Microsoft zet vanaf mei alle optionele updates/zaken op een laag pitje voor alle Windows-versies die Microsoft nog ondersteunt, dus inclusief Windows 10. Wat merk je als gebruiker daarvan?

Microsoft heeft aangegeven in de komende (corona-)tijd zich te focussen op de beveiliging van de door hun ondersteunde besturingssystemen, dus van Windows Server 8 tot en met Windows 10. Alle optionele zaken/updates worden stopgezet, tenzij zich problemen voordoen in werking of beveiliging.

3 soorten updates
Er zijn drie soorten updates: B, C en D (KB-updates). De belangrijkste is de B-update (beveiligingsupdate) die op Patch Tuesday verschijnt en ook gewoon zal doorgaan. Verder heb je dus de C- en D-updates die normaliter daarna in de derde (C) en vierde (D) week verschijnen. Deze worden vanaf mei voorlopig on hold gezet, maar het kan zomaar zijn dat er toch weer eentje moet vanwege de kritische status.

Gevolgen voor Windows-gebruikers
De grote vraag is wat jij als Windows-gebruiker ervan zal merken nu deze optionele updates voorlopig niet meer gaan verschijnen. Normaal gesproken zul je hier geen hinder van ondervinden, want de beveiligingsupdates komen gewoon door. Het zal dus nauwelijks of geen impact hebben op het dagelijks gebruik van Windows.
Diverse gebruikers zijn bovendien juist opgelucht. Vaak losten cumulatieve updates het een en ander op, maar er ontstonden vaak direct weer nieuwe problemen. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het aantal cumulatieve updates dat is uitgekomen na de meest recente Patch-Tuesday, een patch voor een patch zo te zeggen.

Ga niet op zoek naar optionele updates
Moet je nu op zoek gaan naar die optionele updates (KB's)? Nee, laat alles gewoon normaal gebeuren. De KB’s die optioneel zijn hoef je dus ook niet te installeren, en dat voorkomt nogal wat problemen. Mensen die handmatig zoeken naar updates (de zogeheten seekers) en deze installeren, lopen dus een verhoogd risico op instabiliteit van het systeem. Wacht gewoon af, alles komt op Patch Tuesday automatisch.

Windows 10 2004 update
Overigens is op 24 april de Windows 10 2004 update gold gegaan. Deze volgende grote update van Windows 10 was al final vanaf december 2019 en naar verwachting is volgende week de release. Nederland en België zijn wel altijd later en het is inmiddels duidelijk dat de Windows 10 2004 update in mei verschijnt. Wellicht zal deze overigens Windows 10 2005 gaan heten, omdat hij in mei verschijnt. In PC-Active 312 die op 22 mei verschijnt, is er volop aandacht voor deze Windows 10 2004 Update.

 

Windows Update op Twitter Starting in May 2020 we are pausing all optional non security releases C png