenbord weer neer en blaas eens tussen alle toetsen. Je kunt eventueel een wattenstaafje of bus met perslucht (verkrijgbaar voor zo’n zes euro) gebruiken om viezigheid diep tussen de toetsen los te krijgen. Neem het toetsenbord tot slot af met een antistatisch, alcoholvrij doekje. Bij veel bekende (web)winkels haal je een voordeelverpakking van honderd schoonmaakdoekjes voor een paar euro. 
Je muis reinig je met een antistatisch alcohol(vrij) doekje. Als je een – doorgaans ergonomische – muis met een bal hebt, haal je de bal los en kun je de binnenkant van de muis en de bal apart reinigen met het doekje. Plaats de bal terug en je muis is weer schoon.

02 schonethuiswerkplek 2

COMPUTER 
Je laptop of computer kun je op meerdere manieren schoonhouden. Het laptopscherm hebben we al besproken, maar besteed zeker ook aandacht aan de ventilatiegaten van je desktop of computer. In de ventilatiegaten voor de koeling komt namelijk ook stof en als dat zich gaat ophopen, kan het de werking van je computer negatief beïnvloeden. Een desktopkast kun je - ongeacht op welke plaats hij staat - het beste elke drie maanden openschroeven om stof aan de binnenkant te verwijderen. Dat kun je onder meer doen met een reinigingsdoek of een kruimeldief (op een zachte stand). Een laptop kun je doorgaans niet tot nauwelijks uit elkaar halen, dus hierbij is het aan te raden om de kruimeldief regelmatig tegen de ventilatiegaten te houden. Op die manier haal je zoveel mogelijk stof weg.

03 schonethuiswerkplek 2
(Foto: Samsung)

SMARTPHONE EN TABLET 
Je smartphone en tablet kun je ook reinigen. Het scherm is het viest en neem je het beste af met een antistatisch, alcoholvrij schoonmaakdoekje. Doe dit het liefst dagelijks. Een interessant alternatief is de Samsung ITFIT UV sterilizer: een compact doosje dat ruimte biedt aan je smartphone en via UV-licht vrijwel alle bacteriën zou doden. Het doosje is groot genoeg voor een 6,7inch telefoon en ook geschikt voor andere compacte elektronica. Het reinigen duurt tien minuten en ondertussen laadt het doosje je toestel draadloos op, mits dit hiervoor geschikt is uiteraard. De verkoopprijs bedraagt dertig euro. 

04 schonethuiswerkplek 2
(Foto: Philips)

VERBETER DE LUCHTKWALITEIT 
Nu je werkplek en apparatuur schoon zijn, kun je nadenken of je je thuiskantoor verder wilt verbeteren. Een populaire keuze is de aanschaf van een luchtreiniger. Die reinigt de lucht in de kamer door bacteriën, pollen en andere viezigheid op te zuigen en vast te houden in één of meerdere filters. Een luchtreiniger is extra handig als je met meerdere mensen in een ruimte werkt of vlakbij de keuken zit. De luchten en geuren die bij het koken ontstaan, zijn namelijk van negatieve invloed op de luchtkwaliteit in huis. Hoe lekker je huisgenoot ook kookt en ongeacht of de afzuigkap aan staat. Een luchtreiniger is daarom extra effectief als je hem vlakbij de keuken plaatst. Wie vaak met het raam of de deur open werkt, kan ook baat hebben bij een luchtreiniger. In de buitenlucht zitten namelijk ook allerlei bacteriën en schadelijke stoffen, waaronder uitlaatgassen. Een degelijke luchtreiniger begint bij honderd euro. In plaats van een luchtreiniger kun je ook een luchtzuiverende plantsoort in huis halen. Die werkt weliswaar minder effectief, maar fleurt je thuis kantoor wel op. Tot slot kun je de geur van je thuiswerkplek verbeteren door bijvoorbeeld geurstokjes neer te zetten.