Sonos komt met de nieuwste generatie smart speakers Era 300 en Era 100. De Sonos Era 300 beschikt over mooie ruimtelijke audio, terwijl de Sonos Era 100 de opvolger is van de Sonos One. Beide hebben opvallende verbindingsmogelijkheden en verbeterde Trueplay-technologie.

Sonos introduceert vandaag de Sonos Era 300 en Sonos Era 100, de nieuwste generatie smart speakers. Niet alleen beschikken ze over opvallende manieren om ze te verbinden met je apparaten, maar ook verbeterde Trueplay-technologie en een nieuwe verantwoorde designnorm. Daaronder vallen langdurige bruikbaarheid, energiebesparende technologieën en de toepassing van PCR (post-consumer recycled) materiaal. Ik heb beide speakers al uitgebreid gehoord en was onder de indruk. Binnenkort verschijnt een review van de Era 100 op pcactive.nl, de review van de Era 300 zal ietsje langer duren. Lees hier meer over de Era 300 en Era 100.

Opvallend is dat hij aan de achterkant is voorzien van een usb-c-aansluiting. Met een speciale Sonos combo-adapter kun je hem aansluiten op een audio-bron met een 3,5mm-ingang en router of netwerkkabel. Die audio-bron is dan volgens Sonos vooral een platenspeler, iets wat steeds meer consumenten willen zoals bleek uit onderzoek van Sonos.

Sonos Era 300
De Sonos Era 300 heeft liefst zes krachtige drivers, ongekend voor een enkele speaker. De drivers sturen het geluid naar links, rechts, naar voren en omhoog voor mooie audioprestaties die luisteraars in het centrum van hun muziek en films in Dolby Atmos plaatsen.

* Ontworpen voor ruimtelijk geluid: de complexe akoestische architectuur van Era 300 is verpakt in een elegant zandlopervormig ontwerp. Elke ronding, verhouding en opening verbetert de verspreiding en richting van het geluid om je er helemaal mee te omringen.
* Surrealistische surround sound: Era 300 is de eerste speaker van Sonos die meerkanaals surround sound produceert als hij wordt gebruikt als home cinema-achterspeaker. Filmliefhebbers kunnen twee speakers combineren met Arc of Beam (Gen 2) voor een optimale Dolby Atmos-beleving, waardoor ze volledig in de scène worden getrokken.
* Samenwerking met muziekindustrie: Sonos heeft nauw samengewerkt met haar community van toonaangevende artiesten en makers, waaronder leden van de Sonos Soundboard. Samen hebben ze Era 300 nauwkeurig gefinetuned, zodat luisteraars kunnen genieten van geluid dat rechtstreeks uit de studio komt en precies klinkt zoals de artiest het heeft bedoeld.

"Ruimtelijke audio is de nieuwste evolutie op luistergebied, vergelijkbaar met de verschuiving van mono naar stereo. Het creëert een beleving die je echt omhult met je muziek”, aldus Giles Martin, VP Sound Experience bij Sonos. "Nu zowel makers als de grootste streamingdiensten kiezen voor ruimtelijke audio voor muziek, is het moment aangebroken om een uitbundige luisterbeleving te creëren die de belofte van dit spannende en creatieve format waarmaakt.”

Sonos Era 100 en Sonos One
De Sonos Era 100 is ietsje groter dan zijn voorganger Sonos One. Deze Sonos One zal langzamerhand op veel plekken uitverkocht raken, hij bereikt zijn End of Sale. Wel gaf Sonos aan dat de Sonos One nog jarenlang met updates zal worden ondersteund. Dat zal ook grotendeels gelden voor nieuwe functies van Sonos die gebruikt kunnen worden door de Sonos One.

De nieuwe Sonos Era 100 is voorzien van volledig nieuwe hardware en software en een next-gen akoestisch ontwerp dat gedetailleerd stereogeluid en diepe bass produceert.

* Nu in stereo: twee gerichte tweeters sturen kristalheldere hoge frequenties naar links en rechts voor rijk stereogeluid. Een grotere midwoofer produceert een verbluffende bass die je niet zou verwachten van zo’n compacte speaker.
* Klein maar krachtig: de Era 100 zit boordevol audio- en technische verbeteringen en het slanke, moderne design maakt het een pronkstuk voor elke boekenplank, aanrecht, bureau of nachtkastje.
* Personaliseer je systeem: geniet nog meer van filmavonden door twee Era 100-speakers toe te voegen als achterspeakers bij je soundbar voor een surround sound-systeem, of combineer er twee voor kamervullend stereogeluid.

Verantwoord design
Ook Sonos begrijpt dat De Era 100 en Era 300 zijn beter voor iedereen die de ontwerpen gebruikt door de opvallende nieuwe UI en innovaties. Daardoor gaan ze langer mee, verbruiken ze minder energie en maken ze gebruik van gerecycled materiaal in elk product.
* Duurzamer geluid: Era 100 en Era 300 worden gemaakt met PCR (post consumer recycled) kunststof en zijn verpakt in 100% duurzaam papier. Bovendien is er gezorgd voor lager energieverbruik omdat ze in de standby-stand minder dan twee watt verbruiken en een nieuwe geavanceerde slaapfunctie hebben.
* Ontworpen om lang mee te gaan: Beide speakers zijn ontworpen om lang van te genieten en zijn gebouwd voor onderhoud door minder lijm te gebruiken en over te stappen op schroeven, zodat ze makkelijk uit elkaar kunnen worden gehaald en gerepareerd.
* Opvallende, nieuwe interface: Era 100 en Era 300 hebben een gebruiksvriendelijke nieuwe gebruikersinterface, met een nieuwe capacitieve volumeregelaar voor eenvoudige bediening van je muziek met je stem, de Sonos-app, Apple AirPlay 2 en Bluetooth.
* Vernieuwde connectiviteit Stream al je favoriete audio via wifi of bluetooth en sluit andere geluidsbronnen als een platenspeler rechtstreeks aan met een aux-kabel en de Sonos-lijningangsadapter.
* Trueplay nu beschikbaar voor meer luisteraars: met behulp van de microfoons in Era 100 en Era 300 optimaliseert Trueplay met één tik in de Sonos-app het geluid voor de unieke akoestiek van je ruimte. Beschikbaar voor zowel Android- als iOS-gebruikers.

Apple Music
Sonos kondigt ook aan dat het vanaf 28 maart 2023 ondersteuning voor ruimtelijke audio toevoegt aan Apple Music. Apple Music met ruimtelijke audio is beschikbaar op de Sonos Era 300, Arc en Beam (Gen 2) en plaatst luisteraars in het middelpunt van hun muziek met een steeds groeiende catalogus van nummers en deskundig samengestelde afspeellijsten met bekende artiesten uit alle genres.

Prijs en beschikbaarheid
Zowel de Sonos Era 300 (€ 499,-) als de Era 100 (€ 279,-) zijn vanaf 28 maart 2023 wereldwijd verkrijgbaar.

Sonos Era Family Black online 1