Met de gratis app Snapchat kun je chatten met vrienden en kun je snel foto’s en video’s naar je volgers sturen. Omdat Snapchat populair is onder de jongeren, lanceert de app twee nieuwe functies om tieners te beschermen tegen contact met mensen die ze niet kennen.

Door Megan van der Wagt

Snapchat is populair onder de jeugd, want je kunt snel foto's en filmpjes naar je volgers sturen en je kunt chatten met je vrienden. Die foto’s kun je bewerken met leuke filters of stickers en er tekst aan toevoegen. Opvallend aan Snapchat is dat de beelden al na enkele seconden definitief verdwijnen, zodra de ander ze bekijkt. Snapchat zelf wil zijn gebruikers helpen communiceren met mensen die er echt toe doen. De inhoud die ze bekijken moet informatief, leuk en geschikt voor hun leeftijd zijn. Al eerder kwam Snapchat met de functie Content Controls waarmee ouders toegang voor hun kinderen kunnen beperken. Nu komt Snapchat met nieuwe veiligheidsmaatregelen voor jongeren tussen de 13 en 17 jaar.

Snapchat nieuwe functies
Snapchat wordt voornamelijk gebruikt om met familie of vrienden te snappen en chatten. Ook zijn er mogelijkheden om iets minder bekende mensen toe te voegen op de app. Hierdoor kunnen nieuwe vriendschappen ontstaan, maar dit kan ook een keerzijde hebben. Snapchat introduceert daarom een nieuw ‘strike-systeem’ en nieuwe detectietechnologieën. Snapchat lanceert twee nieuwe functies om tieners te beschermen tegen contact met mensen die ze niet kennen. Ze willen een leeftijdsgeschikte kijkervaring bieden op het contentplatform en daarnaast effectiever accounts verwijderen die leeftijd-ongepaste inhoud op de markt willen brengen.

(artikel gaat verder onder de afbeelding)

Snapchat pop up waarschuwing online

In-app waarschuwing en nieuw strike-systeem
Wanneer een tiener iemand toevoegt op het platform, wilt Snapchat er zeker van zijn dat dit iemand is die de gebruiker daadwerkelijk kent. Op dit moment moeten 13- tot 17-jarigen al meerdere gemeenschappelijke vrienden hebben om zichtbaar te worden in de zoekresultaten van een andere gebruiker, of als vriendschapssuggestie. Ook kunnen Snapchatters niet met elkaar communiceren, tenzij ze beiden een vriendschapsverzoek accepteren of als zij elkaar in hun contactenlijst hebben staan. Nu legt Snapchat de lat hoger door het aantal vrienden dat gemeenschappelijk moet zijn te verhogen. Dit doen ze op basis van het totaal aantal vrienden van de Snapchatter.
Zodra een tiener een vriendschapsverzoek stuurt naar iemand die niet in hun contactenlijst staat, krijgt hij of zij een pop-up waarschuwing te zien. Hierdoor krijgen tieners iets langer de tijd om over het vriendschapsverzoek na te denken.

Account verbannen
Snapchat verbiedt illegale en schadelijke inhoud zoals seksuele uitbuiting, pornografie, geweld, zelfbeschadiging, misinformatie en meer. Door het nieuwe strike-systeem verwijdert snapchat direct de leeftijd-ongepaste content dat een account promoot. Content dat proactief gedetecteerd of gerapporteerd wordt, wordt gelijk verwijderd. Wanneer een account de regels herhaaldelijk omzeilt, wordt dit account verbannen.