Heb je een computer met Windows 11 en de 21H2-update maar nog niet de 22H2-update, dan wordt deze automatisch gedownload en geïnstalleerd. Je hoeft deze dus niet meer zelf te downloaden.

Microsoft is gestart met de automatische update naar Windows 11 versie 22H2. Dat is bedoeld voor computergebruikers die al wel Windows 11 21H2 hebben, maar dus nog geen Windows 11 22H2. Tot nu toe moest je als computergebruiker deze versie handmatig downloaden. Deze update zal geleidelijk plaatsvinden, te beginnen met de apparaten die versie 21H2 het langst hebben gebruikt. Overigens belooft Microsoft nog tot 10 oktober 2023 ondersteuning te bieden voor versie 21H2. Je kunt zelf een geschikt moment kiezen waarop je computer opnieuw moet worden opgestart en de update moet worden voltooid.

Windows 11 22H2 nu installeren
Aangezien Microsoft niet meteen de update aan de vele miljoenen computers kan aanbieden, zal de update dus geleidelijk plaatsvinden. Wil je nu al overstappen naar Windows 11 22H2, volg dan deze korte workshop: ga naar het zoekvenster (met het vergrootglas) linksonder en typ Windows Update. Nu verschijnt Instellingen voor Windows Update in beeld en klik hierop. Op de pagina Windows Update klik je rechtsboven op de blauwe knop Controleren op updates. Als je apparaat gereed is, staat hier nu de optie Downloaden en installeren voor de Cumulatieve update voor op de Windows 11 Version 22H2 for x64 gebeaseerde systemen (KB5022360) is beschikbaar. Klik hierop als je deze wilt downloaden en installeren. (tekst gaat verder onder de afbeelding)

Windows 11 22H2 update in Windows Update

Niet compatibel
Mocht Microsoft ontdekken dat je apparaat mogelijk een (compatibiliteits)probleem heeft, dan wordt de update pas automatisch geïnstalleerd als het probleem is opgelost.

Windows 11 22H2 belangrijkste verbeteringen
In september 2022 bracht Microsoft al de Windows 11 22H2 update uit, maar in het begin waren er veel problemen. Zozeer zelfs dat wij adviseerden Windows 11 22H2 niet te installeren. Dat advies is inmiddels veranderd. Lees hier de belangrijkste 22H2 verbeteringen.

Windows 11 22H2 downgrade
Behoor je tot de groep die de upgrade al wel heeft uitgevoerd? Heb je helemaal geen problemen ondervonden en heb je nog steeds geen problemen, dan hoef je niks te doen. Heb je echter wel problemen ondervonden en houden die problemen aan? Ga dan terug naar de vorige versie Windows 11 21H2. We hebben dit uitvoerig hier beschreven, in het kort het volgende: klik op het pictogram Instellingen, dat is het tandwieltje dat verschijnt in het beeld als je op het Windows-venster linksonder klikt. Vervolgens kies je voor Windows Update > Geavanceerde opties > Herstel > Downgrade > Terug.
Let wel: deze optie is slechts binnen 10 dagen uit te voeren. Na 10 dagen vervalt de mogelijkheid om terug te gaan. Na die tijd is het teruggaan naar de vorige versie alleen mogelijk via een in-place-installatie van Windows 11 21H2. Weet je hoe dat in zijn werk gaat? Prima! Zo niet, vraag hulp op een van onze HCC-bijeenkomsten.