Apple heeft de nieuwe AirPods Pro (2e generatie) aangekondigd. De grootste verandering is het opladen via de usb-c-kabel, maar er zijn ook nieuwe functies als Adaptieve audio, Gespreksdetectie en Gepersonaliseerd volume.

Door Megan van der Wagt

Na de presentatie over de nieuwe serie iPhone 15 en Apple Watches (zoals de Apple Watch Ultra 2) is ook de nieuwste generatie van de Apple AirPods Pro aangekondigd. Apple beweert dat je met de AirPods Pro (2e generatie) audio beleeft als nooit tevoren.

Opladen met usb-c-kabel
De AirPods Pro (2e generatie) zijn nu op te laden via de usb-c-connector. Hierdoor kunnen zowel de nieuwe AirPods als de mac, iPad en de iPhone 15-modellen allemaal met dezelfde kabel worden opgeladen. Daarnaast kunnen de AirPods Pro zelfs direct opgeladen worden met de nieuwe iPhone 15-modellen.

Ruisonderdrukking, stofbestendigheid en transparantiemodus
Behalve het opladen via de usb-c-kabel zijn er nog enkele verschillen, zoals in de ruisonderdrukking en stofbestendigheid. Er is in de nieuwe variant twee keer zoveel actieve ruisonderdrukking als in de vorige uitvoering. Dit zorgt ervoor dat ongewenst geluid van buitenaf nog beter wordt weg gefilterd. Zowel de oortjes als de case hebben een betere stofbestendigheid volgens de IP54 (spatwaterdicht en stofvrije) norm.

Nieuwe Losless-audio met Apple Vision Pro
Lossless-audio is de vorm van compressie waarbij alle oorspronkelijke gegevens behouden worden. De AirPods Pro (2e generatie) maakt samen met de MagSafe-oplaadcase Lossless-audio met minder vertraging mogelijk. Een samenwerking met de Apple Vision Pro kan hierdoor heel fijn zijn. Door de H2-chip van de AirPods Pro en Apple Vision Pro te combineren met het draadloze audioprotocol levert dit minder audiovertraging op.

Nieuwe functies met Adaptieve audio en Gespreksdetectie
Adaptieve audio: dit is een nieuwe luistermodus die ruisonderdrukking aanpast aan je omgeving. Dit vindt plaats door dynamisch gebruik te maken van zowel de transparantiemodus als actieve ruisonderdrukking. Dat is mogelijk door geavanceerde computationele audio. Hierdoor word je niet volledig afgesloten van je omgeving, maar heb je tegelijkertijd toch minder last van storende geluiden.
Gespreksdetectie: zodra je tegen iemand begint te praten, zorgt de Gespreksdetectie ervoor dat het volume van de content omlaaggaat. De stem van degene met wie je praat, wordt dan versterkt.
Gepersonaliseerd volume: deze functie leest je omgeving en volumevoorkeuren en leert gaandeweg hoe jij je koptelefoon vaak gebruikt. De koptelefoon kan zich hier vervolgens op aanpassen.

Milieubewust
De nieuwe AirPods Pro zijn ontworpen met verschillende materialen en functies die een minimale invloed op het milieu hebben. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld 100% gerecyclede zeldzame aardmetalen in alle magneten en 100% gerecycled goud in het verguldsel van meerdere printplaten. De case is daarnaast 100% gerecycled tin wat wordt gebruikt in het soldeer op het moederbord met 100% gerecycled aluminium in het scharnier.
De AirPods Pro (2e generatie) zijn vrij van stoffen die mogelijk schadelijk zijn, zoals kwik, broomhoudende vlamvertragers, pvc en beryllium. Dankzij een nieuwe verpakking is er geen plastic omhulsel. De verpakking is dan ook gemaakt van minimaal 90% vezels.

Prijs en beschikbaarheid
De AirPods Pro (2e generatie) met MagSafe-oplaadcase zijn vanaf 22 september verkrijgbaar voor € 279,00 via de website van Apple.

 Apple AirPods Pro 2nd gen USB C connection demo 230912