Met de komst van een 50% snellere iPad Pro zijn de verschillen tussen de iPads enorm toegenomen. Veel kopers zijn zich hiervan niet bewust en lopen een groot risico om een iPad te kopen die veel eerder aan vervanging toe is en waardoor je kosten onnodig hoog zijn. Lees hier welke iPad het beste bij jou past en meer tips.

In dit artikel lees je hoe je gemakkelijk de iPad kiest die het beste bij jou past. Zodoende koop je geen iPad die snel aan vervanging toe is en waardoor je door de waardevermindering onnodig hoge kosten hebt. En alvast de belangrijkste tip om te onthouden: heb je meer opslagruimte nodig, kies dan altijd voor een betere iPad. Die heeft namelijk standaard al meer opslagruimte en is ook veel sneller.

Basis iPad of iPad Air?
De grote verschillen in prestatie tussen de verschillende iPads hebben ook invloed op hoelang je een iPad kunt gebruiken. De nieuwe iPad Pro blijft immers langer snel genoeg voor de nieuwste toepassingen. Ook is het belangrijk om kritisch te kijken naar de opslagruimte. Met 32 GB voor de goedkoopste iPad kom je snel te kort. Het is bij Apple vaak zo dat het verstandig is om de goedkoopste versie te mijden. Maar als je de prijs van de basis iPad met 128 GB vergelijkt met de iPad Air, dan ben je bijna een dief van je eigen portemonnee als je voor € 180,- extra niet de iPad Air pakt. Dan krijg je namelijk een veel snellere iPad met een beter scherm die langer meegaat en tweedehands meer opbrengt. Voor de meeste mensen heeft de iPad Air daarom de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit.

iPad Air of iPad Pro?
Maar als 64 GB aan opslagruimte voor jou te weinig is, dan kun je in plaats van een iPad Air met 256 GB aan opslagruimte beter een 11inch iPad Pro kiezen. Voor € 60,- meer koop je dan immers de 11inch iPad Pro met een mooier scherm, een 4x snellere Thunderbolt-aansluiting en 128 GB die 45% sneller is dan de iPad Air. Ook heb je betere camera’s met LIDAR-scanner en een beter geluid door extra speakers.
Beknibbel bij de iPad Pro niet op opslagruimte, want programma’s en data worden steeds groter. Later kun je het geheugen niet meer uitbreiden en 128 GB extra voor maar € 110,- is relatief goedkoop. In onderstaande afbeelding zijn de geadviseerde versies vet en zwart gemaakt. De rode versies zijn voor de meeste gebruikers veel minder interessant.

Schema iPad
De iPad mini ontbreekt in dit overzicht, omdat daarvan later dit jaar een nieuwe versie verschijnt met smalle randen waardoor het waarschijnlijk een iPad Air mini gaat worden.

11- of 12,9inch iPad Pro?
Naast de 11inch versie van de iPad Pro biedt Apple ook een 12,9inch versie aan met een mini-led-scherm die € 320,- meer kost. Dat mini-led-scherm heeft door 10.000 mini leds een heel hoge helderheid. Maar omdat die maximale helderheid nauwelijks wordt gebruikt, is het scherm in de praktijk maar 17% helderder dan de kleine iPad Pro. In veel gevallen merk je daardoor het verschil nauwelijks op, het maakt wel veel uit bij de weergave van films en foto’s met een hoog contrast. De kleuren zijn heel zuiver en zwart is ook bijna net zo zwart als bij een OLED-scherm.

Digitaal tekenen en schilderen en 5G
Gebruikers van de teken- en schilderapp Procreate hebben nu al een heel goede reden om de nieuwe iPad Pro aan te schaffen. De app werkt maar liefst 4x sneller met de nieuwe iPad Pro! Een groter scherm is verder prettig bij digitaal tekenen en schilderen. Maar het mini-led-scherm van de iPad Pro is ook 0,5 mm dikker. Daardoor is de afstand van de pencilpunt tot wat je ermee schrijft net iets groter, waardoor een bekende artiest toch liever werkte met de 11inch iPad Pro die ook handzamer is. Veel gebruikers kunnen dan ook beter investeren in wat extra opslagruimte en 5G, zodat je je iPad overal kunt gebruiken. Nu biedt 5G nog niet zoveel voordelen, maar dat gaat de komende jaren anders worden.

Keyboards met trackpad
Voor de iPad Pro verkoopt Apple nu ook een witte uitvoering van het Magic Keyboard die veel eerder vies zal worden dan de zwarte versie. Deze toetsenborden zijn met € 339,- en € 399,- stevig aan de prijs. Logitech verkoopt voor bijna minder dan de helft gelukkig ook een uitstekende Combo Touch toetsenbordhoes met trackpad en afneembaar toetsenbord.

Meer weten over de iPad en iPadOS?: hier vind je een workshop over iPadOS 14 en handige iPad tips.

Bert van Dijk
Vrijwilliger apple.hcc.nl