De thermostaat Tado heeft een minimalistisch design.

Door: Aad Munsterman, Rob Hoogland en Rob Coenraads

Het kastje heeft geen beeldscherm, maar een grove matrix-grid die met ledjes door de witte behuizing de huidige en ingestelde temperatuur op aanvraag toont. Doe jij niets, dan is het ‘slechts’ een wit, informatieloos vierkantje op de muur. Meer dan de gewenste temperatuur wijzigen is met dit blokje niet mogelijk. Het lijkt erg summier, maar het vernuft zit dan ook in de techniek en het bedieningsgemak via de app of via de spraakassistent van je smartphone.

De techniek is vernuftig: zo detecteert de thermostaat of er ramen open staan en schakelt dan automatisch de verwarming tijdelijk uit. Ook detecteert Tado wanneer de laatste persoon (gekoppelde smartphone) het huis verlaten heeft of weer in de buurt komt, om zo de temperatuur efficiënt te regelen. Wat Tado uniek maakt, is dat hij werkt met vrijwel elke moderne combi-ketel en niet alleen binair (aan of uit) maar ook modulair (als de ketel dit ondersteunt), waarmee de stookkracht van de ketel stapsgewijs wordt geregeld. Deze laatste techniek komt in geen enkele andere (niet-merkgebonden) thermostaat voor.

Tevens is het mogelijk ruimtes los van elkaar op temperatuur te houden via speciale slimme radiatorknoppen, die naast de thermostaat ook met de verwarmingsketel communiceren. Zo kun je met genoeg knoppen elke ruimte op de juiste temperatuur instellen. Enige nadeel is dat de knoppen de hoofdthermostaat overrulen en met bijna € 80,- per stuk erg prijzig zijn.

Product: Tado thermostaat

4 sterren

Prijs: € 250,-
Pluspunten:
* strak design
* modulaire aansturing ketel
Minpunten:
* duur
* bediening via thermostaat zeer summier