Met SpaceSense heeft Wiz een opvallende en interessante techniek in huis. Hiermee gaan de slimme lampen aan en uit als je door je woning loopt en dat gaat niet via een sensor maar door wifi-detectietechnologie. Lees in deze review hoe en of SpaceSense goed werkt.

4 sterren

Sinds 2016 is Wiz als zusje van Philips Hue actief op het gebied van slimme verlichting, onder andere met een app. In de nieuwe app WiZ V2 zit nu ook de door Wiz ontwikkelde SpaceSense-techniek dat gebaseerd is op wifi-detectietechnologie: bij twee Wiz-lampen gaan de lampen aan zonder dat er speciale (bewegings)sensoren en batterijen nodig zijn.

SpaceSense techniek
SpaceSense maakt namelijk gebruik van wifi-signalen die al aanwezig zijn in een ruimte (kamer) om beweging te detecteren. Deze wifi-signalen worden lichtjes verstoord wanneer mensen zich in een kamer bewegen. Door deze kleine afwijkingen in de signaalsterkte kunnen de WiZ-lampen dus bepalen of er een object (oftewel iemand) in de kamer beweegt. SpaceSense zal jouw kamer dan automatisch verlichten wanneer je binnenkomt en weer uitschakelen wanneer geen beweging meer wordt gedetecteerd. De gevoeligheid van het systeem kun je aanpassen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat jouw huisdieren de verlichting in- en uitschakelen terwijl ze de kamer in- en uitrennen. Om SpaceSense te gebruiken, moet je wel minimaal 2 Wiz-lampen per kamer installeren en deze verbinden met de WiZ-app V2. Overigens zouden vrijwel alle lampen hiermee moeten werken die Wiz sinds september 2021 heeft uitgebracht, maar dat is niet helemaal zeker.

SpaceSense voor- en nadelen
Een mooi voordeel van Spacesense is dat je dus niet hoeft te werken met bewegingssensoren in een ruimte: je kunt de Wiz-lampen dus gewoon plaatsen. Ook heb je geen camera, hub, gezichtsherkenning, cloud(opslag) of wat dan ook nodig, en dat scheelt ook in de kosten. Een voordeel is ook dat je verschillende tijdzones en lichtmodi kunt instellen. Bovendien kun je de gevoeligheid instellen, zodat de lampen niet aangaan als je huisdier komt binnenlopen. Ten slotte wil Wiz de Matter-standaard ondersteunen, waarover je binnenkort meer leest.
Nadelen van SpaceSense zijn dat nog niet alle Wiz-lampen worden ondersteund en dat er beperkingen zijn als je thuis gebruikmaakt van mesh-netwerken of wifi-repeaters. Het kan dan namelijk zijn dat de twee lampen verbinding maken met twee verschillende zenders, repeaters of wifipunten in je woning met als resultaat dat SpaceSense niet werkt. Hierbij geeft de FAQ wel meer info hoe je je netwerk moet configureren. Ook jammer is het dat SpaceSense niet samenwerkt met de producten van grote broer Philips Hue. Wel werkt het voor de meeste nieuwe WiZ-producten die na september 2021 zijn geïntroduceerd en alle Connected by WiZ-producten, Philips Smart LED en andere merken die op de WiZ connected app werken.

SpaceSense instellen en gebruiken
De nieuwe functie stel je eenvoudig in de app WiZ V2. Kies daarin voor het tabblad Automatisering onderaan en je ziet de feature SpaceSense verschijnen bovenaan rechts. Druk daarop en vervolgens op het rondje met het plusteken erin. (artikel gaat verder onder de afbeelding)

Wiz SpaceSense in app

Nu kun je een kamer opgeven die je wil laten reageren op beweging en dat kun je voor meer kamers daarna doen. Je kunt nu aangeven wanneer SpaceSense actief moet zijn, hoe de lampen geactiveerd moeten worden en na hoeveel tijd de lampen uit moeten als er geen beweging is geweest.
Bij mij is dat in de woonkamer:
van 07:05 tot 08:15 lampen op Ware Kleuren, 100%
van 17:15 tot 18:30 lampen op Ware Kleuren, 100%
van 18:30 tot 22:00 lampen op TV-tijd, 100%
van 23:30 tot 07:05 lampen op Comfortabel, 30%
Let wel: ik ben dus wel energiezuinig bezig, want de lampen gaan automatisch weer uit als iemand 4 minuten niet beweegt of aanwezig is. Ben je overigens aan het tv kijken, dan kun je de timer gerust op een half uur zetten.

Privacy en veiligheid
Privacy en veiligheid zijn van groot belang bij het slimme verlichtingssysteem van WiZ. SpaceSense detecteert zoals gezegd beweging door de verstoring in wifigolven die ontstaat door de beweging van de gebruiker. Het detecteert niet de exacte locatie van mensen en herkent ook geen gezichten. Alle detectiegegevens worden lokaal verwerkt zonder naar het internet of een cloudservice verstuurd te worden. Deze functie is volledig opt-in, zodat alle WiZ-gebruikers zelf kunnen beslissen of ze er al dan niet gebruik van willen maken.

Conclusie SpaceSense
SpaceSense is een innovatieve en mooie techniek van Wiz waarbij je niet allerlei apparaten nodig hebt om de lamp aan te 'zetten'. Tel daar het instellen van verschillende tijdzones, lichtmodi en gevoeligheid bij op en de prijs/kwaliteit, dan kun je met Spacesense gerust thuis komen.

4 sterren

Wiz SpaceSense

+ geen sensor, camera, hub, gezichtsherkenning, clouddienst etc. nodig
+ instellen van verschillende tijdzones, lichtmodi en gevoeligheid
+ goede prijs-kwaltiteitverhouding

- niet alle Wiz-lampen worden ondersteund
- beperkingen voor mesh-netwerken en wifi-repeaters
- geen samenwerking met producten van Philips Hue