Google, Amazon en Apple hopen je huiskamer te veroveren met slimme speakers. Maar wat heb je nou echt aan zo’n Google Home of Amazon Echo, en hoe haal je er in Nederland eentje in huis?

Door: Thomas Haenen

Reviews slimme assistenten
Amazon Echo
Google Home
Sonos One
Meer slimme assistenten


“Goedemorgen Fred! Vandaag wordt het 12 graden, maar zonnig. Je hebt een afspraak staan om 11 uur. Vertrek over vijftien minuten om op tijd aan te komen, want er zijn files onderweg. Vergeet niet het vuilnis buiten te zetten!” Als het aan Google en Amazon ligt, hoef je straks niet meer naar je scherm te staren in de ochtend voor een update. Door met zogenaamde slimme speakers te praten, krijgen we een persoonlijke samenvatting van belangrijke info. Google Home en Amazon Echo zijn speakers voorzien van stemgestuurde assistenten. In rap tempo worden ze populair in de Verenigde Staten, en binnenkort is ook Nederland aan de beurt.

Stemgestuurde speakers zijn er allang niet meer alleen om vragen te stellen. Tuurlijk, de hoogte van de Eiffeltoren weten ze in een fractie van een seconde. Ook een weersvoorspelling is geen probleem. Maar zie deze assistenten vooral ook als virtuele butlers voor je hele huis. Van de Chromecast in je tv tot de slimme thermostaat aan de muur, je assistent kan het aansturen. Je stem vervangt plots alle afstandsbedieningen je huis. Vraag Google Home om Gilmore Girls af te spelen op Netflix, bijvoorbeeld. Of roep tegen je Amazon Echo dat het tijd is voor een feestje. De Philips Hue-lampen floepen direct aan in felle kleuren. Ook je Barry White-afspeellijst op Spotify wordt direct aangezwengeld.

Daarnaast worden de speakers alsmaar slimmer. Zowel Google als Apple hebben namelijk api’s vrijgegeven. Dat is een set gereedschappen voor ontwikkelaars en fabrikanten. Zij koppelen deze assistenten zo weer aan hun eigen producten. Straks laat je bijvoorbeeld je koelkast weten wanneer je op vakantie bent. Die brengt het energieverbruik wat omlaag. Van de printer tot het kattenluikje tot je deurbel, de potentie is groot. Alles wat verbinding maakt met het internet, bestuur je straks met je stem.

AmazonEcho2

Ook in Nederland
Helaas is het aanbod van slimme speakers in Nederland nog beperkt. Omdat de stemgestuurde assistenten van Google, Microsoft en Amazon nog geen Nederlands spreken, slaan de meeste fabrikanten ons land voorlopig over. Soms verschijnt een slimme speaker wel in Nederland, maar heeft de fabrikant de stemfunctionaliteit eruit gesloopt tot deze in Nederland beschikbaar is. Dat gebeurde bij de onlangs verschenen Sonos One. Die ondersteunt Amazons Alexa in het buitenland, maar niet hier. In Nederland is het dus een ‘domme’ speaker. Jammer!

WIl je een assistent in huis halen, dan ben je dus al gauw aangewezen op het buitenland. Google en Amazon verkopen hun speakers in buurlanden als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Daar worden ze verkocht bij alle grote elektronicaketens. In België wordt de (Franse versie van) Google Home verkocht door de grote elektronicaketen Fnac. Woon je vlakbij de grens, of heb je vakantieplannen in deze landen, dan haal je er dus zo eentje in huis. Via de grijze import haal je ook een Home of Echo in huis via enkele Nederlandse webwinkels. Maar Nederlands praten met de assistants zit er dus niet in. Zowel de Google Assistant als Amazon Echo zijn echter slim genoeg om ook steenkolen-Engels te begrijpen. Laat dat je niet tegenhouden.

Beide apparaten zijn prima in Nederland bruikbaar. Vooral bij Google is alles snel ingesteld. Met de Google Home-app op je smartphone geef je je wifi-netwerk door en het apparaat regelt de rest. Als je om een Nederlands adres vraagt, heeft de Engelstalige assistent wel wat problemen met plaatsnamen. ‘Friettent Janszen op de Burgemeester Daleslaan’ is een hele beproeving om te begrijpen. Het weer, files en andere locatiegebaseerde gegevens weet Google feilloos toe te spitsen op je Nederlandse adres. Daar heeft Amazon helaas wat meer moeite mee. Bij Alexa kun je géén Nederlandse locatie instellen. Vraag je om het weer in Nijmegen, dan krijg je de voorspellingen voor een klein dorpje in Texas dat ook Nijmegen heet. Onhandig!

Wacht je liever tot de speakers overal in Nederland verkrijgbaar zijn, dan moet je nog wel even geduld hebben. Volgens de laatste verwachtingen komt de Nederlandse Google Assistant pas in 2018. Amazon Alexa duurt mogelijk nog langer, omdat Nederland geen belangrijke afzetmarkt is voor het Amerikaanse webwarenhuis.

Automatisch slimmer
Voor nieuwsgierige gebruikers is er in ieder geval geen reden om te wachten. Je speakers zijn namelijk continu verbonden met het internet. Je vragen en verzoeken worden dus online verwerkt. Als Google of Amazon de Nederlandse taal toevoegt, stel je die straks direct in op jouw apparaat. Updates die nieuwe functies toevoegen, zijn automatisch beschikbaar. Voegt Google nieuwe diensten toe? Home kan er direct mee overweg. Koop je straks een wasmachine die met Alexa communiceert? Amazon zorgt automatisch dat het op je Echo werkt.

Maak je daarom geen zorgen over de hardware aan de binnenkant, want die kan jaren vooruit. Aan de buitenkant wordt wel veel geïnnoveerd. Fabrikanten experimenteren met camera’s, touchscreens, de vormfactor en meer. Vooral Amazon is druk bezig. Zo is er de Echo Spot, een wekkervormig apparaatje met klein scherm. Daarop zie je het weer of de camera bij je voordeur en je kunt er zelfs mee videobellen. Ook is er de Echo Look voor in je kledingkast. Die kan niet alleen je vragen beantwoorden, maar geeft daarnaast advies over je outfit.

Mooier geluid
Natuurlijk zijn de Google Home en Amazon Echo vooral ook speakers. Verwacht echter geen al te indrukwekkend geluid, al klinken beide apparaten voor de doorsnee gebruiker prima. Het geluid kan hard, maar blijft helder. Zo kraakhelder als een echte high-end speaker klinkt het echter niet. Gelukkig is er ook voor audiofanaten goed nieuws. Dat komt uit de hoek van Harman Kardon, Sony, Panasonic en andere luidsprekerbouwers. Zij leveren steeds meer slimme speakers af met ingebouwde assistenten van Google en Amazon. Zo heb je de kwaliteit die je van goede speakers verwacht, maar met slimme software. Google en Apple doen overigens ook een duit in het zakje. Eind dit jaar verschijnen de Google Home Max en Apple HomePod. Beide hebben meer woofers, tweeters en een goede bas. Met adviesprijzen van 400 tot 500 euro zijn ze wel een stuk duurder.

Van net zo groot belang zijn de microfoons, want je nieuwe virtuele butler moet je wel kunnen horen. In een stil huis is het bereik van zowel de Home als Echo indrukwekkend. Ook één of twee kamers verderop wordt je nog gehoord. Schreeuwen is dus niet nodig. Op normaal volume begrijpen de assistenten je prima. Zelfs tegen mompelen of met volle mond praten hebben ze geen bezwaar. Stel je een vraag met een muziek of filmgeluid in de achtergrond, dan wordt je ook nog goed begrepen. Beide assistenten weten geluid goed te filteren. Het wordt pas lastig op een feestje, of als er meerdere mensen door elkaar praten. Alleen als je dichtbij staat, wordt je dan nog goed begrepen.

Privacygevoelig
Natuurlijk kleven er wel een aantal privacybezwaren aan het gebruik van stemgestuurde speakers. Je activeert ze namelijk met een commando, zoals ‘Hey Google’. Daardoor luisteren ze in feite altijd mee, maar pas na dat commando wordt informatie naar het internet verstuurd. Het is dus niet zo dat Google en Amazon ergens een archief van al je gesprekken hebben. Ook hoef je niet de stekker eruit te trekken om het luisteren te stoppen. Alle home assistants hebben knoppen om de microfoon uit te schakelen.

Afluisteren moet misschien niet eens je grootste zorg zijn. Houd er ook rekening mee dat bedrijven een steeds beter profiel van jou en je behoeftes schetsen. Amazon weet straks precies hoe vaak en wanneer je toiletpapier nodig hebt. Of welke slimme producten je al in je huis hebt hangen. Ook eetvoorkeuren, slaaptijden en meer worden zo in theorie bijgehouden. Die kennis is goud waard voor adverteerders. Die willen namelijk graag een zo specifiek mogelijk publiek bereiken. Of je je daar comfortabel bij voelt, is aan jou.

Conclusie
Nieuwsgierig naar wat een home assistant allemaal voor jou kan betekenen? Laat je niet tegenhouden door landsgrenzen. Althans, als je voor de Google Home kiest. Deze stemgestuurde speaker werkt ook nu al prima in Nederland. De geluidskwaliteit is tevens ruim voldoende. Dat maakt het voor ons de Best Geteste keuze. Amazons Echo biedt wel net wat beter geluid. Tevens zijn er op papier meer functies voor beschikbaar. Zolang het overgrote deel daarvan echter niet goed in Nederland werkt, heb je er niets aan. Met Google kun je dan weer wél direct goed aan de slag.


  Meer slimme assistenten

Een paar maanden geleden struikelden we op de consumenten-elektronicabeurs IFA in Berlijn haast over de aankondigingen van slimme speakers. Zo kondigde Sony de LF-S50G aan, een 360-graden speaker-systeem met ingebouwde Google Assistant. In de VS is hij te koop voor zo’n 200 dollar, in Nederland is hij waarschijnlijk pas in 2018 te koop. Overigens is het niet zo gek dat er steeds meer slimme speakers met Google Assistant op de markt komen. Google gaf namelijk in april 2017 de eerste ontwikkelaarstoolkit voor Google Assistant vrij, waardoor bedrijven deze assistent voor hun eigen hardware kunnen gebruiken. Met deze stap komt Google ook weer op gelijke hoogte met Amazon en de slimme assistent Alexa die al te gebruiken was door hardwarefabrikanten en ontwikkelaars. Ook Panasonic begeeft zich op deze markt met de SCGA10 met de Google Assistant en ondersteuning voor multiroomaudio. In de VS zijn ook de Harman Kardon Invoke en de JBL Link te koop. Harman Kardon liet ons weten dat er voor de Invoke nog geen concrete uitrolplannen voor Europa zijn en dus ook nog geen definitieve prijs. Dit hangt nauw samen met de uitrolplannen van Microsofts spraakassistent Cortana. De JBL Link beschikt over de Google Assistant en verschijnt eind november in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk.

HK Invoke 003