Als je een oudere smartphone hebt, kan het nu in 2021 zijn dat Whatsapp niet meer werkt. Lees hier of jouw smartphone 'nieuw' genoeg is en of en hoe je je smartphone van een nieuwere Android- of iOS-versie update.

Facebook is eigenaar van de populaire app Whatsapp en meldt dat vanaf 1 januari 2021 deze app op een aantal oudere smartphones niet meer zal worden ondersteund en dus niet meer werkt. Facebook doet dat omdat oudere smartphones met besturingssystemen die niet meer worden geüpdatet, een makkelijk doelwit zijn voor hackers. Zo worden bijvoorbeeld lekken niet meer gerepareerd.
Lees hier welke smartphone je hebt, of Whatsapp daarop nog gewoon werkt en hoe je eventueel kunt updaten.

Android
Heb je een Android-toestel, dan moet je een recentere Android-versie hebben dan 4.0.3. Zo kom je erachter welke Android-versie je toestel heeft: ga naar de app Instellingen of veeg op je scherm naar beneden en druk rechtsboven op het tandwiel. Ga nu helemaal naar beneden naar Info telefoon: hier staat het Android-versienummer vermeld of het staat anders onder de knop Softwaregegevens.

a1

Updaten
Het is wellicht mogelijk om het besturingssysteem te updaten naar een nieuwere versie. Ga hiervoor weer naar Instellingen, ga naar beneden en kies voor Software-update. Druk op Controleren op update of op Downloaden en installeren. Er wordt nu gecontroleerd of er nieuwe software is; indien dat het zo is, voer dan de update uit. Overigens raden we je aan om de functie Automat. downloaden via Wi-Fi aan te zetten, wel zo handig en voordelig.

a2

 

iPhone
Heb je een iPhone, dan moet je een toestel hebben met recentere versie dan iOS 9. Dat betekent in de praktijk dat WhatsApp niet meer werkt op een iPhone 4 of oudere modellen. Heb je een iPhone 4S, 5, 5S, 5C, 6 of 6S heeft, dan kun je wel nog updaten naar IOS 9.
Om te achterhalen welk besturingssysteem je hebt, ga je naar Instellingen, daarna naar Algemeen en vervolgens naar Info. Hier zie je bij Softwareversie je huidige iOS-versie staan.

Updaten
Heb je een iPhone met iOS 9 of een lagere versie? Controleer zo of je kunt updaten: ga naar Instellingen, daarna naar Systeem en kies voor Software-update. De knop Download en installeer verschijnt als je kunt updaten en voer deze dan ook uit.
.