De Nothing Ear (2) oordopjes zijn vergeleken met de eerste versie op tal van punten verbeterd, zoals een nieuw ontwerp, nieuwe chipset en sterkere magneten. Het Engelse Nothing wil daarmee met het hogere segment concurreren.

Aad Munsterman

De Nothing Ear (2) oordopjes zijn de opvolger van de Nothing Ear Sticks die in augustus 2021 het levenslicht zag. De set wordt in een mooi transparant plastic doosje geleverd met een ingebouwde accu voor tot 36 uur luistergenot. Laden gaat via een usb-c-kabel van 30 cm of draadloos via Qi. De oordopjes laden op in het doosje via de contacten. De witte drukknop is om Bluetooth 5.3, nu met twee-punts verbinding, te activeren. De oordopjes zijn in het wit uitgevoerd met een siliconentip. Het bedieningssteeltje heeft een semi-transparant ontwerp met zwarte accenten.

Verbeteringen
Leverancier Nothing meldt een aantal technische verbeteringen waaronder een nieuwe chipset, sterkere magneten en een grotere air-space voor de 11.6mm drivers. Dit alles moet resulteren in verbeterde ANC-functie (ruisonderdrukking) , waarvan de microfoons zijn verplaatst, en die nu werkt over een breder en vlakker frequentiegebied en tot 40dB onderdrukking. Daarnaast is de Transparancy-mode meer lineair en ligt dichter bij het oorspronkelijke bronsignaal. Muziek wordt vlakker en minder agressief weergegeven. Het geluid kan, indien gewenst, via een 3-bands equalizer, aan eigen smaak worden aangepast. Voor de hi-res liefhebbers is naast de SBC- en AAC-codec, de LHDC-codec toegevoegd.

Draagcomfort
De oordopjes zijn licht met 4,5 gram en kunnen worden voorzien van drie maten siliconentips. Links zien we op de steel een witte en rechts een rode stip. Ze passen goed in de oren en sluiten daarmee al heel wat extern geluid af. Bij hevig schudden met het hoofd vallen ze er niet uit.

Bediening
De oordopjes werken in combinatie met de Nothing -app en de knopjes op de steeltjes en zijn IP54 stof- en waterdicht. Door te knijpen in de zijkant van het steeltje worden het commando uitgevoerd zoals in de app gedefinieerd. Je krijgt per knijp een klik als hoorbare terugkoppeling. De terugkoppeling na wijziging van ANC/Transparancy/Off zijn geluiden die je eerst moet leren herkennen. Voor aanpassing van ANC en gehoor zijn persoonlijke testen beschikbaar waarop de weergave wordt geoptimaliseerd.

Luistertest
De luistertest geeft verrassend goede resultaten met een evenwichtige en heldere weergave. In vergelijking met andere topmodellen rond de 300 euro klinkt het geluid ietwat geforceerd helder en daardoor koeler, maar wel met wat meer punch. De ANC werkt goed evenals de Transparante- en de Telefoon-modus. Nothing heeft goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers van de 1e generatie. De LHDC-codec hebben we nog niet kunnen activeren en testen op onze testtelefoons (Samsung Galaxy en iPhone). Het moet dus nog blijken of deze hi-res codec een goede keus is.

Conclusie
Met deze nieuwe generatie oordopjes en de concurrerende adviesprijs klimt Nothing weer een stap omhoog naar de top.

Nothing Ear (2) oordopjes

Prijs: € 149,-

4 sterren

Pluspunten
+ mooie uitstraling
+ goede prijs-prestatieverhouding

Minpunten
- geen volume-aanpassing op de dopjes
- LHDC-codec beperkt beschikbaar

Nothing Ear 2 buds review buds box