Apple heeft de iPhone 12 gelanceerd die verkrijgbaar is in de ‘gewone’, de Pro-, Pro Max- en de Mini-uitvoering. De iPhone 12 krijgt onder andere een snellere Face-ID, een grotere camerazoom en een langere batterijduur.

Na veel speculatie en enig uitstel heeft Apple zijn nieuwste iPhone geïntroduceerd. De iPhone 12 en de iPhone 12 Pro hebben een schermdiagonaal van 6,1 inch en zijn daarmee gelijk aan de iPhone 11. De Pro Max heeft een 6,7inch-schermdiagonaal: iets groter dan de 11 Pro Max en daarmee de grootste iPhone ooit. De schermdiagonaal van de iPhone 12 Mini is 5,4 inch. Alle toestellen zijn compact uitgevoerd en het scherm loopt door tot aan de randen. Daardoor is bijvoorbeeld de iPhone 12 Mini kleiner van formaat dan de recente SE 2020, maar heeft hij toch een groter bruikbaar scherm. 

Alle iPhone 12-modellen zijn voorzien van een OLED Super Retina XDR-display en een nieuwe, nog hardere glazen Ceramic Shield-bescherming, waardoor ze vier keer beter bestand moeten zijn tegen vallen. Beide zijden van het apparaat zijn van glas en worden in het midden bij elkaar gehouden door een aluminium rand die in meerdere kleuren leverbaar is. Opvallend is dat Apple bij dit toestel de ronde hoeken enigszins heeft losgelaten, maar wel in lijn met de laatste iPad-versies.

5G en chipset
De toestellen kunnen alles filmen in Dolby Vision voor een groter dynamisch bereik en alle nieuwe iPhones 12 ondersteunen 5G. Om je batterij te sparen, schakelt de zogenoemde Smart Data Mode tussen 4G en 5G, afhankelijk van de frequentie die je nodig hebt voor de desbetreffende app. Overigens bieden alleen de iPhones die in de VS worden verkocht, ondersteuning voor de op dit moment snelste mmWave 5G-band.

Alle modellen bevatten de A14 Bionic-chip die volgens Apple de helft sneller is dan concurrerende chipsets. De A14 bevat een neural engine met 16 kernen die een prestatieboost moet geven op het vlak van kunstmatige intelligentie en machine learning. Het werkgeheugen loopt bij de iPhone 12 en de Mini van 64 tot 256 GB, bij de Pro en de Pro Max van 128 tot 512 GB.

grafiek prestaties

Camera’s
Apple levert Deep Fusion en Night Mode voor zijn camera’s. Laatstgenoemde functie, die je beter laat fotograferen bij slecht licht, zat ook al op de iPhone 11. De iPhone 12 en Mini worden geleverd met een dubbele lens met volgens Apple een sterk verbeterde digitale zoom. De Pro en de Pro Max hebben een drievoudige lens met 7P groothoek, een 52mm-lens met 4x optische zoom (Pro) respectievelijk 65mm en 5x optische zoom (Pro Max). Deze laatste beschikt daarnaast over een 47 procent grotere beeldsensor en een Expansive super-groothoek. Bovendien beschikken de Pro- en de Pro Max-uitvoering over een zogenoemde LiDAR- scanner die zorgt voor betere foto’s als het donker is.

Batterijduur
Apple belooft voor zijn iPhone 12 de volgende batterijduur: 12 tot 17 uur videoweergave, 11 uur streaming video-weergave of 65 uur audioweergave. De iPhone 12 Mini biedt tot 15 uur videoweergave, 10 uur streaming video of 50 uur audioweergave. Apple claimt dat de batterijen voor alle toestellen hiermee minimaal een uur langer meegaan dan die van het vorige model.
Alle modellen kunnen draadloos worden opgeladen, met een 20 Watt-lader vanaf leeg tot de helft geladen in een half uur tijd. Bovendien zijn de iPhones uitgerust met een magneet onder het scherm aan de achterkant, die kan worden gecombineerd met MagSafe-draadloze laders, auto-accessoires etc. Behalve draadloos kan de iPhone 12 ook nog altijd via de Lightning-poort worden opgeladen.

Geen stekker, geen oortjes
Apple levert zijn iPhone 12-modellen met oplaadsnoertje, maar zónder stekker. Ook de oortjes zitten er niet meer bij en moeten apart aangeschaft worden. Deze kale uitvoering levert gemengde reacties op, Apple zelf zegt dat het deze beslissing heeft genomen uit klimaatoverwegingen. Volgens Apple hebben mensen thuis vast nog voldoende stekkers en oortjes liggen en levert het enorme besparingen op voor de logistiek en het transport. Critici menen dat Apple alleen maar meer wil verdienen aan de verkoop van deze losse componenten.

Prijzen en levering
De gewone iPhone 12 gaat vanaf € 909,- kosten (afhankelijk van het geheugen), de Mini-uitvoering vanaf € 809,-, de Pro vanaf € 1159,- en de Pro Max vanaf € 1259,-. Vanaf 16 oktober zijn de eerste modellen te bestellen en vanaf november worden ze uitgeleverd.