Apple is van plan mini-LED-displays in een groot deel van het productassortiment te introduceren en de technologie toe te voegen aan de MacBooks en iPads. Naar verwachting zijn de 12,9inch iPad Pro 2021 en de 16inch MacBook Pro de eerste producten met een mini-LED-update.

De nieuwe MacBook Air en 13inch MacBook Pro zijn eerder dit jaar al geïntroduceerd zonder mini-LED-displays, evenals de iPad Pro. Waarschijnlijk zijn de nieuwe nog uit te komen 12,9inch iPad Pro en 16inch MacBook Pro de eerste producten met een mini-LED-update.

Wat is mini-LED?
De LCD-schermen die Apple gebruikt, maken gebruik van LED's of lichtgevende diodes voor achtergrondverlichting in het display. Mini-LED's zijn, zoals de naam al doet vermoeden, diodes die kleiner zijn dan 0,2 mm. Een apparaat als een televisie beschikt over een LCD-paneel met LED's voor achtergrondverlichting, waarbij het paneel wordt gebruikt om te regelen waar licht op het scherm wordt weergegeven. Afhankelijk van wat er op het scherm getoond wordt, branden de leds volledig of worden ze gedimd voor donkere scènes. Apple's MacBook-modellen gebruiken momenteel een strook LED's aan de onderkant, terwijl de nieuwe Pro Display XDR meerdere LED's gebruikt, namelijk 576. Een mini-LED-display zal lijken op de Pro Display XDR, maar met meer LED's. Doordat het scherm uit veel meer LED's bestaat, zijn er meer dimzones om mee te werken. Een traditioneel scherm gebruikt misschien honderden LED's, maar een mini-LED-scherm kan er meer dan duizend hebben. Hierdoor geniet je, onafhankelijk van je tv en internet, van haarscherp beeld.

Mini-LED voordelen
Omdat er meer dimzones zijn, biedt een mini-LED display een beter contrast. De kleuren zijn stukken helderder en rijker dan op andere schermen en ook zijn donker- en zwarttinten diep van kleur. De technologie zorgt ervoor dat er meer controle is over wat er met de LED's op het scherm wordt weergegeven. Daarnaast zorgt de overgang naar mini-LED's ervoor dat nog dunnere en lichtere productontwerpen mogelijk zijn. LCD's met led-achtergrondverlichting zijn energiezuinig en mini-LED-LCD's zorgen voor een nog efficiënter energiegebruik.

Wanneer kunnen we mini-LED-technologie verwachten?
De eerste producten met mini-LED-technologie moeten nog uitkomen. Bij de laatste Apple-presentatie van de iPhone 12 zijn er nog geen producten met deze technologie gepresenteerd. Volgens Apple-analist Ming-Chi Kuo werkt Apple aan meerdere iPads en MacBooks die gebruikmaken van mini-LED-technologie. Naar verwachting gaat de 12,9inch iPad Pro 2021 het eerste mini-LED-product van Apple zijn. De eerste mini-LED-producten werden eind 2020 verwacht, maar door de wereldwijde gezondheidscrisis hangen de plannen van Apple nog in de lucht. Toch zijn er nog steeds geruchten die een 2020-release suggereren voor sommige mini-LED-producten. Dat deze technologie er gaat komen, is in ieder geval een ding dat zeker is. Op basis van geruchten lijkt het erop dat Apple van plan is om uiteindelijk voor alle iPad- en MacBooks over te schakelen naar mini-LED-displaytechnologie.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met pricewise.nl