De nieuwe iPhones 11 zijn geïntroduceerd, lees hier de belangrijkste specificaties, verschillen, prijzen en over de camera's.

Door Bert van Dijk

Dinsdagavond werden de nieuwe iPhones 11 aangekondigd, je herkent ze direct aan de achterkant door een iets verhoogde vierkant met twee camera’s voor de iPhone 11 en drie camera’s voor beide Pro-modellen.
Het glas aan de voor- en achterkant is volgens Apple nu het sterkste van alle smartphones. Het logo aan de achterkant staat nu meer in het midden zonder de letters iPhone. Ook het geluid van alle nieuwe iPhones is ruimtelijker met ondersteuning van Dolby Atmos. Verder zijn ze beter bestand tegen vocht.

iPhone 11, Pro en Pro Max
De iPhone 11 is de opvolger van de iPhone XR en beschikt over de snelle A13 Bionic-chip, volgens Apple zelfs de allersnelste in een smartphone. Belangrijke nieuwe feature is de dubbele camera en de verbeteringen op het gebied van foto’s en video’s, zoals Night Mode waarmee je in donkere lichtomstandigheden toch mooie foto’s kunt maken. Hij verschijnt in zes kleuren waaronder twee nieuwe: groen en lavendel.
De iPhone 11 Pro en de iPhone 11 Pro Max zijn de opvolgers van de iPhone XS en iPhone XS Max. Vergeleken met de normale iPhone 11 beschikken ze over een derde cameralens en een snellere A13-chip die ook energiezuiniger voor je iPhone is. Verder zijn de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max verkrijgbaar in donkergroen, spacegrijs, zilver en goud. Hieronder zie je afbeeldingen geschoten met de iPhone 11, waaronder een foto tijdens een concert van Elton John gemaakt door Ryan Russell gemaakt met een iPhone 11 Pro Max.

RyanRussell EltonJohn iPhone11ProMax 1

 

Nightmode 2

Camera's
Met elke camera kun je gemakkelijk in- en uitzoomen waarbij ook de opname van het geluid afgestemd wordt op je videokadering. De voorkant en het formaat zijn niet gewijzigd. Iedereen die graag goede foto’s maakt, wordt met deze iPhones in de watten gelegd. Ze schakelen bij weinig licht automatisch over op een nachtmodus met verrassend heldere kleuren en minder ruis. Hierbij maakt Apple ook gebruik van een vernieuwde groothoeklens. Ook het scherpstellen gaat bij weinig licht 3x zo snel.

Met de dieptegevoelige camera’s kun je met de High Key mono-portretstand mensen en dieren los maken van een rommelige achtergrond. Erg handig is de nieuwe QuickTake-functie waarmee je heel simpel door de sluiterknop vast te houden direct een video opneemt. Maak je liever snel achter elkaar een serie foto’s, dan veeg je na het iets langer vasthouden van de sluiterknop gewoon naar links om de burst mode in te schakelen.
Indrukwekkend was de demonstratie van de app FILMIC Pro die tegelijk met de drie camera’s opnames kon maken in 4K-resolutie op 60 beelden per seconde. De camera aan de voorkant biedt nu ook 12 MP, 4K-video en slowmotion-opnames tot 120 beelden per seconde. Na een Deep Fusion-upgrade nemen de iPhones voor en na je opname in totaal 8 extra foto’s die de tot 20 procent snellere A13-chip met neural engine samenvoegt tot een optimaal belichte foto.

iPhone 1

Welke iPhone kies jij?
Met al deze nieuwe functies is het verrassend dat de iPhone 11 met een vanaf prijs van € 809,- liefst € 50,- goedkoper is dan de oude prijs van de best verkopende iPhone XR. De iPhone XR blijft te koop voor € 709,- en een interessante middenklasser als fotografie niet jouw passie is. Omdat de restwaarde van een iPhone 11 langer hoog blijft en het prijsverschil met € 100,- erg klein is, gaat de iPhone 11 zonder twijfel de volgende meest verkochte iPhone worden. Voor de meeste kopers zal de iPhone 11 al meer dan genoeg zijn. Voor de iPhone 11 Pro betaal je immers € 350,- meer. Daarvoor krijg je een kleiner OLED-scherm, een derde cameralens en een 4 uur langere accuduur. Ook de bescherming tegen vocht is op de Pro-modellen nog iets beter. Omdat die bescherming vooral bij gebruik zonder een beschermende hoes kan slijten, moet je je iPhone nooit bewust aan vocht blootstellen. Bij het opladen kan dit ook heel gevaarlijk zijn. Voor nog eens € 100,- extra krijg je met de iPhone 11 Pro Max alleen een groter scherm en een accuduur die nog eens een uur langer is. De OLED-schermen van de Pro-modellen ondersteunen ook HDR10 en Dolby Vision, zijn contrastrijker en helderder dan ooit. Bij de Pro-modellen is de rand niet van aluminium, maar van roestvrij staal. Klein minpuntje is dat Apple alleen bij de Pro-modellen de zwaardere 18W-oplader meelevert waarmee je je iPhone in 30 minuten voor de helft kunt opladen. Bij de iPhone 11 moet je het doen met de veel langzamere 5W-oplader.
Heb je liever een wat kleiner toestel en vind je inloggen met je vingerafdruk fijner? Dan tref je het dat Apple de iPhone 8 met € 150,- heeft verlaagd tot € 539,-. Daarmee heeft Apple bijna opeens weer een budgetmodel te pakken en vraag ik me af of er nog wel een opvolger komt voor de iPhone SE. Behalve de iPhone 8 kun je vanaf € 599,- bij Apple ook nog kiezen voor de iPhone 8 Plus. Ook prettig is dat Apple bij de iPhone 8, 11 en XR nog maar € 50,- extra vraagt om de opslagruimte met 64 GB te verdubbelen tot 128 GB.

Prijzen en beschikbaarheid iPhone 11, Pro en Pro Max
Dit zijn de prijzen van de iPhone 11:
64GB: € 809,-
128GB: € 859,-
256GB: € 979,-

Dit zijn de prijzen van de iPhone 11 Pro en Pro Max:
64GB Pro: € 1159,-
256GB Pro: € 1329,-
512GB Pro: € 1599,-
64GB Pro Max: € 1259,-
256GB Pro Max: € 1429,-
512GB Pro Max: € 1659,-

De iPhones zijn te bestellen vanaf vrijdag 13 september en liggen vanaf 20 september in de winkels. Een dag eerder op 19 september komt ook iOS 13 uit. Bezitters van een iPad spelen op safe als ze met hun iPhone nog even met iOS 13 wachten tot 30 september. Op die datum brengt Apple naast iPadOS ook iOS 13.1 uit. Omdat je voor WatchOS ook iOS 13 nodig hebt, betekent dit ook dat je voor je Apple Watch met WatchOS 6 moet wachten tot 30 september.