Met de Samsung Galaxy S11 en een docking station projecteer je holografische kleurenbeelden in de lucht.

Het projecteren van beelden in de lucht ziet er voor veel mensen futuristisch uit, maar is veel dichterbij dan menigeen denkt. Samsung brengt over een halfjaar de Galaxy S11 uit en die krijgt interessante nieuwe features: al eerder berichtten wij over een spectrometer en de S11e met twee schermen. Samsung wil wellicht ook dat de Galaxy S11 in combinatie met een stereoscopisch hologramapparaat in de vorm van een docking station (cradle) kleurenbeelden in de lucht toont, aldus dit bericht. Lees onderaan het artikel bij Samsung docking station hoe Samsung dit technisch mogelijk wil maken.

Swiper Samsung Galaxy S11 met docking station voor luchtprojectie LetsGoDigital

Mogelijkheden voor luchtprojectie
Er zijn tal van mogelijkheden te bedenken wat je in de lucht kunt projecteren. Dat kunnen algemene zaken zijn zoals de tijd, de resterende batterijduur of het weersbericht gecombineerd met je locatie. Ook is de hologramcradle in staat om meldingen te projecteren, zoals een binnenkomend bericht en zelfs de inhoud van dat bericht. Luister je naar muziek, dan toont de luchtprojectie (aerial image) welk nummer er wordt afgespeeld. Dit kan zonder één knop aan te hoeven raken: alles gebeurt op basis van projecties in de lucht. Door het hologramapparaat te voorzien van een touch paneel die in staat is om bewegingen te detecteren, kun je de luchtprojectie met je hand bedienen. Door in de lucht bewegingen met je vinger te maken, kun je bijvoorbeeld muziek bedienen, een playlist inzien, een nummer pauzeren, herhalen of in willekeurige volgorde afspelen.

Samsung Galaxy S11 projecteert beelden
De camera van de Samsung Galaxy-smartphone (met diepte-sensor) wordt gebruikt om de afstand van de gebruiker te bepalen. Zodoende kan het beeld aangepast worden aan de hand van waar de gebruiker zich bevindt, ten opzichte van het docking station. Sta je verder bij het hologram af, dan wordt de tekst of andere inhoud vergroot weergegeven. Sta je dichterbij, dan wordt de projectie verkleind en is er vanzelfsprekend betere beeldkwaliteit. Doordat de camera in staat is om te bepalen waar de gebruiker zich bevindt, kan ook bepaald worden wat de linker- en rechterkant van een weergave moet zijn. Dat is wel zo handig bij het weergeven van tekst: zo hoef je geen woorden in spiegelbeeld te lezen en wordt de weergave dus automatisch aangepast.
Doordat zowel touch input als gebaren herkend worden, kunnen er ook tal van beeldbewerkingen aan de hologramprojectie worden aangebracht. Met een simpele duim-wijsvingerbeweging kun je het projectiebeeld vergroten of verkleinen. Het is ook mogelijk om het geprojecteerde beeld ‘vast te pakken’ om een stukje hoger weer neer te zetten. Het beeld staat dan dus geheel los van het hologramapparaat.
Het mooie is; je hoeft je ook geen zorgen te maken over je batterijverbruik, want het hologram apparaat dient als docking station, zodra je de telefoon erin legt begint deze op te laden. Ideaal!

Hologram-smartphone en een 3D-lens
Overigens zijn er al een aantal oplossingen om een hologram te maken met je smartphone. In 2018 werd de eerste hologramsmartphone geïntroduceerd, de Red Hydrogen One. Bij dit toestel worden de projecties echter niet in de lucht, maar op het scherm zelf getoond. Door de telefoon te bewegen, zie je het driedimensionale beeld veranderen. Met de Smart Hologram, een 3D hologram lens, is het wel daadwerkelijk mogelijk om de projecties uit je smartphone te laten komen. Zo’n optionele lens is met een prijs van slechts $ 10,- goed betaalbaar en kan op elke willekeurige smartphone bevestigd worden. Samsung lijkt echter voor een meer praktische invulling te kiezen, in plaats van entertainment. Dit komt temeer omdat er simpelweg nog te weinig 3D content voorradig is, zo duidt de fabrikant aan in het patent.
Behalve een docking station kan deze technologie ook in een smart speaker en zelfs een flip cover worden toegepast. Bij al deze producten wordt de smartphone gebruikt als hulpmiddel om de aerial image te kunnen tonen.

Virtueel dashboard
Ook voor de auto ziet Samsung mogelijkheden. Denk aan een virtueel dashboard, waarbij algemene informatie zoals de snelheid, motortemperatuur, omgevingstemperatuur, resterende brandstofniveau en/of de tijd weergegeven kan worden. Met een simpele tik laat je het gehele dashboard weer verdwijnen en heb je optimaal zicht. Je kunt je natuurlijk wel afvragen hoe het zit met de afleidingsfactor. Niet voor niets mag je geen mobiel gebruiken in het verkeer. Hoe de wetgever met een hologram dashboard om zal gaan zal de tijd moeten uitwijzen, maar de kans is groot dat dit nog niet zomaar geïmplementeerd mag worden. De komende jaren zullen we wel steeds meer displays in auto’s terug gaan vinden. Ook in de vorm van flexibele displays, onder andere in de middenconsole.

Zakelijke markt
Ook voor de zakelijke markt zijn er tal van toepassingsgebieden te denken. Doordat je fysiek niets hoeft aan te raken, is het ideaal toepasbaar op plekken waar hygiëne erg belangrijk is. Denk bijvoorbeeld aan een professionele keuken, waarbij je apparaten zoals de afzuigkap en de oven eenvoudig kunt bedienen middels gebaren die je in de lucht maakt. Maar bijvoorbeeld ook een ziekenhuis, waar hygiëne natuurlijk van levensbelang is.

Overzicht tekenng

Samsung docking station
De docking station, ook wel een cradle genoemd, is gebruikt voor de render set. Om deze verbazingwekkende technologie mogelijk te maken, wordt er gebruikgemaakt van drie hoofdcomponenten: een edge display, een halve spiegel en een retro-reflecterend element. Deze worden op een bepaalde schuinte ten opzichte van elkaar gepositioneerd. Zodoende wordt het mogelijk om een beeld dat getoond wordt op het afgeronde smartphonescherm, via het retro-reflecterend element te weerkaatsen op de halve spiegel, waarna het beeld in de lucht geprojecteerd kan worden. Je hoeft de telefoon alleen maar in het speciale docking station te leggen.
Als alternatief wordt er nog gesproken over de integratie van een tweede retro-reflecterend element, dit zou de beeldkwaliteit ten goede komen. Met twee elementen zou de kwaliteit van de luchtprojectie (nagenoeg) gelijk zijn aan de beeldkwaliteit van je scherm, aldus de patentomschrijving.
Met één retro-reflecterend element is de beeldkwaliteit lager. Dit komt doordat de halve spiegel slechts een deel van het licht doorlaat voor het produceren van een aerial image, een deel van het invallende licht wordt weerkaatst en gaat dus verloren. Middels een tweede retro-reflecterend element kan dit voorkomen worden.