Met de nieuwe Cost Forecasting app-functie van tado moeten onaangename verrassingen van hoge verwarmingskosten verleden tijd worden als je beschikt over een slimme Tado-thermostaat die is aangesloten op je cv-ketel. Vooralsnog alleen voor alle Auto-Assist-gebruikers, later is deze functie ook beschikbaar voor andere tado-gebruikers.

Het Duitse Tado biedt verschillende oplossingen aan voor intelligent klimaatbeheer voor woningen, zoals slimme thermostaten en services. Het komt nu met de nieuwe app-functie Cost Forecasting dat beschikbaar is voor alle Auto-Assist-gebruikers die een slimme thermostaat hebben aangesloten op hun cv-ketel. Cost Forecasting is onderdeel van Energy IQ en een oplossing die een tastbaar verband legt tussen verwarmingsgedrag en daadwerkelijke energiekosten. De temperatuur en Tado-app-instellingen worden gevoed met gegevens van de elektriciteits- of gasmeter en gekoppeld aan speciaal voor deze functie ontwikkelde algoritmen. Tado-gebruikers weten hoe hoog de jaarlijkse verwarmingsrekening zal zijn, omdat Tado een kostenprognose voor de huidige maand weergeeft op basis van de ingevoerde en verzamelde gegevens.
In de toekomst zal het met Energy IQ ook mogelijk zijn om temperaturen en energiebesparende functies tot in de puntjes in te stellen, zodat het niveau van de stookkosten overeenkomt met persoonlijke voorkeuren en comfort. In de app kunnen gebruikers vervolgens hun gewenste functies en energiebesparende functies zoals Geofencing activeren en deactiveren en krijgen ze direct het bijbehorende effect op de stookkosten te zien.

Beschikbaarheid
De nieuwe functie is vanaf nu beschikbaar voor alle Auto-Assist-gebruikers die een slimme thermostaat hebben aangesloten op hun cv-ketel. In de komende maanden wordt de functie via een app-update uitgerold naar andere Tado-gebruikers.

Slimme thermostaten als oplossing voor stijgende energierekening
De jaarlijkse gasrekening is binnen een jaar bijna verdubbeld.¹ De eenvoudigste maatregel om de stookkosten te verlagen, is het gebruik van slimme technologieën zoals simme thermostaten. Volgens interne data van Tado zelf maken slimme Tado-thermostaten maken een aanzienlijk efficiënter gebruik van energie mogelijk en daarmee een besparing van gemiddeld 22% per jaar. Op een gasrekening van € 2.298,-¹ besparen gebruikers van slimme thermostaten dus gemiddeld € 505,-.

¹ https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2022/07/prijs-van-energie-86-procent-hoger

Tado thermostaat cost forecasting 1