Op woensdag 10 april is het Wereld Global Work from Home Day. Zoals deze term dus al zegt, is dit een dag waarop massaal thuisgewerkt kan worden en over thuiswerken nagedacht wordt. Lees hier o.a. wat de top 5 grootste thuiswerkfrustraties zijn en welke tips er zijn voor het thuiswerken.

Megan van der Wagt

Hoewel thuiswerken ontzettend veel voordelen met zich meebrengt, heeft het ook zijn nadelen. Netgear, onder andere bekend van het Netgear mesh-systeem Orbi RBK853 en de mobiele router Nighthawk M6 Pro Mobile Router, deed onderzoek naar opvallend thuiswerkgedrag van Nederlanders.

De top 5 grootste thuiswerkfrustraties onder Nederlanders:
1. Slecht werkende wifi (14%)
2. Afgeleid raken (14%)
3. Technische problemen (een beeldscherm dat niet werkt) (12%)
4. Isolatie en geen contact met anderen (9%)
5. Geluidsoverlast van de buren of van buiten (9%)

Slecht werkende wifi blijkt veel Nederlanders dus te frustreren. Daarnaast blijkt uit het onderzoek van Netgear dat 3 op de 10 Nederlanders (28%) vinden een goede wifiverbinding zelfs belangrijker om hun dag succesvol door te komen dan goede voeding.

Mannen hebben vaker thuiswerk smoesjes dan vrouwen
Internetverbinding heeft aanzienlijk veel invloed op onze thuiswerkprestaties. 13% van de Nederlanders is wel eens serieus in de problemen gekomen met werk of school, omdat wifi niet naar behoren werkte en 1 op de 5 Nederlanders (19%) heeft hierdoor zelfs wel eens een belangrijke meeting gemist.
Aan de andere kant gebruiken Nederlanders slechtwerkend internet ook als een excuus voor hun eigen gewin: 1 op de 10 Nederlanders (9%) heeft slechtwerkende wifi wel eens als smoesje gebruikt om onder een meeting of opdracht voor werk of school uit te komen. Opvallend is dat mannen dit vaker doen dan vrouwen (M: 11%; V:7%).

Thuiswerk tips
Werk je (vaak) thuis? Dan hebben we een aantal tips voor je. Laat je bijvoorbeeld oppeppen door een lekkere geur. Afgeleid raken blijkt de tweede grootste thuiswerkfrustratie van de Nederlander. Geen zin meer in werk en last van weinig concentratie? Probeer dan eens wat anders dan je telefoon wegleggen. Het klinkt misschien vreemd, maar geuren kunnen veel invloed hebben op je stemming en concentratie. Zet een lekker ruikend bosje bloemen, geurkaars of luchtverfrisser neer met een geur waar je van ontspant en focust. Of zet een raam open, zodat je hersenen meer frisse lucht en zuurstof krijgen om productief te zijn.

Gamify je werkdag
Last van weinig motivatie? Dan hebben we als tip dat je gamification-elementen kunt gebruiken om je werkdag leuker te maken. Maak een spel van je to-do-lijst door jezelf punten te geven voor elke voltooide taak en werk jezelf naar beloningen zoals een koffietje of pauze. Door een bepaalde waarde te koppelen aan voltooide taken en het feit dat elke voltooide taak je dichtbij brengt bij je doel en een beloning, stimuleer je je motivatie en maak je je werkdag een stuk leuker.

Werk virtueel samen in VR
Werken vanuit huis kan fijn en rustgevend zijn, maar het gemis van gezelschap en reuring kan de energie ook weer uit je halen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 1 op de 10 Nederlanders raakt namelijk gefrustreerd door isolatie en weinig sociaal contact tijdens het thuiswerken. Organiseer daarom viruele co-working-sessies met collega’s of vrienden. Zo werk je vanuit het comfort van je eigen huis, maar ben je toch niet alleen en kun je elkaar motiveren en inspireren. Tegenwoordig is het zelfs al mogelijk om met VR-sets een virtuele co-working-ruimte op te zetten, zodat je vanuit huis met je collega’s (als avatars) op kantoor kunt zitten.

Vergeet je verbinding niet
Het ligt misschien voor de hand, maar zorgen voor een goede internetconnectie kan wonderen doen voor je productiviteit en mentale welzijn. Dubbelscheken of je internet jouw productiviteit naar beneden haalt en je huis voorzien van een sterk wifisysteem, is dus zeker een aanrader.

*Het onderzoek is een representatief nationaal onderzoek, uitgevoerd in februari 2024, door onderzoeksbureau iVOX in opdracht van NETGEAR, onder 1.000 Nederlanders.