Samsung heeft een patent aangevraagd voor een smartphone met een dubbele camera en een groot display op de achterkant. Wordt dit de nieuwe S11e?

Begin augustus 2019 werd de Galaxy Note 10-serie geïntroduceerd en dan is het weer een halfjaar (februari 2020) wachten voordat de nieuwe Galaxy S-modellen uitkomen. Nadat het design van de Galaxy S8, S9 en S10 vrij dicht bij elkaar lag, wordt er nu verwacht dat de Koreaanse fabrikant de S11 van een geheel nieuw ontwerp zal voorzien. Inmiddels verschijnen er smartphones met een notch of een roterende camera, hoe zullen de Galaxy S11e, S11 en een S11+ eruit gaan zien? In dit artikel gaan we in op de S11e.

Galaxy S11e
Het lijkt erop dat de Galaxy S11e wellicht wordt voorzien van zowel een scherm aan de voorkant als aan de achterkant, zodat je gemakkelijk selfies kunt maken met de hoofdcamera. In juni 2018 heeft Samsung Electronics een design-patent ingediend bij de USPTO (United States Patent and Trademark Office) voor een smartphone met twee schermen. Het design-patent met de naam ‘Electronic device’ werd op 10 september 2019 gepubliceerd en omvat een zevental patentschetsen. Voor een betere visualisatie van het gepatenteerde product heeft LetsGoDigital die met dit bericht kwam, een serie 3D-product-renders ontworpen op basis van de bijgesloten schetsen.

galaxy smartphones met extra scherm in artikel

De voorzijde heeft veel weg van de Samsung Galaxy S10, met een stijlvol en slank vormgegeven smartphone met minimale schermranden. Daarom heeft de examinator van de USPTO een verwijzings-url toegevoegd aan het patent naar de Galaxy S10, als referentie voor ‘overige publicaties’. De schermrand aan de onderzijde is nog verder geminimaliseerd, waardoor deze net zo smal is als de randen aan de twee zijkanten. De speaker is in de bovenste bezel geplaatst. Een notch heeft dit toestel niet, er is ook geen pop-up of punch-hole camera toegepast. Het is een volledig full screen ontwerp.
Verder heeft de achterzijde een tweede scherm, dankzij dit display kunnen er selfie-opnames gemaakt worden met de hoofdcamera. Zo beschik je over een prachtig symmetrische voorzijde en kun je ook nog hoogwaardige portretopnames maken. In tegenstelling tot het display aan de voorzijde is er aan de achterzijde geen curved scherm, maar een plat display gebruikt. Zo voorkom je dat het scherm te snel beschadigd, als je de telefoon neerlegt op tafel.
Het scherm aan de achterzijde beslaat ruwweg 60% van het totale oppervlak. De display loopt niet helemaal door tot aan de onderzijde. Zodoende behoudt je een goede grip op de smartphone, zonder dat het scherm continue onder de vingerafdrukken komt te zitten.

Camera's
Op de achterkant worden boven het tweede scherm de camera’s geplaatst. De patentschetsen tonen een dubbele camera, die in de linkerbovenhoek is gepositioneerd, horizontaal van elkaar. Direct naast de camera is een LED-flitser geplaatst. Voor de product-renders is Letsgodigital uitgegaan van de patentschetsen en dus zie je een dual camera.
Dit komt tevens overeen met het camerasysteem van de Galaxy S10e, het instapmodel binnen de S10-serie. Overige topmodellen binnen de S-serie en Note-serie zijn voorzien van minimaal een triple camera. Premium telefoons zoals de Galaxy S10 Plus en de Note 10 Plus beschikken zelfs over een quad camera. Toch heeft Samsung bij dit ontwerp gekozen voor een dual camera systeem, mogelijk bedoelt voor de S11e.
Het zou ten slotte een unieke functie zijn voor dit model. Door alleen de Galaxy S11e van een dubbel scherm te voorzien, hoeft Samsung geen risico te lopen met de andere toptoestellen uit de S-serie. De duurdere modellen worden ook veel gebruikt in het bedrijfsleven, waar men hoogstwaarschijnlijk niet staat te wachten op zo’n display op de achterzijde. Met de S11e weet de Koreaanse fabrikant direct de juiste doelgroep aan te spreken: jongeren, want die zijn tenslotte gek op het maken van selfies.
Onderstaande render illustreert nog even hoe het toestel eruit zou zijn als er ook een punch-hole camera wordt toegepast. Hierdoor zou je bijvoorbeeld een groepsvideochat kunnen houden, met iemand die zich aan de voorzijde en aan de achterzijde van het toestel begeeft, en een derde of vierde persoon die via een ander mobiel apparaat verbindt.

punch hole dual camera s11 1

Punch hole camera
Verder zijn er aan de rechterzijde een tweetal knoppen, vermoedelijk bedoeld voor de aan-/uitknop en de volumetoetsen. Een Bixby-knop lijkt te ontbreken, wat overigens ook al het geval is bij de recent geïntroduceerde Samsung Galaxy Note 10. Ten slotte toont de onderzijde een usb type-c aansluiting, evenals een microfoon. Bij de Note 10 zijn alle knoppen juist naar de linkerzijde verplaatst, dit heeft ermee te maken dat je dit toestel met een stylus pen kunt bedienen, deze wordt door de meeste mensen in hun rechterhand vastgehouden, waardoor het handiger is om de knoppen aan de linkerzijde te plaatsen.

Als er meer bekend wordt, hoor je van ons.