Iedereen heeft het elke dag wel eens over het weer en al helemaal als je een weerstation hebt. Er zijn ook slimme weerstations en de vraag is wat die meer bieden. Dat lees je hier in de review van het intelligente Netatmo Smart Home weerstation met veel sensoren voor binnen en buiten die vanaf 14 juni met flinke korting bij HCC te koop is.

Het in 2011 opgerichte Franse Netatmo kennen we van de Smart Home producten als de slimme modulerende thermostaat, de Netatmo Smart Rookmelder en de Slimme Aircobediening. Het heeft ook een intelligent weerstation dat bestaat uit een binnen- en buitenmodel. Dit weerstation is vanaf 14 juni tot 28 juni met flinke korting bij HCC te koop. Ze zijn cilindervormig en hebben een chique zilverkleurige uitstraling. Het binnenmodel, met bridge-functie, is voorzien van een netspanningsaansluiting en het kleinere buitenmodel wordt voorzien van twee standaard batterijen en communiceert via het binnenmodel met het netwerk. In de handleiding worden tips gegeven voor een ideale positionering van de modellen. De activering van de werking verloopt via de Netatmo Weather App. Via een QR-code is dit een eenvoudige taak, wel duurt het enige tijd voor de sensoren de metingen de juiste waarden weergeven.

Meetpunten
De binnenunit meet de binnentemperatuur, vochtigheidsgraad, luchtdruk, CO2-gehalte en geluidsniveau, buiten worden de buitentemperatuur, gevoelstemperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit gemeten. Al deze waarden worden weergegeven via de app of een internetbrowser aangevuld met tendens (dag, week, maand, jaar), een behaaglijkheidsniveau en de weersvoorspelling voor de komende 7 dagen dat binnenkomt via een online weerdienst. De kalibratie van de CO2-meter verloopt automatisch. Alle sensoren kunnen eventueel gekalibreerd worden, zie hiervoor de online helppagina van Netatmo voor dit product. Optioneel kunnen extra meetapparaten worden toegevoegd, zoals een regen- en windmeter en extra binnenmodellen.

Meldingen
Door een tik te geven op de bovenzijde van het binnenmodel krijg je in kleur een indicatie van de CO2-waarde. De app geeft alle waarden weer en is in staat real-time notificaties af te geven als vooraf bepaalde of zelf gedefinieerde waarden worden overschreven. Via Meldingen in de Netatmo-app kan dit per sensor worden in- en uitgeschakeld. De gegevens zijn overal ter wereld beschikbaar via een internetkoppeling. De meetgegevens kunnen ter beschikking worden gesteld via de Netatmo-servers en daarmee voor andere gebruikers. Ook kunnen hiermee gegevens worden ingezien van gebruikers in andere landen.

Externe koppelingen
De set is te koppelen aan Apple HomeKit, Alexa, Google Home en Homey via de LeGrand/Netatmo-services. Met de Apple Homekit kan alleen de Temperatuur, Vochtigheidsgraad en CO2/Luchtkwaliteit verder worden geautomatiseerd. Bij gebruik van Google Home is de toegevoegde waarde beperkt tot de weergave van sensorwaarden nadat dit wordt opgevraagd en het beperkt ontvangen van notificaties.
We hebben het Netatmo weerstation ook gekoppeld aan de Homey, dat is een centraal punt voor onderlinge koppeling van nagenoeg alle Smart Home-producten. Men krijgt dan de mogelijkheid om via flows vervolgacties uit te zetten als de sensorwaarden boven of onder een gedefinieerde grens komen of aan verandering onderhevig is. Zo kan bijvoorbeeld bij overschrijding van CO2 met de waarde 1200 de ventilatie worden aangezet en bij daling onder 800 weer worden uitgezet. De Homey heeft de meeste brede ondersteuning voor verdere Netatmo Smart Home-automatisering.

Conclusie
Al met al een interessant intelligent weerstation met weergave van realtime binnen- en buitenmetingen met historie en via een online weerstation voor de komende 7 dagen. Real-time notificaties kunnen alarmeren en optioneel kunnen de meetgegevens verder verwerkt en omgezet worden naar vervolgacties. Het is een set met veel meetgegevens en heeft een hoog gadgetgehalte.

4 sterren

Netatmo Smart Home Weerstation
Adviesprijs: € 189,99
Waardering: ****

+ veel meetgegevens met historie en toekomstverwachting
+ meetgegevens zijn intelligent te gebruiken
- geen directe weergave van meetgegevens
- volledige smart home automatisering alleen via Homey

NWS Lifestyle 02 WEB