Samsung biedt voor praktische elke gebruiker een apparaat aan. Lees in deze review voor wie de nieuwe Samsung SSD 990 PRO is bedoeld, welke verbeteringen er zijn en hoe hij presteert.

Aad Munsterman


De Samsung SSD 990 PRO is de opvolger van SSD 980 PRO en biedt maximale snelheden bij sequentieel lezen en schrijven en een belangrijke snelheidswinst op het vlak van random lezen en schrijven. Deze optimale snelheden komen tot hun recht bij het laden van het besturingssysteem, verwerken van grote bestanden zoals data-analyse, 3D-rendering, 4K-videobewerking en bij games die merendeels random-georiënteerd met de ssd werken.


MZ V9P2T0BW 003 R Perspective Black 2

PCIe4
De 990 PRO is een krachtige PCIe 4.0 NVMe-ssd. PCIe staat voor Peripheral Component Interconnect Express oftewel een uitbreidingsbus voor het overbrengen van data van een ssd naar grafische kaarten. Deze PCIe4-ssd is heel snel en geeft maximale resultaten in recente systemen die de laatste generaties processoren gebruiken, en in combinatie met moederborden die PCIe4 ondersteunen. De ssd werkt ook met systemen met PCIe3, maar dan zijn de prestaties de helft van de resultaten van een systeem met een PCIe4-bus. Er wordt gebruikgemaakt van 4 PCI-lanes waarbij de maximale theoretische sequentiële leessnelheid 8000 MB/s is. De uitvoeringsvorm van de ssd is
M.2, dat is een smalle reep, aangeduid als 2280, 22 mm breed en 80 mm lang.

Verbeteringen
De verbeteringen worden bereikt dankzij de nieuwe zevende generatie V-NAND-technologie in combinatie met een geoptimaliseerde Pascal-controller en firmware. Verder is het vermogensverbruik geminimaliseerd, tot vijftig procent efficiënter vergeleken met de 980 PRO, en optimalisatie van de heatsink-koeling en de dynamische Thermal Guard-technologie. Ook het aanspreken van de drive via de DirectStorage API, dat door een aantal games wordt ondersteund, is verbeterd. Turbowrite is aanwezig en is een cache-mechanisme om de transfersnelheden verder te optimaliseren. De leverbare opslagcapaciteiten van de 990 PRO zijn 1 en 2 TB, later volgen nog een 4TB-versie en een aparte gamers-versie met een heatsink met RGB-verlichting. De MTBF van de units is 1,5 miljoen uur en de TBW is resp. 600 en 1200 TB.

Snelheden
De 990 PRO levert sequentiële lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 7450 en 6900 MB/s, snelheden die tegen het maximaal theoretisch haalbare aanliggen. De random lees- en schrijfsnelheden komen respectievelijk tot 1400K en 1550K IOPS (Input/Output Operations Per Seconde) met de 2TB-versie. Dit is een verbetering tot 55 procent in vergelijking met de 980 PRO, waardoor de 990 PRO de voorkeur verdient bij gebruik van zware games en andere (data-)intensieve taken. Met de Samsung Magician-beheersoftware kun je de status van de ssd zien, inclusief temperatuur, en een benchmark uitvoeren om de sequentiële prestaties te meten. Daarnaast zijn er nog diverse optimalisatie- en databeheeropties, zoals activeren van de AES 256-bit versleuteling en eventuele updates van software. De Samsung Magician-software werkt alleen na detectie van een Samsung-ssd.
Met Samsung Migration-software kun je de inhoud van een harde schijf of ssd kopiëren naar een Samsung-ssd. Als voor het kopiëren van de schijf gebruikgemaakt wordt van een usb3-poort, dan heb je wel een usb-adapter nodig die een NVMEeM.2-interface heeft. Deze PRO-versie komt met vijf jaar beperkte garantie.


Product: Samsung 990 PRO PCIe4 SSD 2 TBPCA sterren 4 5 327

4 en half sterren

Adviesprijs: € 359,99 (1 TB: € 189,99)


Pluspunten:
* ultieme snelheden
* efficiënter vermogensverbruik
Minpunten:
* duurder dan de 980 PRO