Door alle slimme apparaten thuis is een snelle en betrouwbare internetverbinding meer dan ooit nodig. Je wilt namelijk niet wachten tot jouw favoriete Netflix-serie is geladen of vertraging hebben tijdens het gamen.

Een snelle internetverbinding is een prioriteit in een smart home, zeker als ook je deurbel, koelkast, lampen en rookmelder op internet zijn aangesloten. Je wilt tenslotte niet wachten tot jouw favoriete Netflix-serie is geladen of te maken krijgen met vertraging tijdens het gamen.

Download- en uploadsnelheid
Er zijn meerdere opties om uit te kiezen bij het afsluiten van een internetabonnement. Of je nu kiest voor een razendsnelle glasvezelverbinding of een andere internetaansluiting. De snelheid kun je bepalen door te kijken naar de downloadsnelheid en de uploadsnelheid. Mbit/s is de afkorting die de downloadsnelheid aangeeft. Voor veel gebruikers is dit het belangrijkste om te weten. Dit staat voor het aantal megabits per seconde. Hieraan kun je zien hoe snel je laptop een filmpje laadt of je tablet een internetpagina opent. De uploadsnelheid gaat om de snelheid waarmee je informatie kunt versturen, zoals een bijlage in een e-mail of het plaatsen van een video op Instagram.

Welke internetsnelheid is het beste?
Welke snelheid het beste is, hangt af van je wensen en huishouden. Zeker omdat sneller internet over het algemeen ook duurder is. Voor een smarthome met meerdere gezinsleden is een internetsnelheid tussen de 80 en 100 Mbit/s ideaal. Ook voor eenpersoonshuishoudens die veel downloaden en tegelijkertijd een film willen streamen is dit een geschikte snelheid. Wanneer je in een studentenhuis woont of erg veel apparaten hebt die internet gebruiken, is een verbinding tot 150 Mbit/s aan te raden. Hiermee kunnen een heleboel apparaten op hetzelfde moment werken. Zo zit iemand bijvoorbeeld online te gamen, terwijl een ander naar Netflix kijkt en jij vanaf je werk via de slimme deurbel kijkt wie er voor de deur staat. Er komen steeds meer grootverbruikers bij die behoefte hebben aan razendsnel internet.

De juiste router
Als je meer van je verbinding vraagt, heb je meer Mbit/s nodig. Dat geldt ook wanneer je meerdere apparaten aansluit op één verbinding. De internetsnelheid is vooral belangrijk bij het ontvangen en verzenden van informatie. Je moet dus ook op zoek naar de beste router, want niet alle routers kunnen deze hoge snelheden aan. Als je een internetabonnement hebt met lage snelheden, kan je router dit nooit verbeteren. Andersom is dit wel mogelijk. Om van een hoge internetsnelheid te kunnen profiteren, heb je een goede router nodig die deze snelheden aan kan.
Het kan voorkomen dat je internetsnelheid lager is dan de aanbieder belooft. Dit komt bijvoorbeeld door de afstand van je huis tot aan de centrale, je locatie, ruis op de lijn of de kwaliteit van de leidingen. Met een speedcheck controleer je wat jouw daadwerkelijke internetsnelheid is.

pcactive2