Bij Apple kun je naast de iPhone 12 ook kiezen voor een iPhone 12 Mini en twee iPhone 12 Pro-modellen met de snelle A14 Bionic-chip en 5G. Lees hier welke iPhone voor jou de beste keuze is en onze review van de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro.

Bert van Dijk

Apple heeft onlangs de nieuwe serie iPhone 12 gelanceerd waarover wij al eerder schreven. In onderstaand artikel vind je onze bevindingen en review van de iPhone 12 en de iPhone 12 Pro. Het zijn de eerste iPhones met 5G, dus we bespreken dit eerst. Verder lees je onder andere welke iPhone voor jou de beste keuze is.

4G en 5G
Apple brengt dus met de iPhone 12-serie zijn eerste smartphones met 5G uit. Alle toestellen ondersteunen twintig 5G- en 32 LTE-frequentiebanden. De snelste 26GHz mmWave-variant is alleen aanwezig op iPhones voor de Verenigde Staten. Omdat 5G langzaam over Nederland wordt uitgerold en de snellere 3,5GHz-band pas in 2022 wordt vrijgegeven, is alleen 5G geen reden om zo snel mogelijk de nieuwste iPhone in huis te halen. Het 5G dat mobiele providers thans aanbieden, zijn de sub-6GHz-kanalen die niet heel veel sneller zijn dan 4G.
Een iPhone die doorlopend 5G gebruikt, is circa 2 uur eerder leeg. Daarom gaat Apple standaard de ‘smart data modus’ gebruiken, waardoor je iPhone bij gewone taken 4G gebruikt en pas 5G inschakelt als je die snelheid echt nodig hebt. In deze ‘5g auto’-stand zie je rechtsboven in je scherm de letters 5G staan, ook als je toestel op dat moment via 4G communiceert. Download je onderweg nooit grote bestanden, dan ga je die hele 5G waarschijnlijk nauwelijks gebruiken.
Veel interessanter zijn daarom de diverse cameraverbeteringen en de enorme vooruitgang bij Apple’s eigen processoren. Op die gebieden geeft Apple de concurrentie steeds meer het nakijken. De nieuwe A14 Bionic-chip scoort volgens de Speedometer 2.0-benchmark voor webapplicaties 33% sneller dan de iPhone 11 en zelfs 3 keer beter dan de Snapdragon 865-chip uit de duurste Android-telefoons!

beeld 1
De iPhone 12 is er in 5 kleuren en extra beschermd tegen water- en valschades

Sterkere oled-schermen
Heel mooi is dat alle vier iPhone 12-modellen nu voorzien zijn van energiezuinige oled-schermen met een hogere resolutie, diepe zwarttinten en fellere kleuren. De iPhone 12 is daarmee meer 'pro' geworden. Bij de iPhone Pro-modellen is het een tegenvaller dat de schermverversing niet hoger is geworden, zoals Apple al jaren terug bij de iPad Pro heeft laten zien. Bewegingen kunnen daarmee vloeiender worden weergegeven. Apple heeft hier waarschijnlijk voor gekozen om de iPhone minder stroom te laten gebruiken.
Omdat een nieuw oled-scherm meer dan € 300,- kost, is het een heel goede ontwikkeling dat de kans op een gebroken scherm schade 4 keer kleiner is dan bij de iPhone 11! Ook kunnen de nieuwste iPhones 30 minuten lang 6 meter (voorheen 2 meter) doorstaan zonder waterschade.
Na zo'n zes jaar iPhones met gebogen randen hebben de nieuwste iPhones opnieuw een platte zijkant, die de iPhone ook beter beschermt tegen valschade. Voor je gevoel heb je een iPhone 4 of 5 met een vergroot scherm in je handen.

beeld 2
MagSafe klikt automatisch op de juiste plek vast zodat je direct kunt opladen

Opladen met de MagSafe
Bij de iPhone 12 (en de oudere iPhones) levert Apple volgens eigen zeggen voor het milieu voortaan geen oplader en bedrade oortjes meer mee. Door kleinere verpakkingen en minder transportkosten dringt Apple een CO2-uitstoot terug die overeenkomt met 450.000 auto’s. Ook gebruikt Apple voor de iPhone 12-serie 100 procent gerecyclede zeldzame aardmetalen voor alle magneten in de camera’s en het draadloos opladen via MagSafe.
Naast de iPhone zit er alleen nog maar een usb-c-oplaadkabel in de doos die je ook kunt gebruiken om je iPhone via je Macbook of iPad Pro op te laden. Apple hoopt zo wellicht dat veel kopers eerder hun nieuwe MagSafe-oplaadkabel (€ 45,-) zullen aanschaffen. Die klikt vanzelf magnetisch op de juiste plaats vast en begint daardoor sneller met opladen. Maar ook voor het draadloos opladen via MagSafe heb je de 20W usb-c-oplader nodig waarvan Apple de prijs gelukkig heeft verlaagd tot € 25,-. Het draadloos opladen duurt ongeveer 2 keer zo lang. De MagSafe-oplader is ook vanaf de iPhone X te gebruiken, maar dan blijkt de oplaadsnelheid heel veel lager te liggen. Met de meegeleverde usb-c-oplaadkabel en de 20W usb-c-oplader laad je je iPhone op in slechts 30 minuten.
Voor in de auto zijn er er MagSafe-opladers aangekondigd en Apple verkoopt voor € 65,- ook magnetische kaarthouders voor 3 passen (zie afbeelding hierboven). De magnetische bevestiging daarvan is niet heel sterk, waardoor die gemakkelijk kan losschieten als je je iPhone in je zak stopt. Ook heb je voor draadloos opladen een wat duurder hoesje met ingebouwde magneten nodig. Met name bij leren hoesjes kun je na verloop van tijd een verkleuring zien, omdat er warmte vrijkomt bij het draadloos opladen.

beeld 3
Alleen de Pro-modellen hebben achterop drie camera’s en een LIDAR-scanner

Nachtmodus op alle camera’s
Na de al sterk verbeterde hoofdcamera van de iPhone 11 is het mooi om te zien dat Apple bij de iPhone 12 ook de mogelijkheden van de andere camera’s verbeterd heeft. HDR 3 zorgt bij elke camera voor nog meer details in de donkere en lichte delen. De nachtmodus kun je bij de nieuwste iPhones bij elke camera gebruiken. Je kunt nu zelfs in het pikkedonker een selfie maken. De truc daarbij is dat het scherm tijdens het maken van de foto enkele seconden wat licht afgeeft. Voor de camera’s aan de achterkant kun je overigens het beste de lichtsterke standaardlens gebruiken, omdat die het meest licht opvangt en bij de iPhone 12 27% meer licht opvangt. De iPhone Pro Max heeft een extra grote sensor om meer licht op te vangen en is ook voorzien van een mechanische beeldstabilisatie, die bijna elke beweging corrigeert. Beide Pro-modellen hebben ook een extra telelens die bij de iPhone 12 Pro Max voorzien is een iets grotere optische zoom.

ProRaw, nieuwe instellingen en LIDAR
Ook komt Apple later dit jaar met ProRAW voor beide Pro-modellen. Naast alle ruwe sensordata geeft Apple je daarbij ook de ingebouwde digitale beeldverbeteringen mee, zodat je bij de fotobewerking niet zelf de ruis hoeft te onderdrukken.
Er zijn twee nieuwe instellingen voor de Camera-app die standaard aangezet zijn: Scènedetectie om automatisch beelden te herkennen en Lenscorrectie om vervormingen in de lens aan de voorzijde en de ultragroothoekcamera te corrigeren.
Beide Pro-modellen stellen dankzij de LIDAR-scanner (Light Detection and Ranging) zelfs bij heel weinig licht 6x zo snel scherp. Door LIDAR is ook de portretstand in de nachtmodus te gebruiken, waarmee een onderwerp extra mooi afsteekt tegen een vaag gemaakte achtergrond. Ook de combinatie van kunstmatige beelden met echte beelden (AR of Augmented Reality) gaat dankzij de LIDAR-scanner beter. Met de diepteframeworks van iOS 14 kunnen AR-apps veel beter kunstmatige beelden inpassen tussen echte voorwerpen. Een leuke gratis AR-app is JigSpace waarmee je van alles in 3D kunt ervaren in je eigen omgeving. Loop er om heen, zie de vissen zwemmen en met de pijltjes kun je allerlei vervolgschermen laten zien (zie afbeelding hieronder).

beeld 4 1
Met de gratis JigSpace-app kun je van alles in 3D in je eigen omgeving bekijken

Dolby Vision HDR-video’s
De iPhones uit de 12-serie zijn door de nieuwe A14 Bionic-chip krachtig genoeg om 4K video-opnames in Dolby Vision HDR op te nemen, te bewerken en te delen. Dolby Vision HDR wordt ook standaard gebruikt door de filmstudio’s. Dit is een belangrijke vernieuwing, omdat contrastrijke HDR-beelden belangrijker zijn dan nog meer pixels die je op een bepaalde afstand toch niet meer waarneemt.
Het grote voordeel van Dolby Vision HDR boven HDR10 is optimalisatie per scène of beeld van de details in de donkere en lichte delen. Door de snelle processor en het grotere werkgeheugen is dit op de iPhone 12 Pro ook nog mogelijk voor 4K-beelden met 60 beelden per seconde en 10bits kleurdiepte, waarmee 60 keer zoveel kleuren mogelijk zijn. Op de iPhone 12 en iPhone Mini is dit mogelijk tot 30 beelden per seconden en een 8bits kleurdiepte. Omdat voor Dolby Vision krachtige processoren nodig zijn en fabrikanten moeten betalen voor een licentie, kom je het meestal alleen op duurdere apparaten tegen. Daarom is het goed dat Apple je video’s ook kan delen in het overal afspeelbare SDR-formaat (Standard Dynamic Range).
Om te laten zien wat er mogelijk is met de iPhone 12 Pro, heeft Apple een toestel beschikbaar gesteld aan de cineast Emmanuel Lubezki die o.a. The Revenant heeft gefilmd. Zijn opnames met de iPhone 12 Pro kun je hieronder bekijken.

beeld 5
Korte Dolby Vision HDR-video die is gemaakt met de iPhone 12 Pro

Welke iPhone?
De iPhone 11 is door een prijsverlaging € 220,- goedkoper dan de iPhone 12 en maakt ook uitstekende foto’s. Daardoor kan een iPhone-koper in de verleiding komen om dat toestel te kopen. Vind je een kleinere iPhone ook prima, dan kun je voor een meerprijs van € 120,- beter een iPhone 12 mini kopen. Je krijgt dan namelijk een veel snellere A14 Bionic-processor, een oled-scherm, 5G en betere camera’s. Met de 80% snellere Neural engine worden opnames nog beter automatisch verbeterd. En heel belangrijk: in vergelijking met de iPhone 11 heb je met de nieuwste iPhones uit de 12-serie 4 keer minder kans dat je scherm breekt bij een valpartij!

beeld 6
Naast de iPhone 12 (Pro) en de Pro Max biedt Apple nu ook een iPhone mini aan

Ook door een smallere schermrand is de standaard iPhone 15% kleiner geworden waardoor je het toestel beter kunt vasthouden. De iPhone 12 is ook 11% dunner en 16% lichter geworden. Een nadeel van de glimmende stalen rand van de Pro-modellen is dat je er heel goed vingerafdrukken op ziet. De aluminium rand van de iPhone 12 en de iPhone mini heeft hier geen last van.
Omdat een groter scherm veel voordelen heeft, adviseren we je vooraf uit te testen wat voor jou het prettigste formaat is om vast te houden. Mijn inschatting is dat bij zo’n vergelijking de meeste kopers voor € 100,- extra toch zullen kiezen voor de iPhone 12. De sprong naar het nog grotere scherm van de iPhone 12 Max Pro bedraagt € 400,- wat veel kopers te duur zullen vinden. Ook speelt hierbij mee dat de verschillen met de Pro-modellen dit jaar wat kleiner zijn geworden, omdat de iPhone 12 en iPhone mini ook voorzien zijn van een oled-scherm. De oled-schermen van de Pro-modellen hebben alleen een iets hogere maximale helderheid, maar geven nog niet zoals de iPad Pro via ProMotion snelle bewegingen vloeiender weer.

Of toch een Pro-model?
Fotografie- en/of filmhobbyisten zullen door de betere camera en de LIDAR-scanner eerder geneigd zijn om een Pro-model te kiezen en dan is die € 100,- extra voor de iPhone 12 Max Pro wel erg aantrekkelijk. Je krijgt dan immers naast een groter scherm ook de beste camera met een 48% grotere sensor en een betere beeldstabilisatie. Dat is aantrekkelijker dan € 120,- te betalen om de opslagruimte te verdubbelen. Omdat de iPhone 12 Pro het qua specificaties zo duidelijk aflegt tegen zijn grote broer, is het jammer dat Apple er niet voor heeft gekozen om voor € 100,- extra een iPhone 12 Max-versie uit te brengen met alleen een groter oled-scherm. Ik weet zeker dat zo’n grote iPhone 12 veel vaker verkocht zou worden dan de iPhone 12 Pro.

Conclusie
Op dit moment zijn de voordelen van 5G nog niet zo groot dat je daarom de nieuwste iPhone in huis moet halen. Veel belangrijker is dat de kans dat het scherm bij een val breekt bij de nieuwste iPhones vier keer kleiner is dan bij de iPhone 11 en dat de camera’s nog beter zijn geworden. Omdat de achterkant van de iPhone ook van glas is, adviseren we je beslist om een stevig hoesje aan te schaffen.
De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro Max bieden de beste verhouding tussen prijs en kwaliteit en zullen daardoor waarschijnlijk het meest verkocht gaan worden. Als je wat meer doet met apps, fotografie of filmpjes, adviseren we je om bij de iPhone 12 (of mini) altijd € 50,- extra uit te geven om de opslagruimte te verdubbelen naar 128 GB. Die investering zorgt later ook voor een hogere restwaarde van je iPhone.
Als je op zoek bent naar de beste camera, dan kun je het beste de iPhone 12 Pro Max aanschaffen. Maar ook met de goedkopere iPhone 12 en iPhone Mini kun je al schitterende opnames maken. Bekijk maar eens deze fantastische natuuropnames die gemaakt zijn met een iPhone 12 Pro die voor een groot deel over dezelfde fotolenzen beschikt.

Verschillen in iPhone 12 serie

iPhone 12 mini / iPhone 12

iPhone 12 Pro

iPhone 12 Pro Max

5,4 inch / 6,1 inch OLED (2340 x 1080 ) en 476 ppi /

(2532 x 1170) en 460 ppi

6,1 inch OLED

(2532 x 1170) en 460 ppi

6,7 inch OLED

(2778 x 1284) en 458 ppi

Max. helderheid 625 nits

Max. helderheid 800 nits

Max. helderheid 800 nits

Aluminium rand (mat)

Roestvrijstalen rand (glans)

Roestvrijstalen rand (glans)

Achterkant glimmend glas

Getextureerd matglas

Getextureerd matglas

Groothoek en ultragroothoek met portret en nachtmodus

Idem + extra telelens met portret- en nachtmodus

Idem + extra telelens met Portret- en nachtmodus

nvt

LIDAR (scherpstelling + AR)

LIDAR (scherpstelling + AR)

nvt

Apple ProRAW

Apple ProRAW

27% meer licht door groter diafragma

27% meer licht door groter diafragma

87% betere video bij weinig licht, 47% grotere sensor

nvt

2 x optische zoom

2,5 x optische zoom

HDR video Dolby Vision

(30 bps en 8 bits)

HDR video Dolby Vision

(60 bps en 10 bits)

HDR video Dolby Vision

(60 bps en 10 bits)

15 / 17 uur video afspelen

17 uur video afspelen

20 uur video afspelen

10 / 11 uur video streamen

11 uur video streamen

11 uur video streamen

50 uur/65 uur audio afspelen

65 uur audio afspelen

80 uur audio afspelen

Accu 2227 mAh  / 2815 mAh

Accu 2815 mAh

Accu 2687 mAh

A14 Bionic-chip

A14 Bionic-chip

A14 Bionic-chip

4 GB

6 GB

6 GB

133 gram / 162 gram

187 gram

226 gram

64 GB € 809 / € 909

128 GB € 859 / € 959*

256 GB € 979 / € 1.079

128 GB € 1.159

256 GB € 1.279

512 GB € 1.509

128 GB € 1.259*

256 GB € 1.379

512 GB € 1.609