Op de meest gebruikte apparaten en platforms kun je binnenkort sneller, simpeler en veiliger inloggen. Apple, Google en Microsoft willen het web namelijk veiliger en makkelijker in het gebruik maken dankzij de FIDO-standaard voor inloggen zonder wachtwoord. Lees hier wat Apple van plan is. 

In 2022 al hebben Apple, Google en Microsoft aangekondigd dat ze de algemene standaard voor inloggen zonder wachtwoord van de FIDO Alliance en het World Wide Web Consortium breder gaan ondersteunen. Dit betekent dat je op de apparaten en platforms van deze bedrijven veilig en eenvoudig kunt inloggen bij websites en apps die deze mogelijkheid bieden. 

Identiteitscontrole met alleen een gebruikersnaam en wachtwoord vormt inmiddels een van de grootste veiligheidsrisico’s op het web. Wie veel verschillende accounts heeft, is al snel geneigd om overal hetzelfde wachtwoord te gebruiken. Een account is dan zo gehackt, met datalekken en soms zelfs identiteitsdiefstal tot gevolg. Een wachtwoordmanager en tweefactorauthenticatie helpen enigszins, maar inmiddels is er binnen de sector met vereende krachten aan een inlogmethode gewerkt die zowel handiger als veiliger is.

iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma

Vanaf iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma kunnen gebruikers met een Apple ID automatisch een wachtwoord krijgen toegewezen, dat kan worden gebruikt om in te loggen op hun Apple ID op internet. Met deze update kan een gebruiker zich aanmelden bij elk Apple-webadres met de aangewezen toegangscode voor zijn Apple ID en kan deze worden gebruikt met Aanmelden met Apple op het web. Dit is een mooie mijlpaal in de investering van Apple in passkeys en Apple denkt dat het een welkome update zal zijn. Dit kan namelijk vooral handig zijn bij authenticatie via een apparaat waarop de gebruiker nog niet is ingelogd op zijn iCloud-account, zoals een gedeeld apparaat of een oudere Mac- of pc-machine die Face ID of Touch ID niet ondersteunt.

Beschikbaar

Het is belangrijk op te merken dat dit pas volledig beschikbaar zal zijn met de releases later dit najaar, maar gebruikers die bètasoftware gebruiken, kunnen het vanaf nu ervaren op elk Apple-webadres. Gebruikers met bètaversies van iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma kunnen het vanaf vandaag testen op Cloud.com en appleid.apple.com. Dit zal later dit jaar beschikbaar zijn voor alle ondersteunde apparaten met de releases van iOS 17, iPadOS 17 en macOS Sonoma.

Login bord