Tegenwoordig heeft iedereen de nodige gadgets in huis, zoals smartphones, tablets en spelcomputers. Maar hoe verzeker je deze gadgets?

In je woning heb je best veel gadgets, meestal meer dan je denkt. Want naast een smartphone en tablet heb je wellicht ook een gameconsole of een smartwatch. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan hoe je gadgets verzekerd zijn? Er zijn verschillende mogelijkheden. Vaak valt schade onder de inboedelverzekering, al hangt dit wel af van het soort schade. Daarnaast is het mogelijk om een aparte verzekering af te sluiten voor je smartphone, tablet, laptop of desktop die zich specifiek richten op deze apparaten. Wij gaan hier verder in op deze verzekeringen.

Verzeker je gadgets met een inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering verzeker je jouw inboedel, waaronder ook mobiele apparaten en gadgets vallen, voor brand, waterschade en diefstal. Bij een inboedelverzekering zijn je gadgets dus doorgaans niet direct verzekerd voor val- of stootschade. Door inboedelverzekering vergelijken kun je de verschillende polissen bekijken en de beste deal uitzoeken. Inboedelverzekering vergelijken zorgt ervoor dat je ook meteen aanvullende verzekeringen kunt bekijken waardoor jouw dekking wordt uitgebreid. Voor jouw gadgets zoals een laptop en smartphone valt het aan te raden om een extra buitenhuisdekking te kiezen waardoor jouw kostbare spullen ook buitenshuis verzekerd zijn voor schade, verlies en diefstal. De module aansprakelijkheid is prettig als jij wel eens bij een ander schade veroorzaakt, bijvoorbeeld doordat je een enthousiaste hond hebt. Met deze verzekering zijn jij, je partner, kinderen en huisdieren, wereldwijd verzekerd voor het toebrengen aan schade bij anderen, bijvoorbeeld als je kind de nieuwe smartphone van je vriend laat vallen.

Specifieke verzekering voor je gadgets
Smartphones, laptops en tablets zijn kostbaar en je hebt ze ook nog eens dagelijks nodig. Een specifieke verzekering voor gadgets beschermt je tegen onverwachte kosten en zorgt ervoor dat jouw apparaten snel worden gerepareerd, zodat je ze zo snel mogelijk weer kunt gebruiken. Deze verzekering keert onder andere uit in het geval van diefstal, valschade, waterschade of een mechanische storing. Als je apparaten niet ouder dan één jaar zijn, kun je deze doorgaans alsnog mee verzekeren. Door meer apparaten in één polis te verzekeren, bespaar je doorgaans kosten. Je kunt zelf de dekking bepalen. Misschien zijn er risico's die je wel durft te nemen en hoef je jouw smartphone niet te verzekeren tegen diefstal. Ook is het mogelijk om je zonder eigen risico te verzekeren of slechts met een klein eigen risico. Het is verstandig om je alleen te verzekeren tegen kosten die je zelf niet kunt dragen. Door een verzekering zonder eigen risico af te sluiten, betaal je namelijk meer per maand. Hoe minder opties je verzekert, hoe goedkoper de verzekering is. Hierdoor kan het natuurlijk wel zijn dat op het moment dat er schade optreedt, je hier niet voor gedekt bent. De kosten kunnen zonder verzekering hoog oplopen, bijvoorbeeld bij de nieuwe iPhone 11 pro die een vanaf prijs heeft van € 1159,-. Let op: als je telefoon binnen zes maanden kapot gaat, heb je recht op een nieuw toestel volgens de wettelijke garantie die je verzekert tegen productiefouten.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Pricewise.nl