Servers zijn een bekend begrip in de computerwereld, maar toch weten veel mensen niet precies wat een server is, wat je ermee kunt en wanneer je er verstandig aan zou doen om er een aan te schaffen. In deze blog lees je daarom alles wat je dient te weten met een server kopen. Na het lezen van deze blog weet je veel meer over servers, de twee meest voorkomende servers en redenen waarom je een server zou kunnen aanschaffen.

Servers zijn krachtige computers die zijn gebouwd om netwerkgegevens van apparaten en systemen op te slaan, te verwerken en te beheren. Servers zijn de motoren die organisaties aandrijven door netwerkapparaten en -systemen te voorzien van adequate informatievoorziening. Voor bedrijven bieden servers cruciale schaalbaarheid, efficiëntie en mogelijkheden voor bedrijfscontinuïteit. Of het nu gaat om het hosten van een website die veel gegevens bevat, het opzetten van een gedeelde schijf voor een afdeling of het beheren van duizenden opdrachten per minuut, servers zijn de drijvende krachten achter het hosten en verwerken van intensieve werkbelastingen die verder gaan dan de mogelijkheden van een traditionele computer.

Wat voor soort servers zijn er?
Rackservers (ook wel rackmountservers genoemd) zijn speciaal ontworpen om te worden geïnstalleerd in een stelling die een rack wordt genoemd, en worden opgeslagen in montagesleuven die bays worden genoemd. De rackservers worden op hun plaats vastgezet met schroeven. Rackservers hebben vier formaten: 1U, 2U, 4U en 8U. In tegenstelling tot towerservers, die zijn ontworpen om in een rechtopstaande, losstaande kast te worden geplaatst, hebben rackmountservers een lage behuizing.
Meerdere servers, boven elkaar gestapeld, kunnen in één rack worden opgeslagen, waardoor netwerkbronnen kunnen worden geconsolideerd en de benodigde ruimte tot een minimum kan worden beperkt. Deze methode om servers op te slaan, helpt ook de bekabeling tussen de netwerkcomponenten te vereenvoudigen. Niets weerhoudt mensen ervan verschillende soorten servers te gebruiken voor dezelfde taken, zoals virtualisatie of clouding. Vanwege hun constructie worden rackmountservers echter vaak gebruikt voor mail- en fileservers.

Towerservers onder de loep genomen
Towerservers zijn een type server dat wordt geleverd als een op zichzelf staande, rechtopstaande kast, ook bekend als een chassis-configuratie. Towerservers lijken qua uiterlijk op traditionele desktopcomputers en worden beschouwd als de meest betaalbare serveroptie. Towerservers kunnen het best worden ingezet door kleinere organisaties die geen volledig datacenter nodig hebben. Towerservers gebruiken minimale componenten en software, waardoor het voor organisaties gemakkelijker is specifieke taken aan te passen, de overheadkosten laag te houden en een upgrade-strategie te handhaven.
Doordat rackservers en blade-servers kunnen worden gedemonteerd, zijn ze een handigere optie als het gaat om ruimte en schaalbaarheid. De meeste organisaties hebben echter geen servers met een volledig metalen frame nodig. Kleine en middelgrote organisaties kunnen towerservers gebruiken om aan hun specifieke behoeften te voldoen wanneer een gebrek aan middelen is, of dat nu ruimte, IT-vaardigheden, tijd of geld is.

Wanneer moet je een server aanschaffen?
Servers zijn een fantastische manier om je bedrijf efficiënter, veiliger en zekerder te maken op IT-gebied. Je server is het centrale punt van waaruit een aantal mensen toegang heeft tot gegevens. Dit betekent dat je kostbare informatie en gegevens intern kunnen worden gecontroleerd en beveiligd. Met een server in je bedrijf kun je eenvoudig back-ups maken, een rampherstel plannen en al je informatiemanagement centraliseren. Bedrijven die meer dan één computer gebruiken, hebben baat bij een server.
Voor bedrijven met meerdere werknemers maken servers het eenvoudig delen van bestanden, toegang op afstand, veiligere opslag en veel meer veiligheid mogelijk. Met een server kunnen gegevens en bronnen gemakkelijk tussen collega's worden gedeeld. Servers zijn perfect voor teams die werken aan gedeelde projecten of met externe en mobiele werknemers die toegang tot bestanden buiten het kantoor nodig hebben. Intern kan je bedrijf worden beheerd vanaf één centrale locatie in plaats van vanaf een aantal geïsoleerde pc's.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met serverhome.nl

Serverhome server