Samsung kondigt vandaag veel nieuwe apparaten aan, zoals de Galaxy Z Fold5 en net als de Galaxy Z Flip5 is dit een vouwbaar apparaat. Het is de lichtste en dunste Fold tot nu toe en biedt veel verbeteringen. 

Samsung toonde vandaag veel nieuwe apparaten tijdens Samsung Unpacked. PC-Active was al een week eerder aanwezig op het Samsung-hoofdkantoor om van alles te horen over deze nieuwe apparaten. Al eerder publiceeerden wij over de Galaxy Z Flip5, hier lees je alles over de Galaxy Fold5; onderaan het artikel vind je alle specificaties.

Galaxy Z Fold5
De Galaxy Z Fold5 is dunste en lichtste Fold tot nu toe [1] en heeft een opvallend groot scherm en een accu die lang meegaat [2]. Hij is gemakkelijk overal mee naartoe te nemen en levert de krachtigste prestaties in de Galaxy Z-reeks, aldus Samsung.
De Galaxy Z Fold5 biedt naast Multi Window [3] en App Continuity [4] een breed scala aan functionaliteiten, waaronder Taskbar [5] en het slepen en neerzetten en optimalisatie van apps van derden. De S Pen Fold Edition [6], die werd geïntroduceerd bij de derde generatie Fold in 2021, is ook verder geoptimaliseerd voor een betere schrijfervaring op de Galaxy Z Fold5. Deze functionaliteiten en hulpmiddelen moeten zorgen voor meer productiviteit op een groot scherm, waarmee je belangrijke taken op iedere plek kunt uitvoeren.

Verbeterde taskbar
De verbeterde Taskbar zorgt voor dynamische productiviteit, doordat je snel kunt schakelen tussen veelgebruikte apps. Nu staan er tot vier recente apps klaar om efficiënter te werken. Het verbeterde two-handed drag and drop [7] kan de productiviteit verhogen bij het verplaatsen van content tussen apps en schermen. Tik met één vinger op een afbeelding in Samsung Gallery en houd deze vast. Gebruik vervolgens een andere vinger om de Samsung Notes-app te openen en de afbeelding te slepen en neer te zetten. Met hidden pop-up [8] kan een app op de achtergrond blijven draaien, waardoor je video’s op een volledig scherm kunt kijken terwijl je met vrienden chat in een zwevende pop-up aan de zijkant van het scherm.

S Pen Fold
Samsung gaf aan dat er nog circa 100.000 actieve Galaxy Note-gebruikers in Nederland zijn die veelal gebruikmaken van de S Pen. Met de nieuwe, dunnere [9] en compactere S Pen Fold Edition [10], die comfortabeler in je zak past, wordt realtime aantekeningen maken en ideeën ontwikkelen eenvoudig. De Slim S Pen Case [11] heeft bijna dezelfde dikte [12] als een normale case voor de Fold en is verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren [13].

Scherm en processor
Het 7,6inch hoofdscherm [14] helpt je onderweg meer gedaan te krijgen met uitgebreide en ononderbroken weergave, zodat je kunt genieten van bijvoorbeeld je favoriete films in portret- of landschapsoriëntatie. Bovendien is de piekhelderheid met meer dan 30% toegenomen tot 1750 nits [15] voor een optimale kijkervaring buitenshuis, zelfs bij fel zonlicht.
Het Snapdragon 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy [16] moet zorgen voor een boeiende game-ervaring op het grootste Galaxy-smartphonescherm ooit en maakt gebruik van AI voor dynamisch gamen en multi-gamen. De Galaxy Z Fold5 kan langdurige gaming-sessies aan dankzij het geavanceerde koelsysteem dat de warmte intelligenter afvoert. Zo kun je gamen met minder vertragingen en zonder prestatieverlies.

Duurzaamheid
Samsung is actief bezig op duurzaamheidsgebied en versnelt acties die helpen de doelen te bereiken, zoals het bereiken van een netto neutraliteit op het gebied van koolstofuitstoot tegen het einde van 2030 voor de Device eXperience Division. De Galaxy Z Flip5 en Fold5 bevatten [17] een grotere verscheidenheid aan gerecyclede materialen [18] dan de vorige generaties, waaronder pre-consumer gerecycled glas en aluminium en post-consumer gerecycled plastic, afkomstig van afgedankte visnetten, watervaten en petflessen. Zelfs het papier dat voor de verpakkingsdoos [19] wordt gebruikt, is gemaakt van 100 procent gerecycled materiaal [20].

Updates
Sasmung biedt gelukkig jarenlang ondersteuning op het gebied van updates, iets waar andere Android-aanbieders nog van kunnen leren. Zo wordt de Galaxy Z Fold5 geleverd met vijf jaar beveiligingsupdates en vier generaties Android-upgrades, waardoor de levenscyclus van het product wordt verlengd.

Prijs, kleuren en beschikbaarheid
De Galaxy Z Fold5 kan vanaf 26 juli gereserveerd worden in geselecteerde markten, en zijn algemeen beschikbaar vanaf 11 augustus. De Galaxy Z Fold5 is verkrijgbaar vanaf € 1.899,- in Icy Blue, Phantom Black en Cream, met een verscheidenheid aan praktische en stijlvolle hoesjes, zoals de Slim S Pen Case, de Clear Gadget Case, de Eco-Leather Case en de Standing Case met Strap.

Samsung Care+ en acties
Samsung biedt met Samsung Care+ een ondersteuningsdienst voor onopzettelijke schade, reparaties en meer. Tijdelijk zijn er speciale kortingen en gratis voordelen tijdens de reserveringsperiodes. Zo krijg je bij aankoop van de Galaxy Z Flip5 of Galaxy Z Fold5 nu tot € 200,00 extra inruilwaarde en een jaar lang gratis Samsung Care+. Upgrade je naar meer opslagruimte, dan ontvang je nu tot € 240,- retour (€ 120,- euro op 512GB varianten en € 240,- op Z Fold5 1TB* variant, *enkel verkrijgbaar via Samsung.com).

Specificaties

[1] De werkelijke levensduur van de accu varieert per netwerkomgeving, gebruikte functies en apps, frequentie van oproepen en berichten, het aantal keren opladen en vele andere factoren. Geschat op basis van het gemiddelde gebruiksprofiel samengesteld door UX Connect Research. Onafhankelijk beoordeeld door UX Connect Research tussen 19 06 2023 en 29 06 2023 in de VS met pre-releaseversie onder standaardinstelling met behulp van LTE- en 5GSub6-netwerken.
[2] Vergeleken met eerdere Galaxy Z Fold-modellen.
[3] Bepaalde applicaties ondersteunen Multi Window of App Pair mogelijk niet.
[4] Bepaalde applicaties ondersteunen App Continuity mogelijk niet.
[5] Taakbalkfunctie wordt alleen ondersteund op het Main Screen.
[6] S Pen Fold Edition wordt apart verkocht. Gebruik alleen de Samsung S Pen Fold Edition die is ontworpen voor Galaxy Z Fold3 5G/Fold4/Fold5 of S Pen Pro. Alle andere S Pens of styluspennen kunnen het scherm beschadigen. De Galaxy Z Fold5 heeft geen ingebouwde houder voor de S Pen. S Pen-ondersteuning is beperkt tot het Main Screen.
[7] Bepaalde toepassingen ondersteunen slepen en neerzetten met twee handen mogelijk niet.
[8] Bepaalde toepassingen ondersteunen mogelijk geen verborgen pop-ups.
[9] De grootte van de S Pen Fold Edition voor Galaxy Z Fold5 is 4,35 mm, vergeleken met 7,7 mm voor Galaxy Z Fold4.
[10] De grootte van de S Pen Fold Edition voor de Galaxy Z Fold5 is 4,35 mm vergeleken met 7,7 mm voor de Z Fold4. De S Pen Fold Edition wordt apart verkocht. De Slim S Pen Case (inclusief S Pen Fold Edition) wordt apart verkocht. S Pen Fold Edition is alleen compatibel met Galaxy Z Fold5, Galaxy Z Fold4 en Galaxy Z Fold3. Alle andere S Pens of styluspennen zijn niet ontworpen voor Z Fold5 (inclusief die van andere fabrikanten) en kunnen het scherm beschadigen. Z Fold5 heeft geen ingebouwde houder voor de S Pen. S Pen-ondersteuning is beperkt tot het Main Screen.
[11] De S Pen Fold Edition wordt apart verkocht. De Slim S Pen Case (inclusief S Pen Fold Edition) wordt apart verkocht. De S Pen Fold Edition is alleen compatibel met Galaxy Z Fold 5, Galaxy Z Fold4 en Galaxy Z Fold3 5G.
[12] De dikte van de Galaxy Z Fold5 met de S Pen Slim Case is 20,63 mm, 13,4 mm zonder de Case.
[13] Vooraf bepaalde kleurencombinaties voor Slim S Pen Case en S Pen Fold Edition omvatten een Graphite case met zwarte S Pen, Sand case met Apricot S Pen en Icy Blue case met Lime S Pen.
[14] Het Dynamic AMOLED 2X-display op de Galaxy Z Fold5 ontving een certificering van VDE Duitsland voor 100 procent Mobile Color Volume in het DCI-P3-kleurbereik, wat betekent dat afbeeldingen niet vervagen en dat je ongelooflijk levendige kleuren krijgt, ongeacht de verschillende niveaus van helderheid. Het scherm kan een piekhelderheid bereiken van maximaal 1750 nits, waardoor het contrast tussen donkere en lichte aspecten van digitale content wordt verbeterd voor een helderdere beeldkwaliteit, met een contrastverhouding van 3.000.000:1 voor een meeslepende mobiele ervaring.
[15] AP-prestatieverbeteringen getoond in vergelijking met de processor van de vorige generatie. De werkelijke prestaties zijn afhankelijk van de gebruikersomgeving, vooraf geïnstalleerde software en applicaties en andere omstandigheden. Snapdragon is een product van Qualcomm Technologies, Inc. en/of haar dochterondernemingen. Snapdragon is een handelsmerk of gedeponeerd handelsmerk van Qualcomm Incorporated. Snapdragon® 8 Gen 2 Mobile Platform for Galaxy is geoptimaliseerd voor Samsung. De claim van 's werelds snelste Snapdragon is geldig vanaf 1 februari 2023.
[16] Galaxy Z Flip5: 15 apparaatcomponenten met minimaal 10% post-consumer gerecycled plastic of pre-consumer gerecycled aluminium, of gemiddeld 22% pre-consumer gerecycled glas. Deze componenten omvatten Volume Key Bracket, Speaker Module (boven en onder), Rear Top, schermconnectordop, FPCB RF-kabelbeugel, middenachter, voorkant behuizing (hoofd), voorkant behuizing (sub), volumetoets, vingersleutelbeugel, ontvanger Deco, houder voor connector naar connector, SIM-lade, subvenster, achterruit. (Galaxy Z Flip4: 6 apparaatcomponenten)
Galaxy Z Fold5: 15 apparaatcomponenten met minimaal 10% post-consumer gerecycled materiaal plastic of pre-consumer gerecycled aluminium, of gemiddeld 22% pre-consumer gerecycled glas. Deze componenten omvatten volumetoets FPCB-beugel, bovenste luidsprekermodule (boven en onder), onderste luidsprekermodule (boven en onder), Display Connector Cap, FPCB RF Cable Bracket, Rear Mid, Case Front (Main), Case Front (Sub), Volume Key, Finger Key Bracket, Receiver Deco, Connector to Connector Holder, SIM Tray, Sub Window, Back Glass. (Galaxy Z Flip4: 6 apparaatcomponenten)
[17] Soorten gerecyclede materialen zijn onder meer post-consumer gerecycled PA afkomstig van afgedankte visnetten, post-consumer gerecycled PBT afkomstig van afgedankte PET-flessen, post-consumer gerecycled pc afkomstig van watervaten en pre-consumer gerecycled aluminium afkomstig van afgedankt schroot dat is gegenereerd als een bijproduct tijdens de productie. Het schroot wordt opnieuw gesmolten, gefilterd op onzuiverheden en vervolgens gerecycled om onderdelen te maken binnen het productieproces van Samsung. Er is ook pre-consumer gerecycled glas afkomstig van afgedankt glasafval dat ontstaat als bijproduct van de glasproductie. Dit glasafval wordt vermalen tot glasscherven en vervolgens gebruikt als onderdeel van het Corning® Gorilla® Glass Victus® 2 productieproces.
[18] 100% gerecycled papier wordt gebruikt in de volgende verpakkingscomponenten: de Product Packaging Unit Box, Cover Protector, Manual Box, Manual Pad en DLC Band.
[19] Het 100% gerecyclede papiermateriaal heeft een Environmental Claim Validation (ECV) ontvangen.
[20] Beschikbaarheid van kleur kan variëren per markt, regio of provider.