Met Devolo powerline-adapters vindt op een gemakkelijke manier de internetverbinding via de stroomleiding plaats. Onlangs bracht Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit uit met de eerste powerline-adapters met Wi-Fi 6. Hoe preseteren ze?

Aad Munsterman

De Devolo Powerline-adapters zijn bekend in het overbrengen van data, inclusief de internetcommunicatie, via de stroomleiding c.q. het stopcontact. Recent heeft Devolo een upgrade van de Magic 2 serie bekendgemaakt met Wi-Fi 6. PC-Active heeft de Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit getest, hier vind je de review.

Devolo Magic 2 WiFi 6 Multiroom Kit
Deze nieuwe serie van Devolo Magic 2 WiFi 6 ondersteunt Wi-Fi 6 en is daarbij de eerste in zijn soort. Wi-Fi 6 is een heel recente standaard voor een draadloos netwerk en biedt behoorlijk wat voordelen ten opzichte van Wi-Fi 5.
Door geavanceerdere modulatietechnieken wordt er meer data getransporteerd en kunnen gelijktijdig meer gebruikers worden bediend. Resultaat is hogere snelheden met minder vertraging. Daarnaast zijn er nog vele andere optimalisatietechnieken, zoals bi-directionele MU-MIMO, BSS Coloring en TWT. Deze laatste afkorting staat voor Target Wake Time en zorgt ervoor dat je telefoon of tablet zuiniger met energie omgaat. Voor optimale communicatie van je mobiele apparaat met het access point en bij overgang naar een ander access point, is Access Point Steering, Client Steering, Bandsteering Airtime Fairness en Beamforcing beschikbaar. Al met al faciliteiten die Wi-Fi 6 interessant maken, maar waar je pas gebruik van kunt maken als je mobiele apparaten ook Wi-Fi 6 ondersteunen.

Devolo Starter Kit
De genoemde kits zijn bedoeld als uitbreiding op de wifi van een bestaande router. De Starter Kit bestaat uit een LAN-adapter die op basis van een 1Gbps LAN-verbinding gekoppeld wordt met de router en één Wi-Fi-6-adapter. De Devolo-kit werkt altijd in Bridge-modus, zodat het een transparant verlengstuk wordt van de router. De Multiroom Kit heeft een LAN-adapter en twee Wi-Fi-6-adapters. Daarnaast kun je de Wi-Fi-6-adapters ook per stuk aanschaffen voor verder uitbreiding. Elke Wi-Fi-6-adapter heeft ook 2 LAN-aansluitingen. De wifi-unit van deze serie is 1800ax, dat wil zeggen dat de totale draadloze bandbreedte bestaat uit één kanaal van 1200Mbps/5GHz en twee 300Mbps/2.4GHz-kanalen. Voor de ruggengraat wordt een theoretische transportsnelheid van maximaal 2400 Mbps beloofd. De praktijk is echter weerbarstiger en sterk afhankelijk van de lengte en kwaliteit van het stroomnet in een woning en of alle stopcontacten zijn voorzien van randaarde en of er meerdere spanningsgroepen zijn.

Testen
We testen de Home Kit-configuratie in een standaard 1978 eengezinswoning, waarbij niet overal stopcontacten met randaarde beschikbaar zijn en er één spanningsgroep is. We komen daarbij op bruto transportsnelheden, zoals gemeld door het Devolo Cockpit beheerprogramma, van 1200 Mbps op de benedenverdieping en 550 Mbps op de tussenverdieping. De netto datatransportcapaciteit, gemeten met iPerf3, is tot circa 30% van die transportsnelheid. Er gaat dus nogal wat aan overhead verloren tussen de units.

Conclusie
Samengevat een uniek concept met Wi-Fi-6-adapters die in het stopcontact geplaatst moeten worden, waarbij de bruto transportsnelheden sterk afhankelijk zijn van de kwaliteit van het lokale stroomnet en waarbij de netto datadoorvoercapaciteit wordt beperkt tot 30%. De beperkte datadoorvoercapaciteit is geen probleem als al het verkeer voor communicatie met het internet is en de capaciteit van de ISP-verbinding lager. De adviesprijs is erg hoog in vergelijking met gelijkwaardige draadloze 1800AX Mesh-configuraties. Daar het succes van de kit gebonden is aan de kwaliteit van het stroomnet en het type gebruik, is kennen we geen waardering toe aan dit product.

Product: Devolo MAGIC 2 WiFi6 Multiroom Kit
Prijs: Starter Kit (LAN+1AP) € 239,90
Multiroom Kit (LAN+2AP) € 399,90
Wi-Fi-6-Adapter (1AP) € 179,90

+ eenvoudige installatie
+ Wi-Fi 6

- duur
- prestaties afhankelijk van kwaliteit stroomnet
- lage netto datatransportcapaciteit