Met Ambilight krijg je kleuren achter en rondom je tv. Met de Philips Hue Play Gradient Lightstrip 32-34” Starter kit krijg je een intense beleving van beelden en muziek op je pc met een slimme lichtstrip op je monitor.

Aad Munsterman

De Philips Ambilight-tv’s zijn een bekend fenomeen waarbij een lichtstrip rond het beeld een sfeervolle verlichting oplevert. Door de kleuren van het beeld naar buiten te verlengen - door projectie op de wand - wordt een meer intense kijkervaring geboden.

Philips Hue
Philips heeft via de Hue-productlijn lichtstrippen op de markt gebracht die de Ambilight-technologie beschikbaar stelt voor nagenoeg elke pc-scherm of televisie. We bekijken en testen de lichtstrip die ontwikkeld is voor een beeldscherm van een pc met 32 tot 34 inch beelddoorsnede. Het is een kit waarin opgenomen de lichtstrip, bevestigingsmateriaal, een Zigbee-bridge en de voedingsadapters.

Play Gradient Lightstrip
Deze strip werkt samen met de basisarchitectuur van de slimme verlichting die door Philips Hue wordt verkocht. De centrale sturing verloopt via een zogeheten bridge die het slimme netwerk koppelt met je thuisnetwerk. Vanuit die bridge worden de slimme lampproducten aangestuurd via het Zigbee-protocol. De lichtstrip, voor deze kit met een lengte van 116,5 cm, is voorzien van een ontvanger en voedingsadapter. Via de Philips Hue-app wordt de strip via een nummer gekoppeld aan de bridge. De synchronisatie van pc naar lichtstrip wordt uitgevoerd door de Hue Sync-applicatie die voor Windows en macOS beschikbaar is.

Hue Sync app
Met de Hue Sync app kun je de lichtstrip aan- en uitschakelen en de synchronisatie starten en stoppen. Er zijn 4 modi beschikbaar: Scenes, Games, Muziek en Video en de intensiteit kan ingesteld worden op Subtiel, Gematigd, Hoog en Extreem. De lichtsterkte kan met een schuif worden bediend en kan daarmee in lijn worden gebruikt met de lichtintensiteit van het scherm.
Als laatste is er ook een optie om, naast video, ook aanvullend audio te gebruiken om de effecten te bepalen. In de Hue Sync-appinstellingen zijn daarnaast nog globale instellingen beschikbaar en kunnen games met voorkeuren worden vastgelegd.

Installatie
We hebben de bridge geïnstalleerd en de lichtstrip gekoppeld aan een 32inch scherm. Dat is door het volgen van aanwijzingen in de app eenvoudig uit te voeren. Aandachtspunt is dat er eerst een Entertainment-ruimte moet worden aangemaakt waarin de apparatuur met lichtstrip zich bevindt. Op Youtube is de Fluid SIM Test video te starten, waarmee de kleursynchronisatie kan worden getest en de lichtintensiteit en andere instellingen kan worden afgestemd.

Test
We hebben de strip intensief getest en zien dat maximale prestaties bereikt worden bij gebruik van een lichte achterwand waarbij de reflectie optimaal is. Zoals bij de tv’s met Ambilight geeft het een meer intense kijkervaring. Voor tv-liefhebbers die Ambilight willen toevoegen aan een tv die dat niet standaard heeft, zijn er sets beschikbaar voor tv’s vanaf 55 inch. De synchronisatie vindt daarbij plaats via een Play HDMI Sync Box.

Conclusie
De Philips Hue Play Gradient Lightstrip 32-34” Starter kit is een makkelijk te installeren en kwalitatief goed product. Het biedt veel synchronisatiefuncties en niet alleen gamers zullen met deze Philips Hue-lichtstrip heel blij zijn, maar ook anderen die leuke gadgets waarderen. Minpunt is dat hij niet goedkoop is.

4 en half sterren
Philips Hue Play Gradient Lightstrip 32..34” Starter Kit
Prijs: € 219,99

Voordelen:
+ leuk werkend product
+ veel synchronisatie functies

Nadeel:
- prijs

1661872438122