Voor audioliefhebbers is KEF een bekende naam, bijvoortbeeld door hun beroemde eivormige KEF-luisprekers. Hier vind je de review van de KEF LS50 Wireless II compacte luidsprekers met legio koppelingsmogelijkheden en subliem geluid.

Het audiomerk KEF staat garant voor prima audioproducten voor audioliefhebbers. Zo werden begin dit jaar de KEF Mu3 Earphones  geïntroduceerd en audioliehebbers zullen vooral de beroemde KEF-eitjes kennen. Andere kwalitatief hoogwaardige producten zijn bijvoorbeeld de KEF LS50 Wireless II compacte luidsprekers waarvan je hier de review vindt.

KEF LS50 Wireless II
De tweede versie van de KEF LS50 Wireless is technisch opnieuw ontworpen, inclusief een nieuwe KEF Connect-app. De gewichtige boekenplankluidsprekers van 10 kilo per stuk met de afmetingen van 30 x 20 x 31 cm (H x B x D) hebben een stevige boekenplank nodig of komen ook prima tot hun recht op optionele vloerstandaarden. Het charmante compacte uiterlijk wijkt niet veel af van de vorige versie en de units zijn leverbaar in elegante varianten van de kleuren wit, grijs, zwart, blauw en rood. De conus is zichtbaar en wordt in een contrasterende kleur geleverd. Het zijn speakers met ingebouwde versterkers en kunnen draadloos en via kabels worden aangesloten, je hebt dus geen aparte versterker nodig. Er is een primaire unit met de aansluitingen en bedieningsknoppen en een secundaire voor het andere kanaal. Het is een stereoset waarbij via de app bepaald kan worden welke unit welk kanaal weergeeft. De secundaire unit kan draadloos worden gekoppeld, maar wil je maximale bandbreedte en geen kans op geluidsonderbrekingen, dan heeft een RJ45-kabel de voorkeur. Optioneel kan een extra woofer aan de stereoset worden toegevoegd en dat is aan te raden voor gebruik als home theater. De basreflexpoort zit aan de achterzijde van de units, zodat enige afstand tot de muur noodzakelijk is.

Aansluitmogelijkheden en app
De aansluitmogelijkheden zijn legio en aangepast aan de eisen van deze tijd, waaronder HDMI/eARC om een tv aan te sluiten, optisch naar een tv of Ziggo-box ed., digitaal coax, analoog via 3,5mm jack en ethernet via een RJ45-connector. Alternatief is draadloos ethernet via wifi. Communicatieprotocollen zijn AirPlay-II, ChromeCast, Bluetooth 4.2 (SBC, AAC), UPnP/DLNA voor bijvoorbeeld een NAS-koppeling en ROON (https://roonlabs.com/howroonworks). In de app zien we te selecteren muziekservers vanuit de cloud: Amazon Music, Deezer, Qubuz, Spotify Connect en Deezer. Daarnaast Internet Radio, Podcastselectie en Muziek vanaf je eigen netwerk, zoals Media Servers c.q. NAS. De nieuwe app is zeer compleet en werkt verrassend snel. Naast de knoppen op de master-unit en een fysieke afstandsbediening heeft de app een geïntegreerde afstandsbediening waarbij de ingangen kunnen worden geselecteerd en het volume geregeld. De fysieke afstandsbediening moet op het oog van de primaire unit gericht worden voordat deze reageert.

Krachtpatser
De interne versterker van elke unit is een krachtpatser van elk 280W/klasse-D voor midden en laag en 100W-A/B voor het hoog. Er wordt één speaker gebruikt met de Uni-Q-technologie voor aparte aansturing van het laag/midden en hoog. Het geluid is over de gehele linie in balans en klinkt voortreffelijk en weet met name bij wat meer volume veel indruk te maken. Met de Metamaterial Absorption Technology (MAT) weet KEF een zuiver geluid te creëren: helder en gedetailleerd doordat er nauwelijks interferentie is tussen hoog en laag en daarmee ook geen vervorming en dat is te goed te horen. Het zal duidelijk zijn dat deze set zich primair in zijn element voelt met hoge kwaliteit datastreams (WAV, FLAC, DSD). De app kan wat gebruikersvriendelijker en we zien dan ook graag een alfabetische selectie en zoekfunctie voor cd’s toegevoegd worden om een omvangrijke NAS-bibliotheek handiger te benaderen. Het gebruik van de KEF Connect-app heeft de voorkeur voor het afspelen van muziek, omdat aansturing via andere streaming-apps niet altijd goed of traag werkt.
Deze prijzige maar kwalitatief hoogwaardige set is aan te bevelen voor eenieder die op zoek is naar een compacte stereoset met subliem geluid.

Product: KEF LS50 Wireless II

Beoordfeling: 4 en half sterren
Adviesprijs: € 2799,-

Pluspunten
+ subliem geluid
+ veel aansturingsmogelijkheden

Minpunten
- bediening kan optimaler
- beperkt tot stereo

KEF LS50 Wireless II rk1