Samsung introduceert in 2020 een nieuwe serie curved monitoren onder de naam Odyssey. Met een verversingssnelheid van 240Hz en een MPRT-responsetijd van 1ms zijn de nieuwe monitoren ideaal voor gaming.

Op allerlei gebieden is Samsung een grote naam en dat geldt ook voor de (gaming)monitoren. Nieuw is de Odessy-serie: gamingmonitoren met 240Hz verversingssnelheid en 1ms MPRT. Wat direct opvalt aan de Odyssey G9 is de kromming, zo’n diepe kromming (1000R) zagen we nog niet eerder. De 'R' in 1000R staat voor radius, hoe lager het getal hiervoor hoe meer kromming het scherm bevat. Een 1000R-scherm bekijk je optimaal vanaf ongeveer één meter afstand: precies de afstand die de meeste mensen van hun computerscherm afzitten. Ook komt een kromming van 1000R overeen met de kromming van het menselijk oog.

Specificaties
De Odyssey-serie ziet er futuristisch uit, vooral dankzij de verlichting in de fraai afgewerkte achterkant. De 49inch G9 verschijnt in het wit, de G7-modellen zullen alleen in het zwart op de markt komen. Alle Odyssey-monitoren beschikken over een verversingssnelheid van 240Hz en een MPRT-responsetijd van 1ms. Ook zijn NVidia G-SYNC en Radeon FreeSync op alle modellen beschikbaar.
De G9 is 49inch groot, heeft een 32:9 aspect ratio, ondersteunt HDR1000 en beschikt over een DQHD-resolutie van 5120x1440. De G7 komt in twee formaten: 32inch en 27inch. Beide modellen hebben een 16:9 aspect ratio, ondersteunen HDR600 en beschikken over een QHD-resolutie van 2560x1440.

Toepassing
Voor snelle en competitieve e-sport games is vooral de verversingssnelheid erg belangrijk: met 240Hz en 1ms scoort de Odyssey G9 uitstekend. Niet voor alle professionele gamers is de verversingssnelheid zo belangrijk, fanatieke spelers van strategische spellen als het Oost-Aziatische Go of Poker hebben meer aan de ruime resolutie van 5120x1440, zo kunnen er meer spellen tegelijkertijd worden gespeeld. Overigens lijken professionele spelers van dergelijke strategiespellen zich in een benarde positie te bevinden, kunstmatige intelligentie lijkt inmiddels te sterk in dit soort spellen: zowel professionele Go- als Poker-spelers worden inmiddels verslagen door slimme algoritmes.
Natuurlijk heeft een grotere monitor niet alleen voordelen voor gamers, verschillende onderzoeken tonen aan dat het werken met een groter scherm ook een gunstig effect heeft op de productiviteit. Een curved-monitor heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat je minder snel last krijgt van vermoeide ogen en weerspiegelingen minder storend zijn.

Prijzen en beschikbaarheid
Samsung heeft helaas nog geen prijzen bekendgemaakt. De 49inch CRG9 van vorig jaar kreeg een verkoopadviesprijs van € 1.499,-. We verwachten dit jaar een soortgelijke prijs voor de Odyssey G9. De G7-modellen zullen goedkoper zijn, we verwachten een vanaf-prijs van rond de € 499,-. De Odyssey-serie wordt verwacht in het tweede kwartaal van 2020.

odysseyg9 samsung monitor