Windows 12 wordt soms ook wel vNext of Windows 24H2 genoemd en verschijnt in 2024. Lees hier of Windows 12 gratis wordt, wanneer het verschijnt en wat er nog meer bekend is over Windows 12.

Megan van der Wagt

Oudere Windows-gebruikers kunnen zich de tijden nog wel herinneren dat je moest betalen voor upgrades van Windows. Pas met de introductie van Windows 10 in 2015 kregen gebruikers de mogelijkheid om gratis hun computerbesturingssysteem bij te werken. Deze trend zette zich voort met Windows 11, waarvoor eveneens geen kosten in rekening werden gebracht. Gebruikers vreesden dat Windows 12 deze gratis aanpak zou veranderen.

Abonnementsdienst voor Windows 12?
Er gingen geruchten rond dat Windows 12 een abonnementsdienst zou integreren, waarbij gebruikers maandelijks zouden moeten betalen voor toegang tot speciale AI-functies. Deze speculaties bleken ongegrond. Hoewel er inderdaad een abonnementsmodel bestaat voor de zakelijke versie van Windows 11, genaamd IoT Enterprise Subscription, zullen de consumentenversies van Windows 12 niet gekoppeld aan een dergelijk betalingssysteem. Windows-gebruikers kunnen opgelucht ademhalen, want het gerucht dat Windows 12 een betaald besturingssysteem zou worden, blijkt dus flink overdreven te zijn.

Windows 12 verwachtingen
Hoewel Microsoft officieel nog geen details heeft vrijgegeven over Windows 12, zijn er interne codenamen en speculaties die ons een glimp geven van de toekomst. Windows 12, ook bekend als vNext en Windows 24H2, wordt naar verwachting gelanceerd in de tweede helft van 2024.Het nieuwe besturingssysteem zal zich vooral richten op kunstmatige intelligentie (AI), dat volledig in het systeem zal worden geïntegreerd. Om zelfs minder krachtige apparaten te ondersteunen, zal er intensief gebruik worden gemaakt van cloudtechnologie. Microsoft werkt ook aan nieuwe, energiezuinige ARM-chips die Windows 12-apparaten een prestatieboost moeten geven.
Hoewel de officiële aankondiging en zeker de datum van de launch nog ontbreekt, verschijnen er op YouTube van derden ook al video’s over het zogenoemde Windows 12 en zelfs Windows 12.1. Sommige nieuwe features die daarin worden genoemd, zijn of worden overigens al verwerkt in de updates 22H2 en 23H2. Bovendien is het maar de vraag of deze video’s helemaal op waarheid berusten.