Binnenkort verschijnt met de release van Windows 11 23H2 de nieuwste update van het jongste besturingssysteem van Microsoft. Lees hier wat je nieuw kunt verwachten in onder andere de Taakbalkinstellingen, Verkenner en Fotogalerij.

In het najaar van 2023 krijgt het besturingssysteem Windows 11 van Microsoft een update genaamd Windows 11 23H2. In dit artikel gaan we in op deze veranderingen en/of verbeteringen in onder andere de Taakbalkinstellingen, Verkenner, Fotogalerij en andere kleinere wijzigingen. Via Windows 11 Insider zijn namelijk al een aantal veranderingen zichtbaar die echter nog niet definitief zijn. Ten slotte kan Microsoft op basis van onder meer feedback van gebruikers beslissen of ze de wijzigingen wel of niet meenemen in de Windows 11 23H2 update.

Windows 11 23H2 Taakbalkinstellingen
De allereerste verandering binnen Windows 11 is binnen de Taakbalkinstellingen en eentje die gewenst is door veel gebruikers. Dat komt mede door het feit dat deze optie al aanwezig is/was in Windows 10 en eerder versies, maar nog niet in Windows 11: het naast elkaar weergeven van pictogrammen van meerdere geopende exemplaren van hetzelfde programma. In Windows 11 worden deze namelijk nog samengevoegd in één pictogram.
Deze (nieuwe) optie moet je productiviteit verhogen bij het werken met bijvoorbeeld meerdere spreadsheets en browservensters. Nieuw hierbij is dat je nu ook de pictogrammen van vastgemaakte, maar nog niet gestarte programma’s kunt labelen.

Windows 11 23H2 Verkenner
De veelgebruikte Verkenner wordt ook aangepast en wel met een aangepast detailvenster dat aan de rechterkant verschijnt als je het ‘activeert’. Gebruik je dat bijvoorbeeld bij fotomappen, dan zie je meteen metagegevens zoals opname- en cameragegevens. Nu moet je nog eerst het Details-tabblad van de bestandseigenschappen openen.
Ook nieuw is dat de miniaturen van foto’s nu de volledige breedte benutten en dat er extra meta-informatie over het bestand wordt weergegeven. Maar de klassieke cameraparameters zijn niet meer aanwezig in de huidige bètaversie.
Bovendien lijkt Microsoft van plan om het Weergave-tabblad in het Opties-menu van Verkenner op te schonen. Enkele opties zullen worden verwijderd, zoals Altijd pictogrammen weergeven, nooit miniaturen en Bestandspictogram weergeven op miniaturen, en ook andere opties als Beveiligde besturingssysteembestanden verbergen.
Microsoft meldt wel dat de bijbehorende registerinstellingen functioneel blijven.

Windows 11 23H2 Fotogalerij
Het Verkenner-element Galerie krijgt ook een nieuw sausje en toont de fotocollectie in een modern formaat, vergelijkbaar met die van de Windows Foto-app. Foto’s zijn chronologisch gerangschikt (met de nieuwste bovenaan) en de bestandsnamen zijn verborgen. Tevens is de tussenruimte tussen miniaturen verkleind en de weergave volgt een mozaïekpatroon waarbij zowel portret- als landschapsformaten worden gecombineerd. Er is ook een tijdlijn aan de rechterzijde van het venster, een functie die vergelijkbaar is met die in bijvoorbeeld Google Foto’s.
De klassieke weergave van de map Afbeeldingen blijft naast de Galerie-weergave bestaan en is niet bedoeld als vervanging. Welke weergave de voorkeur geniet, hangt af van de specifieke toepassing. Als je wilt zoeken op bestandsnamen of specifieke attributen, blijft de klassieke mapweergave het meest geschikt. Wil je snel chronologisch door je vakantiefoto’s wilt bladeren, dan biedt de Galerie-weergave uitkomst.

Kleinere veranderingen
Naast de genoemde veranderingen in de Taakbalkinstellingen, Verkenner en Fotogalerij komen er andere kleinere wijzigingen. Zo kun je in de spotlight-functie rechtsboven direct kiezen uit vier verschillende achtergronden. Verder zijn de widgets uitgebreid met een versie voor Facebook-meldingen.
Ten slotte kun je, als je een invoerapparaat of vergelijkbare apparaten hebt met aanpasbare led-verlichting, nu rechtstreeks de verlichtingseffecten beheren via de Windows-instellingen. Op dit moment wordt deze optie nog aangeduid als Dynamic Lighting. Deze functie is echter alleen beschikbaar voor apparaten die compatibel zijn met de open HID-standaard genaamd LampArray.

Bron: c't

Microsoft Windows Event Watch the June 24 LIVE stream