In mei en juni schortte Microsoft de optionele updates voor Windows 10 op. Deze worden in juli weer hervat, maar alleen voor nieuwere versies van Windows. En optionele updates gaan previews heten.

Microsoft gaf eerder aan dat het voor bepaalde tijd zich zou focussen op de beveiliging van de door hun ondersteunde besturingssystemen, dus van Windows Server 8 tot en met Windows 10. De reden hierachter was het feit dat er door de corona-pandemie te weinig ontwikkelaars en testers waren voor het voorbereiden van deze updates. Direct gevolg hiervan was dat alle optionele zaken/updates vanaf mei werden stopgezet, tenzij zich problemen zouden voordoen in werking of beveiliging. Deze worden nu weer hervat, aldus Microsoft.

3 soorten updates
Er zijn drie soorten updates: B, C en D (KB-updates). De belangrijkste is de B-update (beveiligingsupdate) die op Patch Tuesday verschijnt en natuurlijk gewoon verschijnt. Verder heb je dus de C- en D-updates die normaliter daarna in de derde (C) en vierde (D) week verschijnen, maar dus vanaf mei tijdelijk on hold werden gezet. Er blijken nu echter geen bedenkingen meer te zijn om deze optionele updates niet beschikbaar te stellen. Deze optionele updates bevatten veiligheidsrelevante fixes, die de volgende maand erop op de reguliere patchday worden vrijgegeven. Windows-gebruikers kunnen dus al eerder deze optionele updates testen of ze problemen opleveren met hardware of software.

 Wat te doen met Windows update(s)!
Regelmatig krijgen wij de vraag hoe je moet omgaan met updates van Windows. C en D gewoon laten voor wat ze zijn, ze komen later vanzelf automatisch, en zijn dan ook beter gepatched.
De standaardprocedure is: optionele updates (dus C en D) niet actief zoeken, wacht gewoon totdat het automatisch wordt aangeboden, dat is het veiligste want ze zijn dan beter gepatched (softwarematig aangepast). Dat geldt ook voor Major (updates die 2x per jaar komen), ook 20H2 (in het najaar) wordt een kleine update en dus geen grote zoals 20H1.

Versienummers: 2004, Mei update, 20H2
2004 is het laatste versienummer dat zo nog gebruikt wordt, vanaf nu heten de updates 20H2, 21H1 enz. Dat is ook slimmer als 2004 (april 2020) die niet in April kwam en de 2020 Mei Update wordt genoemd, terwijl hij ook niet in mei is uitgerold maar in juni.
20H2 wordt dus de nieuwe naam die je ziet bij de info, zodat er ook meer ruimte is om het iets uit te stellen. Als 20H2 wordt uitgebracht, is de verwachting dat het eigenlijk geen Major Update is (want geen Windows.old), maar weer net zo een als 19H2 (1909).

Optionele updates heten nu previews
Het bedrijf had de optionele updates sinds mei opgeschort als gevolg van de coronapandemie. In de feedback van zakelijke klanten ving Microsoft signalen op dat er geen bedenkingen meer waren over het testen van optionele updates voor Windows. Overigens noemt Microsoft de optionele updates nu previews in Windows 10 en Windows Server vanaf versie 1809, zoals o.a. blijkt uit onderstaande afbeelding.

Optionele updates hervatten settings optional updates