Apple kondigde op 12 september de iPhone 15 aan in diverse varianten en met verrassingen. Lees hier alles over alle modellen van de iPhone 15 en onze aankoopadviezen.

Bert van Dijk

Op dinsdag 12 september presenteerde Apple in een keynote veel nieuwe apparaten, waaronder de iPhone 15, de nieuwe AirPods Pro (2e generatie) en de Apple Watch Ultra 2. In dit artikel lees je alles wat je wilt weten over alle nieuwe modellen en geven we je aankoopadviezen voor de iPhone 15.

iPhone 15 met verrassingen
Al een aantal jaren presenteert Apple in september de nieuwste iPhones en andere apparaten. Apple kwam meteen met een verrassing, want de nieuwe iPhone 15-modellen komen zonder de verwachte prijsstijging. In Nederland worden de iPhone 15 en de Plus versie 50 euro goedkoper en de iPhone 15 Pro is zelfs 100 euro goedkoper dan het vorige model. Door de eerste snelle zuinige 3nm mobiele processoren en snellere usb-c-aansluitingen die Apple alleen in de iPhone 15 Pro en Pro Max stopt, is het extra belangrijk om de juiste iPhone 15-versie te kiezen. De minder snelle en zuinige A16-processor uit de iPhone 14 Pro steekt Apple nu in de iPhone 15.
Net als met de iPhone 14 loop je dus met de iPhone 15 opnieuw een processor-generatie achter op de Pro-modellen. Ook krijgt de iPhone 15 de dynamic island-meldingen waarmee eerder op de iPhone 14 Pro de cameraknop in het scherm minder opviel. De afmetingen van het scherm zijn onveranderd met 6,1 inch voor de iPhone 15 (Pro) en 6,7 inch voor de iPhone Plus en Pro Max. Verder is de helderheid van de schermen van de iPhone 15 (Plus) gelijk aan de Pro-modellen en hebben ze nu ook een extra hoge piekhelderheid van 2000 nits voor buitenweergave. Met de accu van de iPhone 15 (pro) kun je volgens Apple 20 uur video afspelen. De grotere accu’s van de iPhone 15 Plus en de iPhone 15 Pro Max zouden dat maar liefst 26 en 25 uur volhouden.

Door een matte afwerkingslaag komen de kleuren van de iPhone 15 wat chiquer over. Bij de Pro-modellen gebruikt Apple nu titanium. Omdat dit materiaal veel sterker en lichter is, zijn de iPhone Pro en Max 9% en 8% lichter dan hun voorgangers en ook iets compacter door de dunnere schermranden. Fijn is dat nu ook bij de beide Pro-modellen een gebroken achterkant gemakkelijker te vervangen is, waardoor hopelijk ook de kosten zullen meevallen.

Apple iPhone 15 kleuren
Alle kleuren van de iPhone 15 en iPhone 15 Pro op een rij 

Is telelens met 5x zoom altijd beter?
Omdat alleen de iPhone 15 Pro Max als enige 5x optische zoom heeft en het prijsverschil met de kleinere iPhone 15 Pro zo gering is, gaat de Pro Max-versie waarschijnlijk opnieuw het meest verkocht worden. De verwachting was dat Apple voor een groter zoombereik net als Samsung zou gebruikmaken van een extra periscooplens met een grotere sensor. Om 5x optische zoom te bereiken, maakt Apple echter gebruik van extra lenzen en spiegels om de brandpuntsafstand overeen te laten komen met het effect van een 120mm lens (zie afbeelding). Als extra heeft de iPhone 15 Pro Max ook nog 25x digitale zoom.

Apple iPhone 15
Met extra lenzen en spiegels heeft de iPhone 15 Pro Max 5x optische zoom

Als je heel vaak foto’s moet maken van sport of dieren, heb je uiteraard wel voordeel van het grotere zoombereik. Maar omdat de meeste foto’s worden gemaakt met lenzen tussen de 40 en 80 mm, verwachten meerdere fotografen dat de meeste gebruikers beter kunnen kiezen voor de iPhone 15 Pro met 3x zoom en 15x digitale zoom. Een goede verbetering is dat de iPhone 15 (Plus) nu ook beschikt over een optische 2x zoom. Door al deze veranderingen lijkt het verstandig om even te wachten tot er uitgebreide testen beschikbaar zijn waarin de camera’s van de verschillende modellen diepgaand met elkaar worden vergeleken.

HEIF Max en beeldstabilisatie
Een grote verbetering is dat je op alle nieuwe iPhone 15-modellen (en de iPhone 14 Pro) met iOS 17 ook met de Photonic engine ook 48 MP en 24 MP foto’s kunt opslaan in het veel compactere HEIF-formaat. Waar je eerder 75 MB nodig had voor ongecomprimeerde foto’s, heb je bij HEIF Max nog maar 5 MB nodig en profiteer je van minder ruis en meer details dan in een gewone 12MP foto. Een nadeel is dat HEIF Max-opnames nog niet mogelijk zijn voor live-foto’s.
Volgens Apple is bij de Pro-modellen de beeldstabilisatie met 10.000 micro-aanpassingen 2x groter dan bij de iPhone 14 Pro. Die verbetering kan zeker van pas komen bij het gebruik van de telelens. Een ander nieuwtje is dat je met de iPhone 15 Pro-modellen 3D-video’s kunt opnemen voor een ruimtelijke weergave in de nieuwe Apple Vision Pro-headset die in 2024 gaat verschijnen. Ook nieuw is dat je met iOS 17 bij de nieuwe Pro-modellen (en de iPhone 14 Pro) op foto’s waar een gezicht op is herkend, achteraf de scherpstelling kunt bepalen. Zo kun je gemakkelijk de achtergrond vervagen waardoor de persoon die je scherp in beeld wilt hebben, beter op de foto uitkomt. Dit kun je zien als een automatische portretmodus die je dan ook vooraf niet meer in hoeft te stellen.

Grote verschillen bij usb-c-aansluiting
Een grote verandering is dat alle iPhone 15-modellen voorzien zijn van een usb-c-aansluiting. Alleen bij de iPhone 15 Pro-modellen zit er een usb3-chip op de nieuwe A17 Pro-processor, waardoor de snelheid om grote bestanden uit te wisselen 20x zo groot wordt tot maximaal 10 Gbps. De iPhone 15 en de iPhone 15 Plus werken op de usb2-snelheid van 480 Mbps die niet sneller is dan bij Lightning het geval was. Om met een iPhone 15 Pro-model te profiteren van de hogere snelheid, dien je zelf nog een Thunderbolt 3-kabel aan te schaffen. Standaard levert Apple namelijk bij elk toestel eenzelfde gevlochten witte usb-c-kabel mee die minder snel kapot gaat. Als je een usb-c- naar DisplayPort-kabel hebt, kun je met elke iPhone 15 films in 4K streamen naar een extern scherm. Omdat de overdracht van die beelden wordt aangestuurd via een andere chip, lopen er ook bij de iPhone 15 (Plus) toch vele Gbit/s over de langzamere usb-c-aansluiting.

Voor draadloos opladen via de Qi-2-standaard verwacht men een snelheid van 15 watt. Een bijkomend voordeel van de Thunderbolt 3-kabel is dat je daarmee met de iPhone 15 Pro-modellen ook grote foto- en filmbestanden direct bij het opnemen kunt wegschrijven naar een Mac (zie afbeelding) of een externe ssd. Ook door de stevige meerprijzen voor extra opslagruimte kun je beter een Pro-model met 256 GB aanschaffen dan een iPhone 15 of iPhone 15 Plus met 512 GB te kopen!

IMG 5240
Met de iPhone 15 Pro (Max) kun je opnames direct opslaan op je Mac of externe ssd

Krachtige en zuinige A17 Pro-processor
Deze eerste mobiele 3nm-processor heeft 19 miljard transistors en een 6 core CPU die 10% sneller is! De 6 core grafische processor is zelfs 20% sneller en is door hardware-acceleratie geschikt voor grafisch zware games die eerder alleen geschikt waren voor snelle gameconsoles.
De vier efficiency-cores zijn nu 2x sneller met 35 miljoen acties per seconde en de machine learning is hierdoor zelfs 2x sneller. Tijdens de keynote belde iemand vanuit een rumoerige omgeving en na inschakeling van stemisolatie hoorde je niets meer van al die bijgeluiden. Als dit straks in de praktijk ook zo goed werkt, is dat een enorme vooruitgang.

Programmeerbare actieknop
In navolging van de Apple Watch Ultra krijgt de iPhone Pro aan de zijkant een programmeerbare actieknop op de plaats van het schuifje om de belgeluiden van je iPhone uit te zetten. Als je die actieknop lang ingedrukt houdt, schakel je daarmee nog steeds de belgeluiden in of uit. Bij het kort indrukken van de actieknop kun je naar keuze de camera app starten, dicteren of een shortcut-opdracht uitvoeren, waardoor het aantal mogelijkheden enorm groot is.

Aankoopadviezen
Vanaf vrijdag 15 september 14:00u kun je in de pre-order een van de nieuwe iPhones bestellen. Je ontvangt je bestelling waarschijnlijk het snelst bij een bestelling via Apple’s eigen website of Apple store-app. De versies met 128 GB zijn bij Apple te koop voor respectievelijk 969, 1.119 en 1.229 euro. In de winkels start de verkoop op vrijdag 22 september en op die dag worden in principe ook zoveel mogelijk pre-orders afgeleverd. Alleen de goedkoopste iPhone 15 Pro Max blijft met 1.479 euro in prijs gelijk, maar daarvoor krijg je nu wel met 256 GB twee keer zoveel opslagruimte. Met 256 GB zijn de iPhone 15, de Plus-versie en de iPhone 15 Pro respectievelijk 380, 230 en 120 euro goedkoper.

Apple iPhone 15 adviesprijs
Adviesprijzen van alle iPhone 15 modellen

De versies met 512 GB en 1 TB zijn als vanouds bij Apple stevig aan de prijs. De meerprijs van de 256GB versies vallen in vergelijking daarmee nog wel mee. En binnen die 256 GB kolom is de iPhone 15 Pro maar 110 euro duurder dan de iPhone 15 Plus. De iPhone 15 Pro heeft voor die meerprijs zoveel extra voordelen dat je dat grotere scherm van de iPhone 15 Plus maar even moet vergeten. En vanaf de iPhone 15 Pro is de meerprijs naar de Pro Max-versie ook niet enorm groot. Het is wel de vraag of die nieuwe zoomlens met 5x optische zoom voor iedereen ook een betere aanschaf is. Bij de iPhone 15 Pro-modellen is het in veel gevallen niet nodig om meer geld uit te geven voor een versie met 512 GB of 1 TB. Met die modellen kun je nu immers dankzij usb3 gemakkelijk grote opnames opslaan op een ssd of een mac.

Bert van Dijk
Vrijwilliger apple.hcc.nl