In Nederland zijn velen al vertrouwd met het betaalplatform iDeal voor online en mobiele betalingen. De techniek van iDEAL 2.0 wordt de basis van de nieuwe Europese betaalmethode.

iDEAL is het Nederlands online betaalmiddel waarmee consumenten dagelijks miljoenen online aankopen doen. iDEAL is eigendom van Currence en hiervan zijn ABN AMRO, ING en Rabobank aandeelhouders. De techniek van het nieuwe iDEAL 2.0 zal worden gebruikt als basis van de nieuwe Europese betaalmethode.

iDeal 2.0 gefaseerd
EPI staat voor European Payments Initiative en is een door de Europese Centrale Bank gesteund initiatief voor betalingsintegratie. Het is mede op initiatief van de Europese Commissie gestart om Europa minder afhankelijk te maken van Amerikaanse bedrijven als MasterCard, Visa, PayPal, Google en Apple. Bovendien kwamen eerdere pogingen om een eigen Europees betaalplatform op te zetten, niet van de grond. EPI gaat de techniek van iDEAL 2.0 gebruiken als basis voor een breed innovatief betaalplatform voor heel Europa. Deze overname moet formeel nog goedgekeurd worden door de financiële autoriteiten, maar dit zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. Het plan is om nog dit jaar in Frankrijk en Duitsland te starten met een pilot voor een digitale portemonnee, waarmee particulieren direct aan elkaar kunnen betalen. Later volgt de uitrol naar meer landen en zal het betaalplatform ook uitgebreid worden met online en mobiele betalingen naar bedrijven en kunnen bijvoorbeeld ook uitgesteld betalen, digitale identificatie, loyaliteitsprogramma's en de digitale euro toegevoegd worden. De banken die deelnemen aan EPI, bedienen nu al samen ongeveer 60% van de betaalrekeninghouders in Europa en dit percentage zal naar verwachting snel verder stijgen.
De diensten van EPI zullen in Nederland worden aangeboden via de apps van de genoemde banken en via internetbankieren. De introductie van EPI zal in verschillende fasen verlopen. Gebruikers in Nederland krijgen eerst een upgrade naar iDEAL 2.0. Hierdoor kunnen zij in de loop van dit jaar diensten als bijvoorbeeld snelle check out gebruiken. Medio 2024 moet de upgrade voor de hele Nederlandse markt afgerond zijn. Het is de verwachting dat iDEAL daarna gefaseerd overgaat naar EPI.

iDeal meer functies
De komende jaren zal in Nederland de naam iDEAL nog gebruikt blijven worden en kunnen stap voor stap ook alvast steeds meer EPI-functies beschikbaar komen. Vanaf deze zomer wordt het kopen en betalen met iDEAL nog gemakkelijker. Zo hoef je niet steeds je bank en je rekening te kiezen. Nog fijner als je regelmatig iets koopt met je smartphone is dat je gegevens, die bij het bestellen vaak worden gevraagd, kunt bewaren in je iDEAL-profiel. Dit heeft als voordeel dat je daarna op elke website met een knop snel bestellen de gevraagde gegevens vliegensvlug kunt delen. Wel moet je de betaling altijd autoriseren in de app of website van je bank.

iDeal Europa basis