Zoek je een drone die eenvoudig is te bedienen, mooie kwaliteit beelden geeft in foto en video,  zonder verdere opleiding mag worden gevlogen en scherp geprijsd, dan is de DJI Mini3 een prima keuze.

Herman Krebbers / Hans de Rooij - HCC Drones

DJI intro


Al voor ca € 470,= koop je de DJI Mini3 met eenvoudige controller. Kan je iets meer besteden, dan is de Fly More Combo met 3 accu’s en RC1 smart controller met ingebouwd beeldscherm voor ca € 818,= een aanrader.

Foto en video maken met een drone geeft extra mogelijkheden om objecten overzichtelijk in beeld te brengen. Dit hebben we uitgebreid getest op bollenvelden, interessante gebouwen en stadsoverzichten, zoals op bijgaande foto’s is te zien. Maar ook voor andere toepassingen zoals het in kaart brengen van groeiverschillen in landbouwgewassen. Steeds meer hobbyisten gebruiken drones, mede omdat ze steeds gemakkelijker worden in bediening.

Onder de 250 gram
Afgelopen maanden hebben we hiervoor uitgebreid ervaring opgedaan met de DJI Mini3. Deze drone weegt 249 gram, dus onder de grens van 250 gram, en daarom mag ieder daarmee vliegen zonder verdere opleiding te hebben gevolgd. Je moet je als drone operator wel registreren bij RDW. Met het registratienummer op drone en afstandsbediening mag je dan met de DJI Mini3 in alle landen in Europa vliegen.
DJI 2Wij hebben de DJI Mini3 met de remote controller met ingebouwd beeldscherm getest. Deze drone blijkt erg handig in gebruik en is snel na opstarten klaar om te vliegen. Door de ingebouwde GPS blijft de drone na opstijgen keurig stabiel op de plek hangen, totdat de operator met de sticks de drone de juiste kant op stuurt. Omdat  het punt van opstijgen (homepoint) wordt vastgelegd, komt de DJI Mini3 met een druk op de knop weer automatisch terug naar dat punt. Je mag tot een hoogte van max 120 meter vliegen en de automatische terugvlieghoogte kun je instellen op bijvoorbeeld 30 m, net hoger dan de bomen en gebouwen om je heen. DJI geeft aan dat de drone een maximale snelheid van 16 m/s (ca. 58 km/uur) kan halen en met een maximale windsnelheid tot 5 Beaufort kan worden gevlogen. Bij flinke wind is het aan te raden eerst tegen de wind in te vliegen en terug met rugwind, om te voorkomen dat door veel stroomgebruik de drone voor de landingsplaats al naar beneden komt.

DJI swiper

De DJI Mini3 onderscheidt zich van de Mini3 pro onder andere doordat deze geen obstakelbeveiliging heeft. Dat betekent dus extra alert zijn met vliegen dicht bij bomen of gebouwen. De Mini3 stopt dan niet automatisch. De Mini3 Pro heeft ook enkele andere features zoals een camera met hogere framerate, waypoints en active track (volgen), maar kost dan ook ruim € 350,- meer dan de Mini3.

Voorbereiding
Voor het vliegen is een goede voorbereiding altijd belangrijk. Dus controle vooraf of de laatste versie van de firmware is geïnstalleerd en dat de accu’s zijn opgeladen. Bij de Mini3 Fly More Combo zijn 3 accu’s geleverd. De opgegeven maximale vliegduur per batterij is 38 minuten, maar in de praktijk kan met  een volle lading  ca 25 minuten worden gevlogen.

De Mini3 is voorzien van een hoge resolutie camera met een 1/1.3 inch beeldsensor. Daarmee maak je foto’s in 12 megapixel formaat. Voor video is in te stellen met welke resolutie en framerate je wil werken, bijvoorbeeld 4K tot 30fps. Bij snel wisselend beeld is het vaak handiger niet de hoogste resolutie te kiezen, maar wel de hoogste framerate om meer vloeiend beeld te krijgen.  

DJI 3Bij de opname op bloeiende bollenvelden in Flevoland in april blijken de kleuren levensecht, ondanks het relatief donkere weer. Met de verstelbare sluitertijd kan ook eenvoudig een kleine over- of onderbelichting worden bijgesteld, tijdens het vliegen.

Een mooie beeldvulling blijft de uitdaging. Dat vraagt fotografisch inzicht en veel oefening. Handig is dan al wel dat je het vliegen en bedienen van drone en camera al goed beheerst.

Daarom organiseren we als HCC Drones Interessegroep regelmatig vliegbijeenkomsten in het land. Daar wisselen we met elkaar ervaringen uit. Maar ook doen we onder begeleiding vliegoefeningen. Leden kunnen daar ook een aantal drones zelf eens uitproberen om te ervaren hoe gemakkelijk het vliegen gaat met de DJI Mini3 of Mini3 Pro om een juiste keuze te maken.

Meer informatie over drones, regelgeving en activiteiten van de HCC Drones interessegroep is te vinden op www.drones.hcc.nl. Meer informatie over de specificaties van de Mini3 in het Nederlands is te vinden via de leveranciers in Nederland. Op Youtube staan veel video’s van, met en over de Mini3.

.


Product: DJI Mini3

 

4 sterren

Prijzen
DJI Mini 3 met fly more combo € 649,-
DJI Mini3 met RC Smart Controller € 629,-
DJI Mini3 met RC Smart Controller en fly more combo € 779,-

Pluspunten:
* eenvoudig in gebruik voor beginner
* RC handig ingebouwd display in afstandsbediening
* goede prijs/prestatie verhouding
* met combi handige transporttas en twee extra accu’s

 Minpunten:
* gevoelig voor zijbeweging bij flinke wind