De portable Samsung T9 ssd is de logische opvolger van de uitstekende en draagbare Samsung ssd T7. Hoe goed scoort deze nieuwe externe ssd van Samsung in onze review?

Aad Munsterman

Portable SSD T9 PR dl3 2

De Samsung T9 ssd is een compact aluminium model met de afmetingen van 88 x 60 x 14 mm en een gewicht van 122 gram. Hij is uitgevoerd met een luxe, slipvrije rubbercoating die een val tot circa drie meter probleemloos moet overleven.

Gebruik Samsung T9
De Samsung T9 is een ssd voor gebruik waarbij primair met grote bestanden gewerkt wordt, zoals bij video- en filmverwerking. Deze bestanden worden steeds groter, omdat de resolutie van het beeld hoger wordt en van full-hd, 4K en 8K nu al oploopt tot 12K. Het is dan ook duidelijk dat de omvang van de bestanden daarbij ook fors oploopt. De overdracht en verwerking van dit type bestand wordt dan vertraagd als je geen snel medium hebt met hoge capaciteit en snelheid. En doordat de transfersnelheid van de T9 hoog is, kan de verwerking van de bestanden direct vanaf de ssd plaatsvinden, waarmee kopieerslagen worden voorkomen en dus effectiever gewerkt kan worden.

Techniek
De T9 is beschikbaar in drie varianten met bruto 1, 2 of 4 TB aan dataopslag. In combinatie daarmee heeft de ssd een cachegeheugen voor optimalisatie van de gegevensoverdracht van resp. 22, 88 en 180 GB. Bij langdurige hoge transfersnelheden en omvangrijke bestanden kan het apparaatje warm worden. Ter voorkoming daarvan zijn er warmtegeleidende materialen gebruikt, zoals aluminium en siliconen, en is het stroomverbruik van de T9 geoptimaliseerd, zodat al minder warmte wordt gecreëerd. De kans op het verlagen van de transfersnelheid, het zogenoemde throttelen, wordt daarmee sterk beperkt. De T9 werkt met alle usb-varianten, er worden aansluitkabels meegeleverd met usb-a- en een usb-c-connector, maar de maximale snelheid wordt alleen gehaald in combinatie met een 20Gbps- c.q. USB 3.2 Gen2x2-aansluiting.

Software-ondersteuning
De T9 kan gebruikt worden in combinatie met alle beschikbare besturingssystemen. De Samsung Magician 8.0+ beheersoftware voor monitoring van de ssd en eventuele firmware-updates, is beschikbaar voor Windows en macOS. Op de ssd is 256bit versleutingssoftware geïnstalleerd om optioneel te activeren bij Windows, macOS of Android.

Testresultaten
We hebben de T9 getest in combinatie met een high-end multimediasysteem en komen bij gebruik van Windows 11 en de testtool CrystalDiskMark op sequentiële lees- en schrijfsnelheden van rond de 2000/1815 MB/s.

Conclusie
Deze T9 vormt een nieuwe generatie draagbare ssd’s waarbij sublieme transfersnelheden worden bereikt en daarmee weer nieuwe mogelijkheden opent voor effectiever werken. De garantie is verhoogd naar 5 jaar. Voor de hogere snelheid betaal je wel iets meer dan de T7.

.


Product: Samsung Portable ssd T9 2 TB

 

4 en half sterren

Prijs: 1 TB (€ 154,99), 2 TB (€ 254,99) en 4 TB (€ 464,99)

Pluspunten:
* topsnelheden in combinatie met hoge capaciteit
* degelijke uitvoering

 Minpunten:
* voor optimaal resultaat USB 3.2 Gen2x2 nodig
* hogere prijs dan T7