Door de goede ondersteuning van muizen en trackpads kunnen iPads steeds vaker een laptop vervangen, maar dan is een toetsenbord met een ingebouwd trackpad erg handig. Lees hier de review van de Logitech Combo Touch keyboard voor de gewone iPads en handige tips.

De iPad is niet alleen een tablet, hij is ook een krachtige computer. Hij kan dus je computer vervangen, zeker als je naast je iPad gebruikmaakt van een muis en een toetsenbord met ingebouwd trackpad. Zonder je handen naar het scherm op te tillen, kun je dus van alles op je iPad bedienen. Apple’s eigen Magic Keyboards met trackpad zijn echter alleen beschikbaar voor de duurdere 11- en 12,9inch iPad Pro-modellen. Ook de hoge kosten van € 349,- en € 399,- voor het fraaie Magic Keyboard zullen veel mensen nog tegenhouden. Daarom is het fijn dat Logitech met een goedkopere oplossing is gekomen. Voor iPads met een 10,2- of 10,5inch scherm bieden zij voor € 149,- de Logitech Combo Touch met trackpad aan en voor de 11inch iPad Pro is een Folio Touch Keyboard met trackpad in aantocht. In deze review lees je onze ervaringen met het Logitech Combo Touch keyboard voor de gewone iPads.

Logitech Combo Touch
Een iPad met Combo Touch Trackpad keyboard kan een laptop vervangen

Voordelen
Het grote voordeel van de Logitech trackpad keyboards is dat ze als enige merk naast Apple ook gebruikmaken van de smart connector. Het toetsenbord haalt zo zijn voeding uit je iPad, waardoor je toetsenbord nooit zonder stroom zit en je er ook altijd direct mee kunt typen. Een bluetooth toetsenbord moet je eerst koppelen en heeft vaker een probleem met de verbinding.
Ook erg fijn is dat je het toetsenbord van de Combo Touch gemakkelijk kunt loskoppelen. Dat is handig als je de iPad gewoon via het scherm wil bedienen. Bij het Folio Touch keyboard voor de 11inch iPad Pro is dit niet mogelijk. Bij het oppakken van een iPad met een Combo Touch toetsenbord is het wel zo verstandig om het toetsenbord eerst dicht te klappen. De magnetische bevestiging is namelijk niet zo sterk dat die bij elke beweging blijft hangen.

afneembaar
Het trackpad toetsenbord van de Combo Touch is afneembaar

De stevige Logitech-hoes beschermt je iPad ook aan de zijkanten en kan traploos in veel verschillende standen gezet worden. Deze standaard en het toetsenbord maakt je iPad wel ongeveer net zo dik als twee op elkaar gestapelde iPhones. Een Apple Pencil kun je ook goed vastzetten in een lusje boven op het scherm. De hoes is gemaakt van een prettig aanvoelend plastic en rubberachtig materiaal met een opstaande schermrand die je iPad bij een val veel beter beschermd dan bij Apple’s Magic Keyboard-hoes.
Ook met de rij functietoetsen biedt de Logitech Combo Touch meer dan Apple’s Magic Keyboard. Er zijn functietoetsen voor het bureaublad, scherm- en toetshelderheid, afspeelknoppen, volume en een aan/uit-knop.

Praktijkervaringen
Bij het in gebruik nemen van het toetsenbord krijg je de vraag om een Logitech Control-app te installeren. Via deze app haal je firmware-updates binnen en kun je instellingen voor het verlichten van de toetsen aanpassen. Ook zonder deze app werkt het toetsenbord en het trackpad direct.
Het typen zelf en de werking van het trackpad komt dicht in de buurt van Apple’s Magic keyboard. Je kunt de verlichte toetsen goed indrukken, maar soms bleef de correctietoets wat hangen. Omdat dit dan de volgende keren niet gebeurde, was dit geen onoverkomelijk probleem.
De werking van het trackpad verschilt met de trackpads van Apple. Door een kantelmechanisme kun je het trackpad niet aan de bovenkant indrukken.
Het trackpad is niet zo groot, waardoor je bij gebaren met meerdere vingers snel de rand van het trackpad raakt. Het scrollen met twee vingers gaat heel soepel. Wil je weten wat voor handige gebaren er op een iPad met een trackpad allemaal mogelijk zijn? Bekijk dan deze duidelijke uitleg van Apple over alle 18 mogelijke trackpad-gebaren.

Tips
Tip 1: Als je het indrukken van een trackpad vervelend vindt, adviseren we je om via Instellingen > Algemeen > Trackpad de functie Tik om te klikken aan te zetten (zie afbeelding). Hierna hoef je het trackpad niet meer in te drukken, maar kun je volstaan met een tik.

tikken
Met de instelling Tik om te klikken werkt het Logitech Trackpad nog fijner

Tip 2: Logitech heeft helaas nog geen losse full size toetsenborden met een ingebouwd trackpad. Is dat gemis voor jou geen probleem en gebruik je je iPad voornamelijk thuis, dan raden we je voor nog geen € 50,- het Logitech K380 Bluetooth Keyboard aan. Dat keyboard kun je met een schakelaar ook heel gemakkelijk met twee andere apparaten gebruiken.

Logitech Combo Touch keyboard

Prijs: € 149,-

4 sterren

Plus- en minpunten
+ goede randbescherming
+ afneembaar toetsenbord
+ goede werking
+ verlicht toetsenbord
+ rij functietoetsen

- net zo dik als twee iPhones
- net geen full size keyboard
- 0pening aansluiting hoofdtelefoon wat krap
- scherm wiebelt bij typen op schoot

Bert van Dijk
Verstuurt elke maand een iPhone en iPad tiplijst via apple.hcc.nl