Microsoft heeft de beschikbaarheid aangekondigd van de Windows 11 2022 Update, de eerste grote update voor Windows 11 sinds dit besturingssysteem in 2021 werd gelanceerd.

Vorig jaar kwam Microsoft met Windows 11, de opvolger van Windows 10. Eén jaar later komt de de eerste grote update voor Windows 11 die Windows 11 2022 Update heet (ook wel Windows 11 22H2 genoemd). De belangrijkste aanpassingen en verbeteringen zijn het vernieuwde Startmenu, een vooral qua uiterlijk vernieuwd Taakbeheer, betere compatibiliteit voor aanraakbesturing en een betere Taakbalk. Zo kun je apps openen door deze naar de Taakbalk te slepen en heeft de Taakbalk nu een overflow-functie: apps worden in een los menu gezet als er geen ruimte meer is voor een icoon op de Taakbalk. Onderaan het artikel lees je wat Microsoft allemaal met de Windows 11 2022 Update wil bereiken.

Aan de slag of niet?
Zoals gebruikelijk rolt Microsoft de nieuwe update voorzichtig uit, zodat het snel kan reageren als er problemen ontstaan. Op zich adviseren wij altijd om nog even te wachten met het installeren van zulke grote Microsoft-updates. Vaak blijken er toch nog wat bugs/kinderziektes in te zitten die dan met een patch worden opgelost. Lees hieronder de mogelijkheden als je toch wil downloaden en installeren...

Downloaden Windows 11 2022 Update
Wil je toch hiermee aan de slag en dat raden wij dus nu nog af, dan kun je Windows 11 2022 Update downloaden via Windows Update als hij daar beschikbaar is (bij ons nog niet). Ga hiervoor naar het Startmenu, kies Instellingen en klik dan vervolgens onderaan in de linkerkolom op Windows Update. Er zijnoverigens meerdere opties voor het downloaden en installeren van de Windows 11 2022 Update. Beschik je nu nog over Windows 10, dan bevelen we je echt aan te wachten met upgraden totdat je bericht via Windows Update krijgt dat de upgrade voor je computer klaar staat. Voordat je installeert, gebruik je de PC Health Check-app om na te gaan of jouw computer voldoet aan de minimale systeemeisen voor Windows 11 en check je de Windows release information status voor bekende issues die van invloed kunnen zijn op jouw apparaat. Wil je een geheel nieuwe Windows 11 downloaden en installeren, dan kan dat hier via de Windows 11 Installation Assistant of het maken van een Windows 11 Disk Image (ISO).

Belangrijkste verbeteringen
De computer voor iedereen veiliger en gemakkelijker in gebruik maken: om op persoonlijke behoeften in te spelen en tijd te besparen, bevat deze release updates voor het Startmenu, nauwkeurigere zoekopdrachten, Quick Settings, verbeteringen aan het Widgets-bord en nog veel meer.
o Nieuwe toegankelijkheidsfuncties: System Wide live captions om elke vorm van audio in Windows 11 automatisch van ondertiteling te voorzien, Voice Access (preview) die het mogelijk maakt om met je stem de pc te bedienen en tekst te schrijven, en Natural Voices voor Narrator die spraak beter en natuurlijker weerspiegelt waardoor het voorlezen van online webpagina’s een stuk prettiger en realistischer klinkt.
Mensen in staat stellen om productiever te zijn: met verbeteringen aan Snap layouts, new Focus sessions, Do Not Disturb en batterijoptimalisaties, zal de Windows 11 2022 update een positieve invloed hebben op de productiviteit van gebruikers.
Windows de beste plek maken om te verbinden, te creëren en te spelen: de Windows 11 2022 Update heeft Windows Studio Effects om de kwaliteit van video- en audiogesprekken te verbeteren, updates voor de Microsoft Store-ervaring, extra functies voor gamen en meer.
o Deze update zal de ervaring binnen de Microsoft Store verbeteren, waaronder een Microsoft Store Ads-pilot voor ontwikkelaars en de uitbreiding van de Amazon Appstore in internationale markten, waardoor klanten gebruik kunnen maken van meer dan 20.000 Android-apps en -games.
o Game Pass is ingebouwd in Windows 11 via de Xbox-app, waardoor gamers toegang hebben tot honderden PC-games van de hoogste kwaliteit.
o Met een nieuwe Controller-bar, optimalisaties voor in-venster games en nieuwe HDR-kalibratieopties zijn er nu meer gamefuncties dan ooit tevoren op de computer met Windows 11.
Extra veiligheid, comfort en flexibiliteit op de werkplek: om aan de steeds veranderende behoeften van deze complexe situatie te voldoen, levert de Windows 11 2022 Update cruciale nieuwe beveiligingsfuncties en nieuwe management tools voor meer IT-efficiëntie.
o Het Microsoft Defender SmartScreen zal gebruikers direct waarschuwen wanneer zij hun gegevens invoeren in een onbetrouwbare applicatie.
o Smart App Control blokkeert onbetrouwbare of niet-ondertekende toepassingen, scriptbestanden en schadelijke macro's op Windows 11.

Windows 11 2022 Update