Al eerder kon je lezen over de nieuwe opvouwbare smartphone van Samsung, de Galaxy Z Flip4. Samsung heeft nog een opvouwbare smartphone uitgebracht, de Galaxy Z Fold4 waarover je in dit artikel meer leest.

Met de introducie van de nieuwe generatie opvouwbare smartphones Galaxy Z Flip4 en de Galaxy Z Fold4 zet Samsung volop in op dit soort modellen. Dat werd ook duidelijk tijdens de presentatie waarbij PC-Active aanwezig was en waarbij verteld werd dat beide toestellen beschikken over de krachtigste processors en beste camera's van de huidige modellen. De Galaxy Z Fold4 is dus Samsungs krachtigste smartphone tot nu toe en het eerste apparaat dat wordt geleverd met Android 12L, een speciale versie van Android die door Google is gemaakt voor grote schermen, zoals opvouwbare apparaten. Opvallend zijn verder ook de nieuwe taakbalk onderin het scherm en de camera onder het scherm.

Galaxy Z Fold4 schermen
Klap je de twee schermen open, dan is het beeld liefst 7,6 inch oftewel 19,3 cm groot. Dit OLED-hoofdscherm heeft 2176 x 1812 pixels met een beeldverhouding van 21,6:18 en een 120Hz adaptive refresh rate. Het OLED-coverscherm is 6,2 inch groot oftewel 15,75 cm met een beeldverhouding van 21,1:9 en 2316 x 904 pixels en een adaptive refres rate van 48-120 Hz. Is de Fold4 opgevouwen, dan meet hij 6,7 x 15,5 x 1,42 - 1,58 cm. Het gewicht is 263 gram.
Overigens lijkt deze Galaxy Z Fold4 heel veel op het vorige model: de Fold4 is iets breder en iets minder hoog. Volgens Samsung zijn populaire sociale media-apps zoals Facebook geoptimaliseerd voor het grotere scherm, wat het gebruik een aangename beleving moet maken.

Processor, geheugen en batterij
Net als de Flip4 is de Fold4 voorzien van de Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 (4 nm octa-core) processor. Hij heeft wel meer werkgeheugen, namelijk 12 GB i.p.v. 8 GB en ook is er meer opslaggeheugen beschikbaar (dankzij de 1TB-versie: 256 GB, 512 GB en dus 1 TB. De grotere accu van 4400 mAh kun je met 25W snelladen en 10W draadloos laden.

Camera's
De covercamera heeft als specs 10 MP, f/2.2, 1,22 μm pixels en 80˚ FOV, de camera onder het scherm: 4 MP, f/1.8, 2 μm pixels, 80˚ FOV. De 3 camera's achterop zijn een 12MP ultragroothoek (f/2.2, 1,12 μm pixels, 123˚), een
50MP groothoek (f/1.8, 1,0 μm pixels, 85˚, met optische stabilisatie) en een 10MP zoom (f/2.4, 1,0 μm pixels, 36˚, optische stabilisatie). Ook is er 3x optische zoom en 30x digitale zoom.
Met de verschillende cameramodi, waaronder de grotere Zoom-map in Capture View Mode, de Dual Preview en de Rear Cam Selfie, ben je flexibeler bij het maken van foto’s of video’s. En met de grotere pixelgrootte, de sensor die 23% helderder is en de verbeterde processorkracht, moeten 's nachts duidelijke(re) beelden vast te leggen zijn.

Multitasken en taakbalk
Multitasken is op de Z Fold4 eenvoudiger, waardoor je onderweg meer kunt doen. De nieuwe Taskbar biedt een lay-out die lijkt op die van de pc, voor eenvoudige toegang tot je favoriete en recente apps. Multitasking is intuïtiever geworden, dankzij nieuwe veegbewegingen. Zo kun je apps onmiddellijk van volledige schermweergave naar pop-upvensters schakelen of deel je scherm in tweeën voor meer manieren om te multitasken.
Google-apps, zoals Chrome en Gmail, ondersteunen nu drag-and-drop, zodat gebruikers snel links, foto's en meer van de ene app naar de andere kunnen kopiëren en plakken. Met Google Meet verbind je met meer mensen en onderneem je virtuele co-activiteiten, zoals samen video's bekijken op YouTube of samen games spelen tijdens een videogesprek .
De volledige Office-suite en Outlook van Microsoft profiteren ook van het opvouwbare scherm: er kan meer informatie op het scherm worden weergegeven en er kan sneller met de inhoud worden gewerkt. De multitask-ervaring is completer met de S Pen-functionaliteit, waarmee je onderweg kunt tekenen of aantekeningen kunt maken. Na gebruik berg je de S Pen op in de gestroomlijnde opslag van de Standing Cover met Pen case.

Duurzaamheid
Met de Armour Aluminium frames, de scharnierafdekking en de exclusieve Corning Gorilla Glass Victus+ op het Cover Screen en het achterglas, zijn de Z Flip4 en de Z Fold4 de sterkste opvouwbare toestellen die Samsung ooit maakte. De duurzaamheid van het hoofdscherm is bovendien verbeterd met een geoptimaliseerde, gelaagde structuur, waardoor schade door externe schokken wordt beperkt. Zowel de Z Flip4 als de Z Fold4 zijn IPX8-waterbestendig , zodat je je minder zorgen hoeft te maken als het regent.

Kleuren
De Galaxy Z Flip4 is verkrijgbaar in de bekende kleuren Bora Purple en Graphite en in de nieuwe kleuren Pink Gold en Blue. De uitgebreide Galaxy Z Flip4 Bespoke Edition is nu beschikbaar in 28 landen wereldwijd en biedt glaskleuren en frame-opties in 75 combinaties, zodat je de looks van je apparaat volledig zelf kunt bepalen. Samsung biedt ook Bespoke Upgrade Care voor Galaxy Z Flip4 Bespoke Edition-gebruikers, zodat ze de kleur van hun apparaat kunnen veranderen wanneer ze maar willen.

Prijs en beschikbaarheid
De Galaxy Z Fold4 en Standing Cover met Pen case zijn beschikbaar in Graygreen, Beige en Phantom Black. Deze zal te verkrijgen zijn voor een verkoopadviesprijs van € 1799,- (256 GB). De pre-order van de Galaxy Z Fold4 begint op 10 augustus en de levering begint op 11 augustus. Klanten die een pre-order plaatsen voor de Galaxy Z Flip4 of Galaxy Z Fold4, ontvangen een jaar lang gratis Samsung Care+ voor bescherming tegen vallen of gebarsten schermen met Samsung-expertondersteuning in 51 landen. Daarnaast is de Galaxy Z Fold4 exclusief op Samsung.com verkrijgbaar in de kleur Burgundy, met extra opslagcapaciteit tot één terabyte .
De Z Fold4 is te verkrijgen vanaf € 1799,- (256 GB), € 1919,- (512 GB) en € 2159,- (1 TB).