Dit najaar komt Microsoft met de grote Windows 23H2 update, maar onbekend is nog wanneer. Hoewel sommigen de 23H2-update vandaag verwachtten, komt Microsoft nu met een nieuwe update voor Windows 11 22H2. Lees hier wat je kunt verwachten welke verbeteringen en nieuwe functies worden toegevoegd aan Windows 11.

Microsoft wil de komende tijd veel bestaande functies in Windows 11 verbeteren en ook nieuwe functies toevoegen. Deze verbeteringen en nieuwe functies werden recentelijk aangekondigd, maar het kan soms nog even duren totdat deze via een upgrade worden aangeboden. In dit artikel kun je de belangrijkste verbeteringen en nieuwe functies lezen, want Microsoft maakt maar liefst 150 nieuwe functies beschikbaar in de Windows 11 22H2-update. Overigens waren de meeste nieuwe functies in 2023 al beschikbaar in de previewversies van Windows 11.

Windows Copilot
Microsoft is van plan de Windows Copilot te integreren in de Taakbalk van het besturingssysteem. Met slechts één klik wordt de applicatie toegankelijk via een zijpaneel, zoals je hieronder ziet.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

copilot hero print

Copilot in Windows 11

De chatbot is niet alleen in staat om vragen te beantwoorden (vergelijkbaar met Bing Chat), maar kan ook Windows-instellingen en -apps openen en ook systeemfuncties zoals het in- of uitschakelen van de donkere modus. Bovendien kun je Copilot koppelen met je smartphone, zodat Copilot bijvoorbeeld een sms naar een van je contacten kan sturen zonder dat je de telefoon zelf hoeft te gebruiken.

Meer nieuwe functies in Windows 22H2-update

De nieuwe Windows 11 22H2-update moet naast Copilot ook tal van andere nieuwe functies bevatten volgens de blogpost van Microsoft. Bijna al deze functies waren al beschikbaar in eerdere testversies:

  • Paint is verrijkt met AI-functies voor tekenen en digitale creatie. Dit omvat achtergrondverwijdering en lagen, evenals een preview van Cocreator, waarmee generatieve AI-kracht naar de Paint-app wordt gebracht.
  • Het Windows Foto’s-programma is ook verbeterd met AI, met nieuwe functies die het bewerken van je foto’s vereenvoudigen. Met Background Blur kun je snel het onderwerp van je foto laten opvallen door de achtergrond te vervagen. De Foto's-app detecteert automatisch de achtergrond in de foto en markeert je onderwerp met één klik. De zoekfunctie is verbeterd, zodat je nu foto’s kunt vinden op basis van de inhoud van de foto, zelfs als ze zijn opgeslagen in je OneDrive-accounts (thuis of persoonlijk) of op basis van de locatie waar ze zijn genomen.
  • Het Windows Knipprogramma biedt nu meer manieren om een schermafbeelding te maken met Windows 11. Met deze update kun je specifieke tekstinhoud uit een afbeelding halen om in een andere toepassing te plakken, of je kunt eenvoudig je gevoelige informatie beschermen met tekstredactie met behulp van tekstacties op het scherm na het vastleggen. Bovendien is geluidsopname met audio- en microfoonondersteuning toegevoegd om het maken van boeiende video’s en schermcontent eenvoudiger te maken.
  • Clipchamp, waarmee je nu tevens automatisch kunt componeren, helpt je bij het maken en bewerken van video’s door suggesties te geven voor scènes, bewerkingen en verhalen op basis van je afbeeldingen en beeldmateriaal. Zo kun je video’s maken en bewerken om te delen met familie, vrienden en op sociale media.
  • Kladblok begint automatisch je sessiestatus op te slaan, zodat je Kladblok kunt sluiten zonder onderbrekingen. Als je terugkeert, kun je verdergaan waar je was gebleven, met automatisch herstel van eerder geopende tabbladen, niet-opgeslagen inhoud en bewerkingen op die tabbladen.
  • Met het nieuwe Outlook voor Windows kun je volgens Microsoft al je verschillende accounts (inclusief Gmail, Yahoo, iCloud en meer) verbinden en coördineren in één app. Intelligente tools helpen je bij het schrijven van duidelijke, beknopte e-mails en maken het eenvoudig om belangrijke documenten en foto’s van OneDrive bij te voegen.
  • De gemoderniseerde bestandsverkenner introduceert een vernieuwde Thuis-sectie, adresbalk en zoekvak. Deze zijn allemaal volgens Microsoft ontworpen om gemakkelijker toegang te bieden tot belangrijke en relevante inhoud, je up-to-date te houden met bestandsactiviteit en samen te werken zonder zelfs een bestand te openen. Bovendien wordt een nieuwe Galerij-functie toegevoegd aan de Verkenner om het gemakkelijker te maken toegang te krijgen tot je fotocollectie.
  • Windows Backup zou het overstappen naar een nieuwe Windows 11-computer eenvoudiger moeten maken: het overzetten van de meeste bestanden, apps en instellingen van de ene naar de andere computer moet nu precies hetzelfde blijven zoals je het had achtergelaten en zoals je het wilt hebben,

(tekst gaat verder onder de afbeelding

Microsoft Paint Cocreator artikel

Voorbeeld van een met AI gemaakte afbeelding door Cocreator in Paint

Windows 11 23H2
Dit betekent dus dat de Windows 11 23H2 release nog even op zich laat wachten, maar hij zal wel later dit jaar verschijnen. En daarover lees je dan natuurlijk op pcactive.nl. Tot die tijd kun je alvast waarschijnlijk van een aantal nieuwe functies van bovengenoemde Windows 11 22H2-update gebruikmaken.